Miza reală a dezbaterii T9. Turdenii vor putea întreba în direct ce se întâmplă cu orașul lor

Miza reală a dezbaterii T9. Turdenii vor putea întreba în direct ce se întâmplă cu orașul lor by august 21, 2017 0 comments

Asociația T9 a fost acuzată astăzi de manipularea opiniei publice de către publicația locală TurdaNews. Președintelui asociației civice din Turda, Andrei Suciu i se reproșează că a aflat în 2015 despre faptul că la Grădina Zoologică s-au efectuat plăți pentru lucrări ce nu au fost efectuate și nu a anunțat atunci autoritățile.

”În concluzie, T9 în frunte cu președintele lor – Andrei Suciu, nu se pot prezenta în fața opiniei publice în barca celor care vor să afle adevărul, atâta timp cât s-au ferit să furnizeze informații clare, invocând tot felul de motive fără nici o susținere legală și morală, privind informațiile cu care Andrei Suciu a intrat în contact pe vremea când a făcut inventarul lucrărilor neexecutate de la Zoo Turda”, scrie publicația turdeană.

În contrapartidă, cei de la T9 spun că indiferent de speculațiile lansate în spațiul public, două lucruri sunt certe. Vinovații urmează să fie stabiliți de către DNA și judecători iar turdenii au dreptul să întrebe și să afle ce se întâmplă cu parcul lor zoologic.

Dezbaterea propusă de T9, dacă va fi organizată pe criterii de echidistanță va fi o premieră și va revoluționa viața politică și socială a Turzii. Ar fi pentru pentru prima dată când în oraș e propusă o dezbatere în afara campaniei electorale, la care să participe cetățenii și jurnaliștii și în care politicienii să fie chemați să răspundă.

Discuția pe marginea implicării președintelui T9 în ceea ce presa locală a numit ”Jaful de la Zoo” a apărut mai puternic în spațiul public după ce asociația civică a anunțat că vrea să organizeze o dezbatere publică pe tema Grădinii Zoologice.  Subiectul a fost prezentat însă și înainte,   în perioada alegerilor.

Cei de la T9 au organizat vineri, 21 august o întâlnire cu presa locală, pentru a-și prezenta propunerea.

Ce autoritate morală mai are Andrei Suciu, președintele T9, dacă în 2015 a aflat că la Grădina Zoologică au fost plătite lucrări neexecutate și nu a sesizat organele de cercetare penală, se întreabă jurnalistul Gelu Florea și publicația TurdaNews, care concluzionează că cei de la T9 nu sunt interesați de aflarea adevărului ci de manipularea opiniei publice.

În contrapartidă, cei de la T9 spun că discuția  e deturanată de la scopul ei real: acela de a căuta soluții și a-l întreba direct pe primar cum are de gând să rezolve situația de la Zoo.

Prin dispoziția 1329/29.07 2015 Andrei Suciu a fost numit în comisia de inventariere a lucrărilor de la Grădina Zoologică, lucrări ce trebuiau finalizate în 2012. Anterior, Curtea de Conturi a României a constantat neregulile existente la Grădina Zoologică din Turda. În 2015, când comisia nou numită și-a început activitatea, situația plăților anticipate de la Grădina Zoologică era deja cunoscută deoarece fusese inclusă deja într-un raport de audit pe care Primăria Turda l-a contestat în instanța de contecios administrativ. Andrei Suciu a explicat vineri, presei locale,  că noua comisie numită în 2015, din care făceau parte și Ginel Călugăr, director executiv și Dumitru Iosif arhitectul-șef al orașului,  a comparat vechea listă de inventar al lucrărilor cu devizele plătite. Vechea listă de inventar a fost realizată anterior de administrația locală și a fost folosită în procesul din fața instanțelor de contencios.Prin compararea cu devizele plătite până în 2012 de către Primărie și adăugarea noilor informații a rezultate un document nou.

Lista nouă de inventar din 2015 a fost semnată de 7 angajați ai Primăriei, dintre care 4 persoane cu funcții de conducere: Radu Crișan, manager public, Dumitru Iosif-arhitectul-șef, Ginel Călugăr- director executiv și Mate Csaba-directorul Grădinii Zoologice. Dintre aceștia, trei mai dețin și astăzi funcțiile publice de conducere: arhitectul-șef, directorul executiv și directorul grădinii zoologice.

Contactat telefonic, Andrei Suciu a declarat pentru InfoAries.ro că nu se simte responsabil de acuzațiile care i se aduc.

”Curtea de Conturi știa deja despre această situație. Potrivit prevederilor art. 33 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, ei trebuiau să anunțe imediat Parchetul. Curtea de Conturi e obligată prin lege să sesize faptele penale direct către Parchet, lucru care bănuiesc că l-a făcut în 2013-2014. Nici nu m-am gândit în 2015 că cei de la Curtea de Conturi nu au sesizat Parchetul cu un an de zile înainte. La fel, am fost convis că arhitectul-șef și directorul executiv al Primăriei vor sesiza organele penale, dacă au escoperit ceva ilegal. Să fim serioși, eram într-o comisie de șapte oameni în care eram trei funcționari și 4 șefi din Primărie. Completam un inventar la trei ani de la evenimentele descoperite deja de 2 ani de Curtea de Conturi și sunt întrebat de ce nu am mers la Procuratură? Ok, dacă insistă cineva că am o vină morală, atunci să insiste și să vorbească și de restul, de șefii care azi sunt ținuți în brațe de primarul Cristian Matei”, a declarat Andrei Suciu.

Dezbaterea T9 precedentul ce poate da dureri de cap administrației locale

Dezbaterea propusă de T9, dacă va fi organizată pe criterii de echidistanță, va revoluționa viața politică și socială a Turzii. Ar fi pentru pentru prima dată când în oraș e propusă o dezbatere în afara campaniei electorale, la care să participe cetățenii și jurnaliștii și în care politicienii să răspundă.

Inițiativa T9 poate da serioase bătăi de cap administrației locale condusă de Cristian Matei. Comunicarea publică între două tururi de alegeri a fost în Turda mai ales unidirecțională,: politicenii le spuneau turdenilorce intenționează să facă sau ce au făcut. Adesea realizările au fost umflate de aparatul de propagandă al fiecărui primar. Niciodată până acum nu a existat posiiblitatea abordării unor teme punctuale, în

O dezbatere publică, pe o temă de interes general, pe marginea unui eșec al administrației locale (indiferent de vinovați), și asta înainte jumătatea mandatului actualului primar, este un precedent care, odată creat, îi poate da serioase bătăi de cap lui Cristian Matei.

Astăzi se vorbește despre Grădina Zoologică. Dacă turdenii vor prinde gustul dezbaterilor publice și vor dori să abordeze tot mai multe subiecte? Prețul apei și canalizarea orașului, iluminatul zonelor periferice, ordinea și siguranța publică, salubritatea, starea Spitalului Municipal, toate pot face obiectul unor dezbateri viitoare. Astfel de evenimente pot crea, ipotetic vorbind, numeroase puncte de presiune asupra administrației orașului.

Asociația T9 a anunțat dezbaterea pe tema Grădinii Zoologice și par hotărâți să o țină chiar și în Parcul Teilor, dacă e cazul. Așadar primarul Cristian Matei, care tocmai ce s-a lăudat că a elaborat strategia de dezvoltare a orașului prin ”numeroase consultări publice cu cetățenii”, nu poate împiedica organizarea dezbaterii. Administrația locală- un adevărat monstru birocratic- ar putea însă să o saboteze fie oferind informații lacunare și invocând procesele penale și civile ce sunt pe rol, fie aruncând discuția în derizoriu, fie prin diverse alte mijloace. Politic vorbind, dacă un eveniment de genul acesta are succes, înseamnă că poate apare un întreg și un șir lung de bătăi de cap pentru grupul politic aflat la conducerea orașului.

Cu situația de acum, primarul e fericit: stabilește agenda publică după cum îl taie capul. Dar dacă de mâine se trezesc turdenii și vin, cel puțin o parte din ei, cu propria lor agendă, de prin cartiere?

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.