Miza blocării dosarului “Roșia Montana”. PSD face jocul miliardarilor, în dauna României

Miza blocării dosarului “Roșia Montana”. PSD face jocul miliardarilor, în dauna României by iunie 9, 2018 0 comments

PSD și autoritățile guvenramentale de la București fac jocul miliardarilor, acționari ai firmei Gabriel Resources, a declarat pentru InfoAries.ro, senatorul USR Mihai Goțiu, vicepreședitele Senatului.

Acesta a explicat care sunt, potrivit opiniei sale, o parte a mecanismelor și intereselor ce stau în spatele deciziei de la București, privind blocarea dosarului Roșia Montană, la UNESCO. Turda ar avea, pe termen lung de suferit, datorită faptului că în urma deschiderii exploatării miniere va fi amplasată la 80 de km în aval de lacurile cu cianuri.

Nu e vorba de minerit, ci de bursă”, explică Mihai Goțiu. Dacă vă uitați la acționariatul Gabriel Resources, veți vedea acționari miliardari, nu firme miniere de top. Orice veste bună care să indice că ar crește șansele ca să se deschidă exploatarea minieră de la Roșia Montană face ca acțiunile să crească la bursă iar acționarii câștigă artificial.

Turda e în pericol, pe termen lung, datorită deciziilor Guvernului PSD privind Rosia Montană

Stoparea procedurii de înscriere în patrimoniul UNESCO a siturilor miniere de la Roșia Montană nu duce automat la posibilitatea deschiderii exploatării miniere, explică Goțiu. “Legislatia din România, în forma actuală protejează zona. Prin blocarea dosarului și pierderea acestui statut special UNESCO, se blochează dezvoltarea alternativă a zonei. Includerea în patrimoniul universal ar fi crescut șansele unor variante alternative de dezvoltare economică a zonei. Am fi putut arăta exact ce susținătorii mineritului cu cianuri, susțin ca nu se poate face: Roșia Montană și zona Apusenilor se poate dezvolta economic fără să fie nevoie de mineritul cu cianuri.

Toată această poveste apare, crede senatorul Mihai Goțiu, în contextul în care Gabrile Resources a dat statul român în judecată la Tribunalul Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din Washington.
Ultima audiere în proces, cu participarea ambelor părţi, este prevăzută pentru intervalul 9-20 septembrie 2019, iar decizia finală ar putea fi luată în anul 2020. Gabriel Resources spune că a investit 700 de milioane de dolari în investiția de la Roșia Montană. ”La 700 de milioane de dolari investiți, Roșia Montană avea autostradă, aerport și stadion internațional. De fapt, cei 700 de dolari a mers în diverse sponsorizări ale politicienilor, pe la partidele conduse de Dragnea și Tăriceanu, pe la consilieri județeni și locali”, spune Mihai Goțiu.
Blocarea dosarului la UNESCO are potrivit politicianului clujean două componente. Pe de-o parte, guvernarea PSD sacrifică șansele de dezvoltare economică a zonei Apusenilor, pe de alta favorizează specualțiile bursiere ale acționarilor Gabriel Resources: la vești pozitive, acțiunile companiei cresc, pot fi vândute în câștig, ulterior scad, pot fi recumpărate.

Printre acționari se află și Benny Steinmetz care a cumpărat acțiuni la Roșia Montană în momentul în care proiectul era deja oprit. A cotat compania imediat la Bursa Minieră din Toronto. cPractic, Beny Steinmetz a început să câștige bani (s-au adunat între timp milioane de dolari) din clipa când a devenit acționar RMGC. Fără să sape, fără efort, fără nimic. Doar fluturând o hîrtie pe care scria că undeva, într-o țară numită România, el deține o parte consistentă dintr-o cantitate de aur îngropat în pământ”. Cum vine câte-o veste bună, cum acțiunile RMCG cresc.

Benny Steinmetz este acum cercetat pentru că ar fi dat mită pentru a obține dreptul de exploatar ea unor mine din Guineea, a plătit 165 de milioane iar ulterior a vândut acțiunile cu 2,5 miliarde”, explică senatorul clujean.

Retragerea dosarului la UNESCO nu va duce automat la deschiderea exploatării miniere deoarece zona este protejată de legea monumentelor istorice. Nu este însă exclus ca actuala majoritate parlamentară să vină cu suprize.

Amplasarea unei explotatări cu cianuri la 80 de km in amonte de Turda e o amenințare pentru oraș.

Există un exemplu al dezastrului ce se poate întâmpla. În anul 2000 la Baia Mare s-a rupt barajul unui lac cu cianuri. Incidentul de atunci a distrus aproape toată fauna sălbatică pe cursul ungar al Tisei. Peste 100.000 de metri cubi de apă de tratare conţinând cianuri libere şi componenţi ai cianurii au fost eliberaţi în urma ruperii unui baraj, decimând mii de tone de peşte în România, Ungaria şi Serbia, şi poluând mai multe cursuri de apă.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<