„Misterele Turzii”: Cât e de legal e CA-ul Salinei Turda și cum respectă companiile publice Ordonanța 109

„Misterele Turzii”: Cât e de legal e CA-ul  Salinei Turda și cum respectă companiile publice Ordonanța 109

„Misterele Turzii”: Cât e de legal e CA-ul Salinei Turda și cum respectă companiile publice Ordonanța 109

by aprilie 1, 2015 0 comments

Actul normativ ce reglementează funcționarea societăților cu capital public, în acest caz al societăților din Turda aflate în subordinea Consiliului Local pare să dea de furcă celor implicați în administrarea societăților cu capital public din oraș.
În timp ce la Domeniul Public SA se duce o luptă de culise cu privire la care e Consiliul de Administrație legal, Salina se confruntă cu o serie de procese intentate de  persoane din fostele conduceri.

Cât de legal e Consiliul de Administrație al Salinei Turda, e o întrebare la care ar trebui să răspundă Consiliul Local al Municipiului Turda, care ipotetic are controlul administrativ asupra acestei societăți
În Ordonanța 109, la art 28 din capitolul Conducerea societăților comerciale cu capital public este stipulat că „nu pot fi selectați mai mult de doi membri din rândul funcționarilor publici, sau a altor categorii de personal din cadrul autorității publice tutelare ori din cadrul altor autorități sau instituții publice”. Ideea avută în vedere de legiuitor a fost aceea de limita implicarea unor persoane din sfera publică în actul de administrare al unei firme cu capital public. Se dorea profesionalizarea managementului firmelor cu capital public.

În CA-ul Salinei Turda, potrivit listei de pe site-ul oficial al companiei publice sunt nominalizați în Consiliul de Administrație Radu Crișan (manager public, Primăria Turda), Virginia Rus (angajată a Spitalului Municipal), Călin Felezeu (decan al Facultății de Psihologie Cluj), Axente Husar, consiliere județean, retribuit de Consiliul Județean Cluj. Chiar dacă Axente Husar poate fi exceptat datorită statutului de ales local, asimilat demnitarului public, tot rămân trei memebri în Consiliul de Administrație ce intră în categoria „alte categorii de personal….din cadrul altor autorități sau instituții publice”.

Legislația în domeniul sănătății spune că spitalele sunt instituții publice iar facultățile și universitățile sunt definite tot ca instituții publice.
InfoArieș a solicitat astăzi, președintelui Consiliului de Administrație al Salinei Turda, Corina Făgădar, să precizeze un punct de vedere cu privire la legalitatea funcționării Consiliului de Administrație al Salinei Turda

„Secretele companiilor publice”: Remunerațiile directorilor și rapoartele financiare nu apar pe site-urile oficiale

Cazul fostului director Vasile Nemeș ce a cerut despăgubiri pentru concedierea nejustificată dar și faptul că i-a fost aprobat de către Consiliul de Administrație un contract ce includea cotă parte din profitul societății i-a luat prin surprindere atât pe jurnaliști cât și pe consilierii locali.
Capitolul privind transparența, al Ordonanței 109, prevede la articolul 51 faptul că întreprinderea publică trebuie să publice pe site-ul propriu atât situațiile financiare cât și rapoartele anuale de audit, situațiile contabile semestriale ori rapoartele Consiliului de Administrație.

Ordonanța 109 mai prevede faptul că în cadrul Consiliului de Administrație funcționează un comitet de remunerare care trebuie să prezinte un raport anual care să includă cel puțin remunarația fixă și cea variabilă, indicatorii de performanță și raportul dintre aceștia și bonusuri, schemele de stimulare financiară inclusiv pensiile private, considerentele ce justifică orice sumă de bani suplimentari sau avantaje nebănești acordate directorilor. Raportul comitetului de remunerare este un raport al Consiliului de Administrație și ar trebui cel puțin teoretic să fie publicat pe site-urile companiilor publice.

Administratorii companiilor publice din oraș spun că au în lucru site-urile, subliniează faptul că informează direct Consiliul Local cu privire la situațiile financiare sau precizează că vor da un răspuns.
„Noi informăm direct acționarii, respectiv Consiliul Local. De când sunt eu în mandatul de director am depus toate actele necesare la sediul Primăriei Turda”, spune Simona Baciu, directorul Salinei Turda. Simona Baciu a precizat că va transmite intrebările formulate de către infoaries.ro către Corina Făgădar, președinta CA-ului de la Salină.
Directorul Companiei de Apă Arie, Cristian Matei spune că site-ul societății este în lucru și va fi upgradat. „Nu știu dacă ați observat, nu erau nici membrii Consiliului de Administrație puși ca lumea pe site, acum lucrăm la upgradarea site-ului”, spune Cristian Matei.
Sorin Săveanu, președintele Consiliului de Administrație de la Domeniul Public promite un răspuns pentru săptămâna care urmează. „Voi prezenta întrebările dvs Consiliului de Administrație, e firesc să fac așa deoarece întrebați despre funcționarea CA-ului”, spune Sorin Săveanu.  „Deoarece societatea este cu actionar unic CL Turda, nu am avut ca si prima preocupare publicitatea activitatii deoarece absolut toate rapoartele, deciziile, bugetele, bilanturile, etc au facut sau fac obiectul aprobarii prin HCL, deci publicitatea aferenta este realizata sine die de catre CL, prin publicarea acestora ca si anexe parte componenta a fiecarui HCL…sper sa fie asa”, a mai arătat Sorin Săveanu.
În timp ce administratorii companiilor publice din oraș susțin la unison că acționarii (Consiliul Local) sunt informați cu privire la societăție pentru care votează din când în când, aleșii locali par cu totul și cu totul în afara fenomenului. Pentru a face proba întrebați-vă consilierul pe care l-ați votat dacă a văzut în ultimii 3 ani raportul comitetului de remunerare ale Consiliilor de Administrație ale societăților publice din Turda. Dacă vă răspund cumva afirmativ, întrebați-i și ce conțineau aceste rapoarte.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.