Mircea Irimie s-a pronunțat în Parlament împotriva legii prevenției în sănătate

Mircea Irimie s-a pronunțat în Parlament împotriva legii prevenției în sănătate by februarie 16, 2016 0 comments

IMG-20160215-WA0001 (1)Deputatul turdean Mircea Irimie s-a ținut de cuvânt și s-a pronunțat public împotriva legii privind prevenția în sănătate, într-un discurs susțunut ieri în Parlamentul României.

Deputatu turdean a calificat inițiativa liberalilor drept una imorală și criminală în condițiile în care proiectul de lege propus aplică sacțiuni financiare bolnavilor diagnosticați dar care nu au participat anterior la controalele medicale de prevenție. Proiectul de lege, unul controversat prevede printre altele aplicarea unor bonificații financiare pentru cei ce au un regim de viață sănătos și susțin prevenția medicală și susținea alocarea anuală a unor sume de bani pentru prevenția medicală.

Asociațiile bolnvilor cronici așteaptă însă o lege a prevenției în sănătate de peste 10 de zile dar decidenții politici nu au căzut încă de acord asupra unei forme finale a proiectului legislativ. Actuala legislația din sănătate prevede obligativitatea statului de a asigura prevenția medicală dar nu se spune clar și cum și de către cine ar trebui făcută.

”Proiectul de lege propus de PNL privind nedecontarea tratamentelor la pacienţii de cancer, care nu au fost investigaţi la timp, este un proiect de lege privind condamnarea la moarte a pacienţilor de cancer.

Faţă de o asemenea situaţie, judecătorii CEDO statuează faptul că lipsa asistenţei medicale încalcă dreptul la viaţă, întrucât statele care au ratificat Convenţia Europenă sunt obligate să ia toate măsurile pentru protejarea cetăţenilor lor. Curtea Europeană de la Strasbourg a statuat, prin decizia din 10 aprilie 2012, în cazul Panaitescu versus România, că statele au obligaţia nu numai să se abţină de la a provoca moartea unei persoane prin măsuri iregulare, dar, de asemenea, să ia măsuri pentru a proteja vieţile celor aflate sub jurisdicţia lor.

Prin urmare, parlamentarii români şi Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri pentru protejarea asiguraţilor, nu pentru condamnarea lor la moarte. Azi, un pacient diagnosticat de cancer în urma unei biopsii beneficiază gratuit de o investigaţie Computer Tomograf. Acest lucru nu este suficient, gradul de afectare a organismului nu se cunoaşte doar cu această investigaţie. Acest pacient are nevoie de un examen RMN şi de examene mai profunde pe care statul trebuie sa le asigure. Acestea ar trebui să fie adevăratele preocupări faţă de bolnavii de cancer. Aşadar, reamintesc  colegilor parlamentari liberali, că drepturile omului au fost de peste 150 de ani valori sacre ale liberalilor lui Brătianu.

Doamnelor şi domnilor,

În calitate şi de vice-preşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie şi vice-preşedinte ALDE coordonator al Departamentului de Sănătate, resping cu tărie această iniţiativă legislativă imorală. Nu trebuie să tratăm bolnavii în funcţie de ce nu avem, ci conform protocoalelor terapeutice. Medicul nu trebuie să intre în conflict cu bolnavul acceptând compromisul cu un sistem nociv în care viaţa depinde de finanţare”, a arătat în discursul său , deputatul Mircea Irimie.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.