
Mircea Irimie: Liberalii au blocat legea irigațiilor. Elena Uiorenu: Să explice întâi ce vor face cu banii fermierilor
by Horea Hudrea octombrie 6, 2015 0 commentsDeputatul ALDE, Mircea Irimie i-a critica ieri pe deputații liberali, după ce aceștia s-au abținut la vot în cazul legii irigațiilor. Mircea Irimie spune că Ministerul Agriculturii a făcut un efort pentru a prezenta un proiect legislativ coerent prin care să demareze investițiile în sistemul de irigații din România.
”Având în vedere cele întâmplate în Camera Deputaților și anume faptul ca parlamentarii PNL nu au înțeles sau din rea voință au votat împotriva acestei legii a irigațiilor, care este de importanță națională și care ar fi ajutat agricultura românească să devina competitivă la nivel european, cred că o mare parte dintre aceștia ar trebui să-și prezinte demisia în fața alegatorilor, pentru că nu știu pentru ce au ajuns parlamentari”, spune Mircea Irimie. Acesta le-a cerut parlamentarilor PNL să explice care au fost motivele votului de abținere.
”Le cer parlamentarilor PNL, să le explice ei românilor, care au fost interesele obscure sau de partid care au dus la respingerea legii irigațiilor, care ar fi creat numeroase locurii de muncă, dar care va avea ca efect pierderea a 3500 de specialiști în domeniul îmbunătățirii funciare. Prin respingerea acestei legii se pune în pericol și absorția unor fondurii europene de aproximativ 435 milioane de euro, care pot fi accesate de fermieri pentru refacerea infrastructurii secundare a sistemelor de irigatii . Este extrem de regretabil faptul ca printre parlamentarii PNL care au respins aceasta lege de interes national, sunt si agricultori mari si care ar trebui sa faca parte dintr-o lista a rusinii, ca urmare a gestului lor de a participa constient la subminarea agriculturii nationale ” a mai afirmat co-președintele ALDE Cluj.
În contrapartidă deputata Elena Uioreanu spune că pe de-o parte liberalii nu au nicio vină că PSD și majoritatea parlamentară nu au fost în stare să se mobilizeze pentru a-și susține proiectul de lege, iar pe de alta acuză guvernul și implicit Ministerul Agriculturii de lipsă de transparență. ”Înainte de toate ar trebui ca acest ministru al agriculturii să fi venit cu un proiect clar de investiții să ne spună unde anume și pe ce vor cheltui un miliard de euro. Să ne spună care sunt investițiile în primul an și unde anume, astfel încât să știm. De-a lungul timpului Ministerul Agriculturii a mai cheltuit alte două miliarde pe irigații, dvs vedeți unde anume, deoarece eu nu reușesc să îmi dau seama. La Mihai Viteazu, Călărași ori Cornești sigur nu au ajuns banii. Nu a fost un vot împotrivă a fost o abținere, deoarece dorim transparentizarea modului în care se vor cheltui acești bani”, a declarat Elena Uioreanu.
Legea a fost supusă dezbaterii în plenul Camerei Deputaților, dar a picat la vot. Rezultatul votului a fost de 181 voturi pentru, 3 contra și 91 de abtineri, din 275 de deputați prezenți la vot. Eșecul votării acestei legi l-a nemulțumit pe liderul PSD, Liviu Dragnea care a criticat faptul că deputații PSD nu s-au mobilizat pentru vot.
Irigațiile și rezolvarea acestei probleme pare să fie o temă dragă PSD, dar căreia social-democrații nu îi găsesc rezolvare nici la nivel central, nici la nivel național.
În 2012 și 2013, Ioan Oleleu, vicepreședintele PSD Cluj și fost vicepreședinte al Consiliului Județean anunța repetat cu forul județean va prelua sistemul de irigații de la Mihai Viteazu. Anunțul a fost preluat atunci și de alți lideri județeni ai PSD. Amintirea sistemului de irigații de lângă Turda a revenit în mintea politicienilor PSD timp de două primăveri consecutiv, în aceleași luni aprilie-mai. Ulterior în 2014, Consiliul Județean a inițiat un proiect de hotarâre de preluare a sistemului de irigații în administrarea Consiliului Județean, dar inițiativa nu a produs urmări notabile.
Sistemul de irigaţii de langa Turda a fost construit între anii 1968 şi 1972 pe râul Arieş, şi îngloba o suprafaţă de teren de 5.880 hectare. Dintre acestea, cultivabile erau 5.720 de hectare, pe raza localităţilor Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi şi Turda. Sistemul includea o staţie de pompare, un canal principal de aducţiune a apei, o serie de staţii secundare, conducte îngropate, canale de irigare şi hidranţi. Mare parte din sistem a fost însă furat, inclusiv dalele cu care erau pavate canalele, precum şi o serie de motoare de pompare.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.