Ministrul Agriculturii: Liceele agricole pot accesa fondurile pentru agricultură

Ministrul Agriculturii: Liceele agricole pot accesa fondurile pentru agricultură

Ministrul Agriculturii: Liceele agricole pot accesa fondurile pentru agricultură

by iulie 23, 2015 0 comments

Colegiul Emil Negruțiu Turda dar și alte licee agricole din țară pot accesa fonduri europene destinate agriculturii, a anunțat ministrul Daniel Constantin. Ministrul Agriculturii spune că demersurile sunt posibile printr-un artificiu, prin care unitățile școlare ce dețin terenuri didactice se pot înscrie la APIA ca fermieri activi. “În primul an lucrați pământul cu utilaje închiriate, iar din anul al doilea le puteți cumpăra pe finanțări europene”, a precizat Daniel Constantin. Acesta a mai precizat că liceele din zona rurală pot accesa proiecte prin măsura 7.2 din cadrul Programului Naționale de Dezvoltare Rurală iar în cazul proiectelor din mediul urban sunt disponibile finanțări prin Programele Operaționale Regionale și POSDRU, pentru instruirea personalului și dotări. nu pot fi finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală liceele din mediul urban dar că sunt posibilități de finanțare pe măsura 7.2proiectele de inf proiectele pot fi depuse pe măsura 7.2 , pe liniile de finanțare din Programul Operațional Regional. Ministrul spune că în noul PNDR s-a inclus posibilitatea ca liceele cu specific agricol să acceseze programe de finanțare pentru agricultură.

Daniel Constantin a vizitat Turda și obiective agricole din județ
Anunțul ministurului Daniel Constantin a fost făcut în contextul în care acesta, la invitația deputatului Mircea Irimie, a vizitat Stațiunea de Cercetarea Dezvoltare Agricolă Turda (SCDA), Colegiul Emil Negruțiu și Crama La Salina. În județ, vizita ministrului a mai inclus comunele Săndulești, Mociu și ferma de bizoni de la Măguri Răcătau.
În cadrul vizitei la Stațiunea de Cercetări Agricole, ministrul Daniel Constantin a reiterat intenția Ministerului Agriculturii de a scoate Stațiunile de Cercetare Agricolă de sub tutela Academieie de Științe Agricole urmând ca acestea să intre sub tutela Ministerului Agriculturii. Ideea lansată de Daniel Constantin nu i-a lăsat în extaz pe cercetătorii din Turda. “Nu cred că o idee bună și că astfel se poate asigura coordonarea pentru întreaga plajă a cercetării agricole românești”, a precizat dr.ing Ioan Haș. Ministrul Agriculturii a insistat însă și a precizat că e nevoie de o coordonare în cercetarea românească, altfel anumite direcții considerate priorități naționale în cercetare rămân descoperite. Părerile despre scoaterea SCDA-urilor de sub tutela ASAS sunt împărțite. De câțiva ani buni există un lobby puternic în acest sens. La începutul anului , Federația Agrostar, cea mai importantă organizație sindicală din agricultură cerea acest lucru și motiva că managementul Stațiunilor de Cercetare este defectuos. Cei de la Agrostar invocau inclusiv faptul că prin reorganizarea mangerială ar da un impuls readucerii în culturi a semințelor românești. Includerea SCDA-urilor sub tutela ASAS nu a dus întodeauna la situații fericite. Se punea în discuție astfel ideea că fiind instituții publice și tractoriștii din stațiuni ar putea fi asimilați funcționarilor publici, aminteau cei de la Agrostar.
Cercetătorii din agricultură au însă frisoane când se gândesc că ar putea trece de sub tutela Academiei, for științific, sub cea a ministerului un for politic-administrativ și se tem că Stațiunile de Cercetare ar ajunge o monedă de schimb politic. O altă temere este aceea că lobby-ul de scoatare a stațiunilor de cercetare de sub tutela științifică a Academiei de Științe Agricole și Silvice este de fapt inițiat de multinaționalele din domeniul producerii de semințe. Dacă SCDA-urile ajung la mâna directă a Guvernului, la un moment dat pot pierde terenurile pentru cercetare, acestea să fie diminuante iar ultimele instituții românești ce produc semințe să fie eliminate definitiv de pe piață.
SCDA Turda este singura stațiune de cercetare agricolă din România ce mai produce hibrizi de porumb timpurii și lucrează la ameliorareaa soiurilor de soia. Dealtfel în bazele genetice de la Turda sunt păstrate cele mai mari colecții de populații de porumb din România. Cercetătorii de la Turda pregătesc și un viitor parteneriat în care vor lucra la ameliorarea hibrizilor de grâu.

Turda are două soiuri de vin medaliate

agri1Vizita Ministrului Agriculturii a continutat, la Turda, cu o degustare de vinuri organizată în Crama La Salina, amplasată în imediata vecinătate a Salinei Turda.
Crama La Salina dispune de 42 de hectare de vie plantate în 2012 și 2014 iar vinul obținut chiar din prima producție a obținut deja două medalii, una de aur la București și una de argint la Sofia.
În 2014, recoltarea s-a făcut pe o suprafață de 20 de hectare, cu o producție de 47.000 de sticle. 2019 va fi anul în care se va ajunge la capacitatea maximă de producție, cînd se vor îmbutelia 300 000 de sticle cu vin, de pe toată suprafața de 42 de hectare.
Vinul produs la Turda este vândut sub marca ISSA, construită pornind de la Potaissa, numele antic al orașului.
Crama turdeană oferă până în prezent trei tipuri de vin, sub aceeași denumire generică -ISSA, Chardonnay, Sauvignon Blanc (vinul premiat) și Pinot Noir Rose.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.