Ministerul Justiției va discuta la Cluj despre detenție și eliberarea condiționată

Ministerul Justiției va discuta la Cluj despre detenție și eliberarea condiționată by iulie 27, 2016 0 comments

Ministerul Justiției (MJ) analizează, potrivit Agerpres, oportunitatea propunerii unor modificări legislative la nivelul legislației penale, cum ar fi prevederile privind concursul de infracțiuni, infracțiuni continuate și sporul obligatoriu de pedeapsă, alternative la executarea pedepsei în detenție sau liberarea condiționată, potrivit planului de măsuri privind reducerea sustenabilă a supraaglomerării și îmbunătățirea condițiilor de detenție, aflat în dezbatere publică.

Conform aceleiași surse, o analiză ar trebui făcută și în ceea ce privește rolul judecătorului de supraveghere a privării de libertate și responsabilizarea mai mare a comisiilor de liberare condiționată.

Se apreciază, în schimb, că amnistia sau grațierea nu reprezintă soluții viabile pentru reducerea sustenabilă a supraaglomerării penitenciarelor.

“În examinarea măsurilor legislative, Ministerul Justiției are în vedere că adoptarea unei grațieri sau amnistii se adresează numai efectului, nu și cauzelor supraaglomerării. În planul politicii penale, se identifică efecte cu privire la recidivă, iar experiența altor state arată că astfel de măsuri sunt urmate de refacerea aglomerării pe termen scurt. (…) Măsurile de înlăturare a executării pedepsei au caracter excepțional și trebuie să țină seama de efectul pentru societate, fiind necesar un echilibru între actul de clemență și nevoia de dreptate a societății”, se arată în document.

Eventualele modificări ar putea fi avute în vedere în ceea ce privește legislația care reglementează organizarea sistemului penitenciar.

“Nu în ultimul rând, este necesară examinarea legislației privind organizarea sistemului penitenciar, cu accent asupra stabilității funcțiilor de conducere și a ocupării acestora prin concurs, a introducerii unor criterii de performanță efectivă pentru funcțiile manageriale, precum și a introducerii unor criterii de evaluare obiective pentru întregul personal din sistemul penitenciar”, se mai arată în documentul aflat în dezbatere publică.

MJ a lansat procesul de informare și consultare publică cu privire la situația sistemului penitenciar din România și măsurile ce pot fi luate pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și reducerea sustenabilă a supraaglomerării.

“Prin acest proces, Ministerul Justiției dorește informarea și consultarea publicului cu privire la situația sistemului penitenciar din România, aducând în atenția publicului planul de măsuri adoptat împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor la 30 iunie 2016. Ministerul Justiției urmărește astfel crearea unei platforme prin care societatea civilă să exprime puncte de vedere cu privire la unele opțiuni identificate, în vederea îmbunătățirii efective și sustenabile a condițiilor de detenție ce includ și supraaglomerarea”, se precizează într-un comunicat al MJ.

Conform aceleiași surse, sugestiile primite vor contribui la definitivarea unui pachet de măsuri integrate, pe termen scurt, mediu și lung, care să ducă la reducerea sustenabilă a supraaglomerării și îmbunătățirea condițiilor de detenție. Se au în vedere măsuri pentru consolidarea infrastructurii, pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor private de libertate, facilitarea reintegrării sociale, consolidarea probațiunii, precum și măsuri legislative.

Consultarea va fi susținută în plan local și printr-o serie de întâlniri regionale organizate la Iași, Timișoara, Cluj, Craiova și București cu parteneri instituționali și organizații neguvernamentale.

Data limită până la care sunt așteptate propuneri din partea cetățenilor este 9 septembrie 2016.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<