Minciunile Primăriei Turda. Documentația privind Băile Sărate nu e finalizată deși au anunțat consultarea publică

Minciunile Primăriei Turda. Documentația  privind Băile Sărate nu e finalizată  deși au anunțat consultarea publică

Minciunile Primăriei Turda. Documentația privind Băile Sărate nu e finalizată deși au anunțat consultarea publică

by octombrie 14, 2019 0 comments

Administrația locală de la Turda încalcă din nou legea în procedura de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru Zona Băi Sărate Turda.

Municipalitatea a anunțat în 4 septembrie că publicul interesat poate consulta documentația Planului Urbanistic Zonal la sediul Primăriei Municipiului Turda. Potrivit anunțului Primăriei, consultarea documentelor s-ar face în zilele de luni-vineri, între orele 9-14. Comentariile publicului și propunerile scrise ar urma să se primească teoretic la sediul Primăriei Municipiului Turda și la sediul APM Cluj, până la data de 21.10.2019.

Deși anunțul a fost postat în 4 septembrie, o lună și jumătate mai târziu, documentațiile nu erau gata. InfoAries.ro a încercat să consulte public Masterplanul pentru Băile Sărate dar funcționarii Primăriei au dat din umeri. La registratura Primăriei Turda, habar n-aveau despre documentația de urbanism. ”Mergeți la dn-a secretar”, a fost recomandarea. Secretarul Municipiului Turda, Paula Mic nu avea documentația. ”Vedeți la Urbanism”, a sunat recomandarea. ”Nu sunt finalizate”, a fost precizarea unui angajat al Primăriei Turda. ”Să vorbiți cu dna Vrăbete”, au mai sunat recomandările angajaților Primăriei Turda. De la ora 9 la ora 14, dna Vrăbete era dusă. Trimiteți-mi un mail”, a fost răspunsul final al arhitectului șef Mihaela Vrăbete,la finalul programului.

Acestea este unul din exemplele clare de harababură și secretomanie ale administrației lui Cristian Matei.

Potrivit normativelor municipalitatea este obligată să pună la dispozitia publicului spre consultare documentele aferente propunerilor PUZ, inclusiv materiale explicative scrise si desenate, într-un limbaj nontehnic, precum si documentele ce au stat la baza primei variante a propunerilor, după caz: certificatul de urbanism, avizul prealabil de oportunitate; Documentatiile de urbanism si amenajare a teritoriului care se aprobă fără respectarea consultuării publice sunt nule de drept.

Primăria Turda trebuia să asigure consultarea documentațiile privind PUZ-ul din Băi, regulamentul de urbanism, planșele tehnice.

Administrația locală nu a precizat în anunțul de consultare publică că este nevoie de o programare suplimentară.

De ce e importat regulamentul pentru Băile Sărate?

Municipalitatea vrea să construiască în băi un ”centru de recreere și divertisment”, deasupra lacului Tarzan. Zona este însă arie protejată Natura 2000. Pentru a se asigura că nu au complicații din punct de vedere legal, edilii Turzii au obținut hârtii din partea Ministerului Mediului că zona unde vor să construiască nu e in situl natural. Precizările de la București nu sunt însă însoțite de o hotărâre de guvern prin care perimetrul ariei protejate să fi fost redus iar limitele oficiale ale rezrvatiilor naturale nu mai sunt disponibile publicului. Au dispărut de pe site-ul ministerului în vrema Rovanei Plumb.

În plus, municipalitatea a schimbat ilegal categoria pădurii din Băi. Pădurea de la lacul Tarzan, la fel ca și pâlcurile împădurite din proximitatea Durgăului erau păduri de protecție. Primăria le-a transformat fără aprobările necesare în pădure-parc. Una din diferențele majore între cele două categorii de pădure este aceea că în pădurea-parc se pot planta orice fel de copaci. În pădurile de protecție regimul silvic e mai strict și pot fi plantați doar arbori din acel ecosistem.

Administratorii Turzii forțează și fac ce pot pentru a reduce aria protejată din Băi. Potrivit unor surse ar fi vorba de fapt de interese imobiliare.

Așa cum arată acum, regulamentul ariei protejate interzice camparea, accesul mașinilor, construirea de drumuri de beton sau asfaltate și permite doar activități agro-turistice nepoluante. Centrul de recreere al municipalității este de fapt un complex mamut plantat în mijlocul unei păduri ce va avea un orar de funcționare de aproape 12 ore pe zi. Cum e reglementat din punct de vedere urbanistic zona? Nu știm, deoarece acum e un mister.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.