Milionul necontrolat, de la cultură. ”Plimbatul calului”, cea mai grandioasă activitate din Turda, în 2018

Milionul necontrolat, de la cultură. ”Plimbatul calului”, cea mai grandioasă activitate  din Turda, în 2018 by aprilie 23, 2019 0 comments

Bugetul local prevede cheltuirea a 1,3 milioane de lei pentru ”alte servicii culturale”. Subcapitolul  este unul așezat la coada capitolului ”Cultură” din bugetul local, așadar trece de regulă aproape neobservat. ”Alte servicii” sună într-un mod prea puțin important încât să rețină atenția în mod obișnuit. Consilierii PNL, din opoziție, vorbesc însă despre acest capitol ca fiind ”pușculița lui Ursuleanu” după ce, în 2019, acesta a avut la dispoziție peste 600.000 de lei pentru organizarea sărbătoririi Centenarului.

În 2018, Primăria a alocat 1,1 milioane de lei pentru alte servicii culturale dar la finalul anului nu a reieșit foarte clar pe ce au mers banii.

În 2019, administrația locală a început finanțarea evenimentelor culturale după ureche. În plus, au uitat să finanțeze o sărbătoare a maghiarilor.

”Plimbatul calului” la Mormântul lui Mihai Viteazu este evenimentul major al anului 2018

Vă mai aminți cumva care a fost evenimentul grandios al anului 2018, la Turda? Cu siguranță că nu. Ar fi și greu să vă amintiți, deoarece în 2018 nu s-a întâmplat nimic grandios în oraș. În iulie 2018, Consiliul Local Turda discuta un proiect de hotărâre privind organizarea unui ”eveniment grandios”, dedicat Centenarului Marii Uniri. Pe lista de evenimente erau trecute amplasarea a 100 de meshuri de mari dimensiuni cu personalități istorice și cu costuri de 135.000 de lei, figura un festival de carte, muzică și film ce costa 227.290 lei dar și filmarea unei scene ”a intrării voievodului Mihai Viteazu”, cu costuri de 209.385 lei.

Această ”activitate culturală” a rămas în memoria colectivă a turdenilor drept ”plimbatul calului la Mormântul lui Mihai Viteazu”.

Bugetul total al activităților, 698. 810 lei urma să fie gestionat de Bogdan Ursuleanu, directorul API. Acesta a și prezentat în iulie 2018, programul de activități în fața Consiliului Local, în ședința publică. Povestea spunsă era aceea că o parte din bani urmau să fie obținuți din sponsorizări.

În decembrie 2018, la finalul anului nu a dat nimeni socoteală în fața Consiliului Local, cât și cum s-a făcut din programul de activități, dar mai ales cât și cum s-a cheltuit.

Concert de pricesne finanțat după ureche. Ulterior și-au amintit că n-au finanțat ”Zilele Culturii Maghiare”

În 28 martie, Consiliul Local Turda aproba prima tranșă de evenimente din această primăvară care costă 55.900 de lei. Pe listă se afla un concert de pricesne la Biserica Învierea Domnului, cu costuri de 6.000 de lei. În sedința din această săptămână, programată pentru joi, 25 aprilie, Consiliului Local va rediscuta finanțarea evenimentelor culturale din luna aprilie și mai. De această dată, concertul de pricesne va costa doar 2000 de lei, în schimb apare o nouă activitate, ”Zilele Culturii Maghiare”, bugetate cu 5000 de lei.

Consilierii PNL din Consiliul local vorbesc despre o finanțare din pix a evenimentelor culturale. ”Inițial au spus că au nevoie de 6000 de lei pentru pricesne, acum vedem că se poate organiza concertul și cu 2000 de lei. Nu aveau nevoie să închirieze o sală, era în biserică, nu aveau nevoie amenajări speciale. Am întrebat, cine vine să cânte de vreți 6000 de lei? Au spus că nu știu exact”, explică Nicolae Giurgiu, consilier local PNL.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.