Milioanele cheltuite în învățământul local

Milioanele cheltuite în învățământul local by aprilie 12, 2016 0 comments

Învățământul turdean înghite anual, în medie, peste 50 de milioane de lei, bani din bugetul național, local și din contribuții ale elevilor. Până acum, Consiliul Local Turda nu a prezentant un raport al stării învățământului din oraș, nu a pus la punct vreo strategie care să dezvolte  sistemul de educație local. 

Lunar, însă, școlile și liceele din oraș consumă zeci de mii de lei ce se evaporă spre destinații necunoscute publicului. Rămâne să apreciați fiecare dintre dumneavoastră cât de eficient este în raport cu costurile, sistemul de învățământ din Turda, în afară de a scoate absolvenți cu diplomă.

Anual, cheltuielile estimative ale școlilor și liceelor din oraș se ridică la circa 50 de milioane de lei, cu o medie lunară de circa 450.000 de lei pe fiecare școală sau liceu. Din această sumă, doar un sfert reprezintă salariile cadrelor didactice, restul banilor fiind cheltuieli de funcționare ale unităților de învățământ. Banii primiți de fiecare școală provin din bugetul de stat (ponderea cea mai mare), din bugetul local și din contribuții ale elevilor ce plătesc diversele servicii, de cantină și internat. Separat de aceste surse, în funcție de capacitatea managerială a fiecărui director și de bunurile imobile pe care le are fiecare școală, se mai obțin bani din închirieri ori sponsorizări.

Controlul administrativ asupra școlilor este exercitat de administrația locală prin intermediul consilierilor locali, membri în Consiliul de Administrație al fiecărei școli sau liceu. La aceștia se mai adaugă părinți și profesori. În ultimii opt ani, Consiliul Local Turda nu a prezentat vreun raport detaliat privind situația  școlilor din oraș, ci doar informări de ansamblu, generale, la sfârșitul fiecărei veri.

Indiferent de culoarea politică, niciunul din membrii Consiliului Local Turda nu manifestă un entuziasm sporit în a verifica administrativ cum sunt gestionate școlile și liceele din oraș. Anual însă, școlile și liceele cheltuite zeci de mii de lei cu bunurile și serviciile, sume de bani ce nu fost niciodată detaliate complet în urma unor verificări administrative.

Subiectul articolului de față nu îl reprezintă presupuse ilegalități, ci face referire la performanța managerială a directorilor de școli și licee din Turda și la obligația asumată de membrii Consiliilor de Administrație, fie că vorbim de profesori, părinți ori politicieni, aceea de a gestiona eficient și cu diligență școlile din oraș.

Cheltuielile de încălzire și iluminat, gaura neagră din bugetul școlilor

După cheltuielile de salarizare, cheltuielile cu încălzirea și energia electrică sunt pe locul doi în bugetele de venituri și cheltuieli ale școlilor din Turda.

Colegiul Tehic Turda a cheltuit în martie, la acest capitol circa 62.000 de lei (42.000 lei în februarie) în timp ce Școala Avran Iancu a cheltuit circa 42.000 de lei. Exemplele au fost alese aleatoriu. Am ales exemplul Colegiului Tehnic deoarece e cea mai mare unitate școlară din oraș, astfel că poate da o imagine mai impresionantă a cifrelor de care vorbim.  Cifrele pe primele trei luni ale anului referitoare la consumul de energie, sunt, la școlile din Turda, la valori ce nu scad sub 35.000 de lei lunar. 

Haideți să convertim, pentru exemplificare,  întreaga sumă cheltuită cu încălzirea și energia electrică,  în Kilowați- oră. La un preț mediu pentru arealul nordic al țării de 1,57 lei/kWh, putem spune că la Colegiul Tehnic Turda s-a plătit în luna martie echivalentul a  circa 39.500 Kilowați-oră.

Dacă luăm în calcul faptul că o familie de două persoane consumă lunar, în medie, circa 100 KWh, putem spune că liceul turdean a plătit  într-o lună cam tot atâta energie cât consumă o familie de două persoane în 33 de ani.

De dragul comparațiilor șocante mai putem spune că o școală din Turda plătește  într-o singură zi tot atâta energie electrică-echivalent,  cât consumă o familie de două persoane într-un întreg an.

Sunt cifre și comparații ce ne pot pune pe gânduri.

Dacă veți da o tură prin școlile din Turda nu veți găsi nicăieri vreun regulament serios de supraveghere a consumului de energie electrică și încălzire. Risipa de energie este generată de funcționarea haotică a centralelor termice peste noapte, activități extrașcolare după orele de program care nu sunt taxate corect ori pur și simplu din neatenția profesorilor și elevilor ce uită să stingă lumina și nu au un comportament orientat spre economie. La urma urmei, par să spună aceștia, plătește statul. De fapt, plătim fiecare dintre noi.

Zeci de mii de lei cu funcționarea și reparațiile

Colegiul Tehnic Turda, ales ca exemplu doar datorită faptului că e cea mai mare unitate școlară din oraș, a cheltuit în primele trei luni ale anului peste 15000 de lei cu reparațiile curente. În fiecare lună, 5.305 lei merg spre diverse reparații, aproape ai crede că la această școală, prizele, robineții și clanțele se schimbă lunar.

 CNVM are cifre comparative: 17.000 de lei pentru  reparații curente în martie, 13600 lei, în februarie. Vorbim de  sume destinate reparațiilor curente în luni de funcționare și nu în luni de vară când se fac reabilitări generale. Liceul Teoretic Liviu Rebreanu are la rândul său cheltuiți, în martie, 1656 de lei pentru reparații curente, în timp ce Colegiul Emil Negruțiu are 16.000 de lei. În februarie, cei de la Negruțiu, reparau Colegiul de alți 11.000 de lei.

Capitolele ce merită o atenție sporită sunt Cheltuielile cu bunurile și serviciile, alte bunuri și servicii și cel de Materiale si prestari de servicii cu caracter functional.

Cifrele liceelor din Turda arată că de fapt învățământul nu este deloc în criză, așa cum s-ar bănui. Capitolele de ”Alte cheltuieli”, pleacă în bugetele unităților școlare de la sume medii de circa 4000 de lei lunar. CNMV are spre exemplu la toate capitolele de alte cheltuieli plus cele cu cheltuielile legate de materialele de întreținere, furnituri, circa 8000 de lei, în martie. Colegiul Tehnic are, la rândul său 31.000 de lei cheltuiți în martie, la toate capitolele de ”alte cheltuieli”. Colegiul Tehnic are și cheltuieli lunare medii cu poșta și telecomunicațiile, internet, telefon, de circa 5000 de lei.

Toate aceste sume nu au fost cheltuite ilegal. Întrebarea care se pune, în absența unor evaluări complete și punctuale prin rapoarte periodice în Consiliul Local, e dacă acești bani sunt cheltuiți eficient.

O atitudine responsabilă a autorităților locale și de ce nu a candidaților la aceste alegeri locale, ar înlătura legendele urbane din oraș, potrivit cărora în unele școli din oraș se execută doar două din cinci lucrări de reparații.

Până acum, însă, niciunul din candidații înscriși în competiția pentru Primărie nu a lansat în mod serios o discuție sau vreun program care să facă referire la sistemul de educație din oraș.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.