Mesajul PSD Turda: Se impune o schimbare a administrației locale

Mesajul  PSD Turda: Se impune o schimbare a administrației locale by martie 3, 2016 0 comments

Concluzia social-democraților turdeni, aceea că liberalii și primarul Tudor Ștefănie trebuie să plece de la conducerea administrației locale, a fost formulată în conferința de presă a PSD Turda de joi, 3 martie.

Mesajul politic aparține lui Remus Lăpușan, președintele PSD Cluj care a concluzionat că se impune o schimbare a administrației locale ”din motive tehnice, dacă nu neapărat politice” . Lăpușan a invocat ideea că, în management, liderii sunt schimbați la 7-8 ani. ”Cred că după 12 ani Tudor Ștefănie trebuie să plece din Primăria Turda”, sublinia președintele PSD Cluj.

Nevoia de a schimba administrația locală a fost susținută și de Cristian Matei, proaspăt lansat în competiția electorală pentru postul de primar. Matei a lansat și o serie de idei noi legate de administrație, dintre care una care ar putea aduce economii bugetare anuale de circa 500.000 lei.

Cei doi lideri social-democrați au evitat în această conferință de presă să critice direct și dur administrația locală din Turda și au subliniat în mod repetat doar că se impune o schimbare de management iar candidatul PSD este soluția cea mai potrivită pentru turdeni.

Social-democrații au lansat în premieră și câteva idei noi ce vor fi cap de afiș în campania electorală. Remus Lăpușan a anunțat intenția partidului de a susține pe listele de consilieri locali doar candidați ce au cel puțin un proiect viabil pentru comunitate. Candidații vor trebui să susțină proiectele în dezbateri publice care vor fi organizate cu cetățenii, preconizează Lăpușan, după data de 17 martie.

PSD se laudă cu banii pentru drumuri. Liberalii la fel

Remus Lăpușan a insistat asupra faptului că PSD a sprijinit dezvoltarea zonelor din Ardeal și a exemplificat prin construirea autostrăzii Turda-Sebeș. ”E un proiect de 500 de milioane de euro, făcut sută la sută de un guvern PSD. Turdenii vor fi contectați la Europa mai bine decât cei din Cluj”, spunea Remus Lăpușan.

Acesta a prezentat și alocările de bani din Consiliul Județean, pentru drumuri. ”PSD a sprijinit alocarea de bani pentru drumurile din județ din zona Turzii”, explica Lăpușan cu referire la sumele de bani alocate pentru reabilitări, modernizări și reparații.

Discursul despre banii pentru drumurile din județ ale liderului PSD nu a fost unul prea convingător. Din cei circa 80 de milioane amintiți de Remus Lăpușan ca sumă alocată reparării drumurilor, mai puțin de 10% sunt de fapt  proiecte din vecinătatea Turzii.

Pe de altă parte, liberalul Dorin Lojigan din Câmpia Turzii aprecia că alocările de bani pentru Turda, Câmpia Turzii și zonele învecinate sunt consecința ”efortului majorității PNL din Consiliul Județean”. La votarea bugetului Consiliului Județean, Mihai Seplecan, fostul liberal și fost președinte al CJ Cluj dar și consilierii independenți, numeau alocările de sume din 2016  un troc între PNL și PSD.

Idei noi pentru Turda. Matei propune consultarea oamenilor de afaceri

Cristian Matei, președinte și candidat al PSD Turda a evitat să ofere detalii despre programul său electoral și a motivat aceasta prin faptul că există posibilitatea ca propunerile sale să fie preluate de alți contracandidați. Președintele PSD Turda a lansat totuși două noi idei în avanpremieră.

Prima este aceea de constituire a unui grup consultativ format din mari contribuabili. Aceștia ar urma să fie consultați atunci când se vor stabili nevoile și prioritățile de investiții din oraș. Practic, Cristian Matei spune că îi va întreba pe oamenii de afaceri locali și marile companii unde e nevoie să se investească în Turda.

Cea de-a doua idee lansată de candidatul PSD e aceea ca la nivelul municipiului să fie demarat un proiect de reabilitare a rețelei de captare a apei meteorice. Rețeaua de acum e distrusă, apa de ploaie e captată în rețelele de canalizare iar bugetul local plătește lunar pentru epurare între 16.000 și 180.000 lei. ”E falsă ideea că noi încasăm bani pentru apa de ploaie. Cei care locuiesc la case nu plătesc un astfel de serviciu. Cei care locuiesc la bloc plătesc deoarece apa de ploaie e colectată direct în canalizare. Facturile lunare către Primărie pentru apa meteorică de pe domeniul public sunt între 16.000 și 180.000 de lei. Media e undeva la 50.000 de lei lunar. Apa de ploaie în loc să se scurgă direct în Arieș, merge acum direct în canalizare, apoi trebuie să treacă prin stația de epurare pentru a fi deversată în Arieș. Dacă canalalele de colectare ar funcționa apa ar merge direct în râu”, spune Cristian Matei. Un astfel de proiect de reabilitare a canalelor de scurgere ar face ca apa de ploaie să fie drenată direct în Arieș. Consecința directă ar fi aceea că bugetul local ar economisi anual sume semnificative de bani.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.