Mesajul deputatului Mircea Irimie cu prilejul Zilei persoanelor cu dizabilități

Mesajul deputatului Mircea Irimie cu prilejul Zilei persoanelor cu dizabilități by decembrie 3, 2015 0 comments

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, este sărbătorită în fiecare an în data de 3 decembrie. Această zi a fost adoptată de ONU în anul 1992 cu scopul de a conştientiza populaţia asupra problemelor şi greutăţilor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Statisticile ONU ne arată că 15% din populaţia lumii suferă de o anumită formă de dizabilitate, în timp ce un sfert din populaţia globală este afectată în mod direct, în calitate de îngrijitori sau membri ai familiilor.
În România, conform raportului Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în anul 2015 există un număr de peste 700.000 de persoane cu dizabilități (neinstituţionalizate şi instituţionalizate).
Tema acestui an, stabilită de Adunarea Generală a ONU, se intitulează “Incluziunea este esenţială: accesul şi responsabilizarea persoanelor, indiferent de abilităţile lor!”. Acest scop vizează schimbarea condiţiilor de viaţă ale persoanelor cu dizabilităţi şi integrarea lor în toate aspectele vieţii comunitare: social, profesional, educaţional, cultural, sportiv, etc.
Din păcate, la noi în ţară, persoanele cu dizabilităţi încă se confruntă cu probleme privind accesul la educaţie, la recuperare şi sănătate, la integrare socială şi profesională, la respectarea principiului egalităţii de şanse.
Din acest punct de vedere, este nevoie de o reconsiderare şi conştientizare profundă a societăţii şi implicit a fiecăruia dintre noi, de o implicare cât mai susţinută a comunităţilor în procesul de acceptare şi reabilitare a acestor persoane, de măsuri complexe şi coerente pe toate palierele vieţii comunitare, luând exemplul pozitiv şi constructiv al altor ţări în care există o reală protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
În semn de solidaritate, transmit astăzi îndemnul de a fi alături de aceste persoane cu nevoi speciale, de a le oferi înţelegere, sprijin şi dragoste şi le urez din tot sufletul sănătate, curaj, încredere şi toate cele bune şi de folos!
Deputat ALDE de Turda,
Mircea Vicenţiu Irimie

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.