Matei, ca Ștefănie. Primarul e acuzat că nu a prezentat bugetul local în formă explicită

Matei, ca Ștefănie. Primarul e acuzat că nu a prezentat bugetul local în formă explicită by martie 10, 2017 0 comments

Primarul Cristian Matei este acuzat de către USR Turda că a procedat precum predecesorul său, Tudor Ștefănie, la întocmirea bugetului Municipiului Turda pentru anul 2017.  Primarului Cristian Matei i se reproșează că a prezentant un buget sumar, pe 3 pagini, insuficient de detaliat și explicit. Municipalitatea i-a convocat pe consilierii locali la o ședință reunită a comisiilor de specialitate ce va avea loc luni, de la ora 13.00, tocmai pentru a discuta bugetul.

”Bugetul Turzii este doar un tabel de cheltuieli pe 12 linii, fără nicio justificare concretă in dreptul milioanelor de lei pe care le va cheltui Turda in 2017”, spun cei de la USR, care văd modul de lucru al primarului drept o sfidare la adresa turdenilor.

Consilierii liberali critică la rândul lor forma în care bugetul orașului a fost supus dezbaterii publice. ” Bugetul trebuia prezentat defalcat ,atât la partea de venituri, cât și la cheltuieli. Lipsesc cheltuielile defalcate și notele de fundamentare”, spun liberalii. Aceștia au denumit cele trei pagini ce descriu bugetul municipiului Turda drept ”rezumatul, rezumatului”, spun si liberalii, la rândul lor.

Grupurile politice ALDE și PMP au adoptat tonuri mai moderate. ”Ținând cont că în anii anteriori bugetul nu era supus deloc dezbaterii publice, cele trei pagini reprezintă un pas înainte. Se fac luni comisii reunite, de la ora 13, când bugetul va fi dezbătut pe larg”, a comentat Ovidiu Micu (ALDE). Cei de la PMP au precizat că nu au văzut proiectul de buget așadar nu se pot pronunța cu privire la forma acestuia. ”Nu am apucat să văd bugetul, am fost în concediu medical . Noi luăm decizii doar în grupul de trei consilieri PMP, după ce dezbatem proiectele de hotărâri”, a precizat Emil Moldovan, consilier PMP. O poziție similară a adoptat și colegul său de partid,  consilierul Adrian Nap. ”Pot să-mi formez o idee, după ce văd forma bugetului, în comisii”, a explicat alesul local.

În cursul acestei dimineți InfoAries.ro a solicitat Primăriei Turda un punct de vedere referitor la acuzațiile USR. Acesta nu a fost formulat până la orele amiezii.

Poziția USR Turda:

Când e vorba de bugetul pe 2017, Cristian Matei procedează exact ca Tudor Ștefănie

matei-stefanie-817x404_c

USR îi reproșează primarului Cristian Matei că acționează într-o manieră lipsită de transparență

Deși a promis transparență în decizii, primarul C. Matei ascunde cifrele din bugetul Turzii exact cum proceda T.Ștefănie. Bugetul Turzii este doar un tabel de cheltuieli pe 12 linii, fără nicio justificare concretă in dreptul milioanelor de lei pe care le va cheltui Turda in 2017. Sfidând locuitorii Turzii, Cristian Matei propune un buget complet ambiguu, în care nu se prezintă nicio destinație a sumelor propuse pentru diferite categorii de cheltuieli. Acestă propunere de buget lasă loc la multe interpretări, un astfel de document denotă lipsă de respect față de
cetățenii municipiului Turda. Cheltuielile nu sunt defalcate deloc,dovedind astfel că nu există nicio planificare, aceste sume vor fi probabil atribuite in mod arbitrar, dupa bunul plac al autorităților locale.

Vreți să vedeți cum ar trebui să arate un proiect de buget, dacă autoritățile locale ar da dovadă de respect pentru banul public?
Deschideți proiectul de buget de la Primăria Sibiu și veți vedea cum fiecare leu din proiectul de buget are o destinație precisă, locuitorii orașului sunt informați cu claritate cum sunt alocați banii.

http://www.turnulsfatului.ro/wp-content/uploads/2016/01/Proiectul-de-buget-pe-2016-al-Sibiului.pdf

Citiți prezentarea bugetului pe 2017 făcută de Primăria Sibiu și veți vedea concret care străzi vor fi asfaltate, ce lucrări de modernizare se vor face, precum și lista detaliată a investițiilor pe 2017.

http://www.sibiu.ro/index.php/primaria/comunicat/4196

Comparați și dumneavoastră: propunerea de buget la Turda are 3 pagini, la Sibiu are 43 de pagini.

Primăria Turda – click aici

Primăria Sibiu- click aici

În concluzie, la Turda nu este nicio diferență față de conducerea anterioară, avem parte de aceeași lipsă de transparență. După ce ne plătim taxele și impozitele, nu mai avem dreptul să știm cum sunt cheltuiți banii, îi împarte primarul cum poftește” se arată în adresa USR Turda

PNL Turda: Este o disimulare a dezbaterii publice

”Este in mod cert o disimulare de dezbatere publica pe tema bugetului local, ceea ce ne confirma, inca o data, faptul ca traim intr-o lume a aparentelor si a exercitiului de imagine politica.

1. Bugetul trebuia prezentat defalcat ,atat la partea de venituri, cat si la cheltuieli dupa cum urmeaza:

– Venituri proprii

– Venituri de la bugetul de stat

– Venituri din fonduri externe nerambursabile

2. Lipsa de detaliere pe capitole si subcapitole la toate nivelurile pe partea de venituri si cheltuieli (de ex. Cheltuieli cu personalul, cheltuieli materiale,etc.), astfel incat sa se poata face o analiza obiectiva.

3. Lipsa notele de fundamentare, respectiv scrisorile de la Ministerul de Finante cu sumele alocate UAT Turda, cotele defalcate din TVA, c otele defalcate din impozitul pe venit etc.

4. Lipsa tabel comparativ cu anul anterior (dupa executia bugetara) pentru analiza.

5. Lipsa defalcare buget pe cele doua sectiuni, respectiv sectiune functionare si sectiune dezvoltare, astfel incat sa vizualizam procentele pentru fiecare sectiune.

Ne indoim ca cele 3 pagini cat numara proiectul de buget local (probabil rezumatul rezumatului, in conditiile in care alte administratii urbane propun o dezbatere construita pe un proiect de buget de zeci de pagini) pot antrena cetatenii, mediul de afaceri si ONG-urile locale intr-o dezbatere reala, constructiva si eficienta asupra bugetului localitatii”, au precizat consilierii PNL.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.