Măsuri de prevenire a pestei porcine la Cluj

august 24, 2018 0 comments

Mii de euro vor fi cheltuite de conducerea județului Cluj, după ce virusul, prezent într-un leș de porc mistreț, a fost trimis din județul Sălaj, fără măsurile de protecție sanitar-veterinară ce s-ar fi impus, la incineratorul din Dej.

Plenul Consiliului Județean (CJ) Cluj va dezbate în cadrul ședinței ordinare din data de 28 august un proiect de hotărâre privind demararea urgentă a unor măsuri concrete în vederea prevenirii, pe teritoriul județul Cluj, a infestării speciei porcine cu virusul Pestei Porcine Africane (PPA), anunță CJ Cluj, într-un comunicat.

În mod concret, se propune alocarea, din fondul de rezervă bugetară al Județului Cluj, a sumei de 352.000 lei în vederea achiziționării mai multor cantități de substanțe dezinfectante, după cum urmează: 14.000 kg de sodă caustică, 140.000 kg de var nestins și, respectiv, a 1.000 kg de Virkon S 1:200.

Pentru prevenirea infectării cu acest virus, specialiștii în domeniu au recomandat achiziționarea de soluție virulicidă (Virkon S 1:200), material care să fie folosit în contextul amenajării de dezinfectoare rutiere care vor fi amplasate pe cel puțin patru artere de circulație. Totodată, s-a recomandat ca, pentru instituirea unor măsuri minime de profilaxie generală, în cadrul celor aproximativ 14.000 exploatații non-profesionale cu suine din județul Cluj, să fie achiziționate sodă caustică și var nestins, substanțe dezinfectante care vor fi ulterior distribuite prin coordonarea D.S.V.S.A. Cluj.

De la începutul acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de pestă porcină africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populaţiei şi două în exploataţii comerciale, arată datele oficiale ale Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În Ardeal, au fost confirmate 18 focare de pestă porcină africană în judeţul Bihor, fiind sacrificate peste 200 de animale.

pesta porcina (2)

foto libertatea.ro: În acest moment, 30 de județe din țară sunt afectate de pesta porcină. În 18 dintre ele există focare declarate (roși pe hartă), cu boală confirmată la porci, iar în alte 12 sunt fie restricții mai vechi, fie impuse recent (albastru deschis și albastru închis pe hartă).


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<