Mall-urile din Cluj în topul afacerilor din 2015

Mall-urile din Cluj în topul afacerilor din 2015 by iulie 21, 2016 0 comments

Iulius Mall si Polus Centerl din Cluj se află în topul afacerilor realizate de mall-uri anul trecut, într-un studiu publicat de revista Capital. Potrivit sursei, românii cheltuie, în medie, la fiecare vizită în mall mai mult decât cehii, ungurii, polonezii şi chiar decât suedezii. O parte din banii încasaţi de retaileri ajung sub formă de chirii la proprietarii centrelor comerciale. Aceştia au rulat anul trecut peste 437 mil. euro, cu 8,7% peste veniturile din 2014, în contextul inaugurării a încă două proiecte.

România a înregistrat în 2015 cea mai mare creştere din Uniunea Europeană a cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, potrivit Eurostat. Retailerii au vândut anul trecut cu 8,9% mai mult decât în 2014, creştere susţinută cu precădere de rulajul din produse alimentare, băuturi şi tutun (+19,1%), din comercializarea carburanţilor (+5,8%) şi din vânzarea produselor nealimentare (+2,8%), potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Acesta este cel mai mare avans consemnat de piaţa românească de retail în ultimii şapte ani şi este motivul care încurajează retailerii să îşi continue extinderea.

Analiza extinsă asupra afacerilor tuturor centrelor comerciale din România, realizată în exclusivitate de revista Capital, arată că deschiderea Mega Mall şi achiziţia Iris Titan au adus anul trecut sud-africanilor de la New Europe Property Investments (NEPI) supremaţia absolută pe piaţa de retail.

Primele trei poziţii din ierarhia mallurilor cu cele mai mari afaceri în 2015 sunt neschimbate faţă de anul anterior. Zona Comercială Băneasa este urmată în clasament de AFI Palace Cotroceni, care a avut anul trecut venituri din chirii de 33 mil. euro. Iulius Mall Timişoara, cu 20,1 mil. euro, ocupă locul trei, urmat de mall din Cluj-Napoca al lui Iulian Dascălu, cu venituri de 17,5 mil. euro. Iulius Mall Cluj a preluat locul mallurilor Unirea Shopping Center din Bucureşti şi Braşov, care anul trecut au căzut pe poziţia a şaptea.Locul cinci este ocupat de Mega Mall, care în mai puţin de opt luni de funcţionare a generat venituri de aproape 17 mil. euro. Cu două milioane de euro în plus la cifra de afaceri, Palas Iaşi a urcat trei poziţii în top în 2015, devansând Sun Plaza şi Polus Center din Cluj-Napoca şi asigurându-i proprietarului Iulian Dascălu trei locuri în top zece.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.