Mai tari ca Manchester și Milano. 69% din cheltuielile companiei publice de transport vor fi cu salariile

Mai tari ca Manchester și Milano. 69% din cheltuielile companiei publice de transport vor fi cu salariile

Mai tari ca Manchester și Milano. 69% din cheltuielile companiei publice de transport vor fi cu salariile

by februarie 4, 2020 0 comments

Autoritățile locale vor aproba mâine, în regim de urgență, bugetul de venituri și cheltuieli al companiei de transport public. SC TUP srl, cu unic acționar Consiliul Local va avea un buget estimat la 9,7 milioane de lei. Hotărârea se va lua în ședința Consiliului Local. 

Surpriza cea mai mare vine însă la capitolul cheltuieli. Peste 69% din cheltuielile transportului public din oraș sunt cu salariile.

Bugetul de venituri și cheltuieli al TUP a fost întocmit fără să existe aprobați indicatori de performanță sau un plan de administrare a societății. Un astfel de document ar trebuie prezentat spre aprobare Consiliului Local, la sfârșitul acestei luni.

Votarea bugetului de venituri și cheltuieli al TUP vine cu o lacună majoră care arată prostul management al autorităților locale de la Turda. Directorul TUP a primit un termen de 90 de zile pentru a prezenta planul de management și indicatorii de performanță dar trebuie să prezinte bugetul de venituri și cheltuieli acum.

Teoretic, directorul TUP ar trebui să prezinte Consiliului Local planul de administrare și indicatorii de performanță, la sfârșitul acestei luni, dar ulterior votării bugetului din anul în curs. Cu alte cuvinte, conducerea companiei publice, cu susținerea autorităților locale ne vor spune cât se va cheltui dar nu și cu ce eficiență.

Până să vedem indicatorii de performanță, dacă aceștia vor fi publici vreodată, constatăm că TUP Turda are profilul unei firme creată parcă pentru ”angajări la stat”.

Din totatul cheltuielilor, de 9,3 milioane de lei, circa 6,4 milioane sunt cheltuieli de personal.

Companiile de transport public au, procentual vorbind, cheltuieli de personal medii 55%. Cifrele diferă între companiile private și cele publice. Companiile private diminuează ponderea cheltuielilor salariale la valori de sub 55%. În cazul companiilor cu capital public, ponderea cheltuielilor salariale ajunge la 60-63%. La Turda, cifra urcă spre maximum 69, 2%. ”În general vorbim de cheltuieli de personal estimate anual la 50-55%. Doar în luna decembrie, atunci când se introduc în salarii concedii efectuate sau prime se mai ajunge la 65%. Dar o astfel de lună este atipică”, explică un manager al unei companii publice în domeniu.

La Mediaș, municipiu asemănător Turzii, cheltuielile cu personalul ale companiei municipale de transport sunt sub 63%.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.