Mai puțini dinți, mai multe cabinete stomatologice

Mai puțini dinți, mai multe cabinete stomatologice by octombrie 24, 2016 0 comments

A crescut vertiginos numărul cabinetelor stomatologice în județul Cluj, în ultimul an. Statisticile arată, însă, că românii nu stau mai bine la capitolul “dantură”.

Mai bine de jumătate dintre români au cel puțin un dinte lipsă, 33% dintre români și-au pierdut deja 3 dinți până la 40 de ani, iar 1 din 20 are nevoie de implanturi fie pe o arcadă, fie integral, dinții din zonele respective fiind irecuperabili sau absenți, arată un studiu realizat de un lanț de clinici private din București, pe un eșantion de 1.600 de pacienți din capitală, județul Ilfov și împrejurimi.

Un alt studiu, de data aceasta al Institutului National de Statistică arată că numărul cabinetelor stomatologice private din România a crescut cu 18%, de la 12.502 la 14.732, în ultimul an. Cele mai multe au fost deschise în Municipiul București și în județele Cluj, Harghita, Bacău, Prahova, Dolj, cu peste 100 de unități. La polul opus, închiderea cabinetelor de stat a continuat într-un regim alert, numărul lor scăzând de la peste 1.500 la doar 30. În cazul cabinetelor publice, cele mai multe sunt concentrate în regiunea nord-vest, 6. În județele Bihor, Covasna, Sibiu, Bacău, Suceava, Brăila, Buzău, Vrancea, Călărași, Vâlcea și Caraș-Severin nu mai există niciun cabinet de stat.

“Nicio investiție nu avea cum să salveze acest segment, așa că este un deznodământ care era doar o chestiune de timp. În aceste condiții, nu ar fi oare firesc ca tratamentele stomatologice oferite în mediul privat să fie decontate într-o mai mare măsură de stat? Terapiile din acest segment nu sunt un moft, așa că ele trebuie suportate, la costuri reale, de asigurările plătite de contribuabili. Nu mă refer aici la lucrări de estetică dentară, ci la intervenții absolut necesare pentru sănătatea pacienților”, susține Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, pentru Agerpres.

Potrivit Institutului Național de Statistică, creșterea numărului de cabinete private se datorează atât desființării unor cabinete medicale de stat, a privatizării unor cabinete, a înființării de noi cabinete private, precum și a aplicării unor ordine ale Ministerului Sănătății privind restructurarea sistemului sanitar. În același timp, Ministerul Sănătății și-a revizuit modul de înregistrare a statisticilor proprii privind cabinetele medicale prin aplicarea unei metode mult mai riguroase de înregistrare a cabinetelor, în funcție de forma de proprietate a cabinetului din punct de vedere a capitalului social.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.