Locuitorii de pe Traian, îngrijorați că Primăria le expropriază grădinile

Locuitorii de pe Traian, îngrijorați că Primăria le expropriază grădinile by iunie 3, 2020 0 comments

Un proiect urbanistic al municipalității, intrat într-un con de umbră, reaprinde spiritele pe strada Traian unde o parte dintre proprietari sunt îngrijorați că municipalitatea vrea să le exproprieze grădinile.

Situația este declanșată de lipsa de comunicare și transparență a autorităților publice care a generat neîncredere.

Locuitorii de pe Traian au aflat tot pe rând și întâmplător faptul că administrația locală are un proiect ce prevede exproprieri pe grădinile lor. 

Studiul de oportunitate aici

Povestea a început acum mai bine de 5 luni când municipalitatea a comandat un studiu de oportunitate de reamenajare urbanistică a zonei Cetatea Romană-strada Dragalina și a străzilor situate în partea estică a municipiului Turda.

Proiectul prevedea un plan urbanistic zonal cu trasarea de noi străzi peste proprietățile private de pe strada Traian. Subiectul disputei e un asamblu de străzi perpedinculare și paralele cu strada Traian care ar urma să facă legătura cu strada Cetatea Romană. Ideea oficială a municipalității e aceea să reglementeze urbanistic acolo un cartier rezidențial. Situația neoficială e aceea că demersurile municipalității vizează favorizarea unui privat care dorește să construiască niște blocuri de locuit pe terenuri situatea în spatele caselor de la intrarea pe strada Traian. Un astfel de ansamblu de locuințe necesita însă o stradă. Străzi care să conecteze Traian cu Cetatea Romană putea făcute doar pe grădinile proprietate privată iar proprietatea privată ar fi putut fi expropriată doar pentru cauză de utilitate publică. Așa s-a născut ideea unui PUZ cu străzi peste terenurile private care să”îmbunătățească calitatea locuirii” ca o modalitate de justificare a exproprierii pentru cauză de utilitate publică.

Consultarea publică pe ascuns, invadată de proprietarii supărați

Situația este complicată însă din punct de vedere urbanistic și juridic iar proiectul a rămas în aer.

La începutul anului, autoritățile au anunțat discret o consultare publică pe tema PUZ-ului din zonă. Oamenii au aflat „pe surse” de întâlnire și s-au dus la Primărie, supărați că municipalitatea face proiecte fără să îi consulte. ” A fost prezent și un arhitect tânăr care a desființat-o pe Vrăbete(nr- Mihaela Vrăbate, arhitectul șef) care nu știa ce să zică. Oamenii au fost chiar furioși. Unii dintre ei și-au cumpărat case cu grădini acolo pentru liniște, nu pentru investiții imobiliare”, a explicat un participant la ședința publică de la Primărie.

Juriști și avocați consultați de InfoAries.ro au precizat că expropierea pentru cauză de utilitate publică e greu, dacă nu cumva imposibil de făcut astfel. ”În acel studiu de oportunitate au invocat creșterea calității locuirii și creșterea valorii terenurilor. E ca și cum ai zice că-ți iau teren din grădina ta, să-ți cresc valoarea terenului dar tu nu vrei asta. Unde e cauza de utilitate publică? Apoi au zis ceva despre o grădiniță, apoi că se face concexiunea cu Castrul Roman. Nu e ca și cum nu ar fi grădinițe în oraș sau accesul spre Castrul Roman e inexistent. Nu poti invoca cauze de utilitate publică pentru a crește valoare de piață a unor terenuri private”, a comentat o sursă juridică pentru InfoAries.ro în timp ce un alt avocat a declarat amuzat că ”Așteaptă să vadă exproprierea”.

La câteva luni de la ședința publică pe tema PUZ-ului, lipsa de transparență și proasta comunicare a Primărie Turda produce încă efecte. Locuitorii de pe Traian au aflat tot pe rând și întâmplător faptul că administrația locală are un proiect ce prevede exproprieri pe grădinile lor.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.