Locuitorii de pe Panait Cerna riscă intoxicații cronice cu mercur. Toată Turda e poluată

Locuitorii de pe Panait Cerna riscă intoxicații cronice cu mercur. Toată Turda e poluată by septembrie 20, 2018 0 comments

Locuitorii de pe strada Panait Cerna, în zona blocurilor ANL din Turda riscă intoxicații cronice cu mercur, a precizat ieri un cercetător spaniol ce a măsurat valorile mercurului în diferite locații din oraș.

În zona Panait Cerna au fost înregistrate valori provizorii de 600 nanongrame, concentrație de mercur în aer.

Aparatele de măsurat au arătat că la Turda se înregistrează valori medii de 40 de nanograme, care indică o poluare a orașului, valori de 10 ori mai mari decât media din orașele europene.

La Salina Turda s-a înregistrat o încărcătură a aerului de 100 de nanograme, care nu este însă periculoaseă pentru turiștii în tranzit.

Turda e poluată cu mercur, din cauza electrolizei Uzinelor Chimice și din cauza a cel puțin cinci focare mici de poluare, împrăștiate prin oraș, arată măsurătorile preliminarii ale unor cercetători spanioli.

Aceștia au fost invitați de către Mihai Rotaru și Asociația Chimica Turda pentru măsura încărcarea aerului cu vapori de mercur în diverse zone de oraș.

Uzinele Chimice Turda, focarul unei poluări ce va distruge un oraș

Uzinele Chimice Turda, focarul unei poluări ce va distruge un oraș

Timp de trei zile, prof dr Pablo Higuerras (University of Castilla-La Mancha- Instituto de Geología Aplicada -IgeA), a măsurat cu aparate speciale valorile mercurului din atmosfera de la Turda. A făcut acest lucru în peste alte 20 de locuri din lume, atât în zona unor mine de mercur cât și în zone cu industrie chimică activă sau stopată.

Concluziile profesorului Higuerras este că toată Turda este poluată cu mercur, cu valori crescute în unele zone, care pun în pericol viața turdenilor și că autoritățile ar trebui să găsească soluții. Pablo Higuerras spune că pentru majoritatea zonelor orașului, pericolul nu este imediat, dar turdenii pot suferi în timp probleme de sănătate iar poluarea se poate extinde și se poate agrava.

Potrivit nomenclatorului american în domeniul siguranței la folosirea substanelor periculoase, de la o încărcătură de 10.000 de nanograme trebuie purtate echipamente de protecție iar de la 200 de nanograme se consideră că încep problemele de sănătate pentru oameni.

La Uzinele Chimice Turda s-au înregistrat valori de peste 100.000 de nanograme. ”Am măsurat cu două aparate unul până la 50.000 de nanograme, altul până la 100.000. La electroliza Uzinelor Chimice, cel de 100.000 s-a închis. Acolo avem valori peste 100.000”, spune prof. Pablo Herreira. Acesta a mai precizat că a înregistrat valori de 600 de nanograme, pe timp de noapte, în zona blocurilor ANL de pe Panait Cerna. ”Sunt niște cifre îngrijorătoare, dar provizorii. Atunci când se înregistrează astfel de valori trebuie făcută o monitorizare suplimentară pentru ca cifrele să fie confirmate. De la 200 de nanograme apar problemele de sănătate și avertizarea populație ar trebui să fie făcută”, mai adaugă profesorul Herreira.

Specialiștii spanioli spun că autoritățile ar trebuie să impună o carantină pentru locuire pe o raza de 1 km în jurul electrolizei și să caute soluții pentru neutralizarea focarelore de poluare din oraș. Riscul este ca poluarea să se extindă atât orizontal prin creșterea valorilor de la suprafață dar și prin contaminarea apelor freatice. Uzual mercurul se evaportă de la 4 grade urcă în atmosferă, condensează apoi cade din nou pe sol și se infiltrează în sol. Cercetătorii spanioli mai recomandă pentru zonele cu valori mari și măsurarea trasnferului de mercur în masa vegetală și la animale.

Interesele financiare blochează proiectele ecologice

Mihai Rotaru, președintele Asociației Chimica Turda a precizat că interesele financiare și dezinteresul autorităților blochează neutralizarea focarelor de poluare. ”Întâi au cumpărat fabrica irakienii, apoi israelienii, apoi Bene cu Napocamin. În subsol sunt vreo 500 de tone de mercur. A făcut un studiu de impact, prof. Ozunu care a s-a ferit să zică clar au zis poate 100 , poate 500 de tone”, spune Mihai Rotaru. Ca o ironie, în cazul Uzinelor Chimice Turda, studiile de impact, de mediu sunt de fapt certificate de atestare a calității afacerii: estimează mercurul ascuns în pământul fabricii.

Măsurătorile au indicat poluări cu mercur în zona cimitirului și a exploatărilor cu balastru de sub dealul cu Mormântul lui Mihai Viteazu. Potrivt lui Mihai Rotaru, este posibil ca gropile cu balastru să fie astupate cu cu moloz, pâmânt sau alte deseuri de la Uzinele Chimice Turda.

Electroliza Uzinelor Chimice 100.000 ng – concentrație mortală

Depozitul de ambalaje UCT – 1600 nanograme

Poarta UCT – 100 nanograme

Panait Cerna 600 ng – concentrație ce produce în timp intoxicații cronice cu mercur, afecțiuni ale rinichilor și boli ale sistemului nervos central

Strada Morii 70 ng

Stejeriș (gardul depozitului HCH) 60 ng

Depozite gunoaie Săndulești 50 ng

Depozit Kaufland 50 ng

Cea mai expusă zonă: Aria industrială și cartierele locuite Micro I-II-III, datorită poziționării (declinarea și cursul râului Arieș)

Cea mai protejată zonă Centru -Turda Nouă

Școala cu cel mai mare grad de poluare (valori care nu sunt periculoase în mod normal pentru om): Școala Ioan Opriș

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.