Locuitorii Comunității Urbane Arieș vor beneficia integral de apă potabilă până în 2020. Investițiile se ridică la peste 160 milioane de euro

Locuitorii Comunității Urbane Arieș vor beneficia integral de apă potabilă până în 2020. Investițiile se ridică la peste 160 milioane de euro by octombrie 28, 2015 0 comments

Spotlight

S-a dat startul IMO. Cele mai luminate minți ale matematicii școlare se întrec la Cluj

Participanții la Olimpiada Internațională de matematică, ce se desfășoară în

iulie 7, 2018

Progamul de investiții al Companiei de Apă Arieș, derulate din fonduri proprii și fonduri europene se vor ridica la peste 160 de milioane de euro, până în 2020, a anunțat astăzi, Cristian Matei, directorul Companiei de Apă Arieș. Potrivit lui Cristian Matei, firma Romair Consulting a finalizat studiul de fezabilitate și aplicația de finanțare pentru proiectul cu fonduri europene aferent perioadei 2014-2020.

Inițial proiectul prevedea investiții estimate de circa 82,7 milioane de euro. Ulterior suma a crescut la 160,1 milioane de euro, în condițiile în care primarii asociați în Apa Văii Arieșului au cerut investiții în infrastructura de apă de pe tot arealul Asociației.
Anunțul directorului general al Companiei de Apă a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Andrei Bulumete, consultat din partea Romair Consulting și Bogdan Bobic, reprezentant al Unității de Implementare a Proiectului.

Andrei Bulumete, reprezentantul companiei de ce a întocmit studiul de fezabilitate a explicat că ținta proiectului cu finanțare europeană pentru anul 2014-2020 este aceea de a asigura accesul complet la apă potabilă pentru toții locuitorii zonei asociate și asigurarea canalizării pentru toate colectivitățile cu o populație echivalentă de 2000 de locuitori. Investițiile vor fi făcute în 47 de localități din toate cele 13 unități administrative asociate (comune și municipiile Turda și Câmpia Turzii).
Investițiile majore vor include peste 140 de km de aducțiuni ce vor asigura alimentarea cu apă în nord-vestul și nord-estul Comunității Urbane Arieș, peste 70 de km reabilitați și circa 38 de km de rețele noi de apă potabilă.
În ceea ce privește canalizarea, consultantul a precizat că au fost identificate șase aglomerări urbane în care serviciile de canalizare vor fi asigurate pentru toți locuitorii. Aglormerările de peste 2000 de locuitori sunt Tureni-Aiton, Turda-Călărași, Câmpia Turzii, Tritenii de Jos și Gligorești-Luncani. În cazul Tureniului și Aitonului soluția tehnică este racordare localităților la stația de epurare de la Câmpia Turzii, cu o capacitate de deservire pentru 110.000 locuitori. În cazul zonelor Triteni și Gligorești-Luncani se are în vedere construirea a două stații de epurare locale. Investițiile în rețeaua de canalizare vor include extideneri de rețele de 157 km, reabilitareaa 47 de km de rețea, construirea a 86 de stații de pompare și a celor două stații de epurare locale.

Conducerea CAA nu știe când va majora tarifele. Consultatul crede că 2019
Andrei Bulumete consultatul din partea Romair a precizat că în opinia lui tarifele la apă se vor majora doar cu începere din 2019, dată la care se estimează că primele investiții în rețeaua de apă și canal vor fi operaționale. Cristian Matei, directorul general al CAA a precizat la rândul să nu se știe exact un calendar al politicilor tarifare la apă deoarece nu a fost semnat contractul de finanțare iar Comisia Europeană nu a evaluat studiul de fazabilitate și investiția. ”Până nu știm câți bani se aprobă pentru proiect și în ce condiții, nu putem ști acum un calendar al modificării tarifelor la apă și canal”, a explicat Matei. Directorul CAA a mai precizat că modificările de tarife vor fi oricum discutate în prealabil cu primarii și Asociația Apa Văii Arieșului și calendarul majorărilor de tarife va fi anunțat din timp.
Problema majorării tarifelor la apă este una delicată în condițiile în care Asociația Apa Văii Arieșului, organul care trebuie să controleze Compania de Apă Arieș nu a făcut publice în ultimii cinci ani, datele economice și financiare ale operatorului public de apă.
InfoArieș a solicitat Asociației Apa Văii Arieșului să facă publice datele economice și financiare ale Companiei de Apă Arieș, cu începere din 2009 și deasemenea prezentarea  rapoartelor din care să rezulte exercitarea de către asociație a atribuțiilor de control și monitorizare a operatorului public. Reprezentanții ADI AVA spun că nu dețin aceste date, la fel Primăriile din Turda și Câmpia Turzii.
Cum va reuși Compania de Apă să convingă Consiliile Locale asociate să accepte majorări de tarife la apă în condițiile în care acestea, deși sunt acționari ai CAA, nu au date despre exercițiile financiare- adică despre venituri și cheltuieli- ale operatorului de apă, rămâne de văzut.
Proiectul european anunțat de CAA, care include investiții directe de 157 milioane de euro, sume fără TVA este ultima mare finanțare de care poate beneficia zona în ceea ce privește investițiile în infrastructura de apă-canal.

Proiectul de la Turda, aproape de valoarea investiției Companiei de Apă Someș
Pasul 2 al proiectului de la Turda se apropie ca valoare de investiile Companiei de Apă Someș, cel mai mare operator de apă din zonă. Compania de Apă Someș, care deservește opt municipii și 188 de localități rurale din Cluj și Sălaj asigură servicii pentru 780.000 de locuitori. În perioada 2007-2015, valoarea investițiilor din fonduri europene ale Companiei de Apă Someș a fost de circa 196 milioane de euro, față de 54,9 milioane de euro cât a accesat CAA.
Prin Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM, etapa a II-a a POS Mediu, CAS va solicita 250 de milioane de Euro iar Compania de Apă circa 200 milioane de euro, sume cu TVA


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<