Liceele tehnologice din Turda înregistrează o scădere a numărului de elevi

Liceele tehnologice din Turda înregistrează o scădere a numărului de elevi by iulie 17, 2017 0 comments

Cu toții visează să fie intelectuali, doctori, profesori ori matematicieni”, spune unul din directorii liceelor tehnologice din oraș.

Viitorul învățământului liceal din Turda va veni cu o confruntare între cele două ramuri, cea teoretică și cea tehnologică, lasă se înțeleagă directorii celor trei licee tehnologice din oraș. În 2017, liceele tehnologice se confruntă cu o reducere a numărului de elevi. Cifrele nu sunt încă amenințătoare dar ridică semne de întrebare cu privire la viabilitatea planului local de școlarizare. În câțiva ani vor apărea și întrebările dificile: din perspectiva costurilor, cât de eficient e să ai o mulțime de profesori la tot mai puțini elevi.

Prima repartiție a absolvenților de clasa a VIII-a de la Turda arată o polarizare. Locurile la liceele teoretice sunt complet ocupate. Situația e însî diferită în cazul liceelor tehnologice. La Colegiul Emil Negruțiu vor fi în acest an doar patru clase. Una de învământ de zi, de veterinari, două clase de profesională- bucătari și mecanici agricoli și o clasă de seral. Pănă acum s-au înscris doar 11 elevi la clasa de veterinari iar cifra este văzută de către directoarea Timeea Gavrilescu drept un succes față de anul trecut când, pe vremea asta erau înscriși doar 7. Directoarea liceului spune că e puțin probabil să fie formate clase de 28 de elevi. ”Probabil la veterinari se vor accepta și 22 de elevi deoarece e singura cu acest profil specific din județ. Clasele de mecanici agricoli sunt clase de învățământ dual cu burse finanțate și de agenți economici. Practic se caută mecanici agricoli, dar numărul celor interesați de această specializare nu e totuși foarte mare”, spune Timeea Gavrilescu. Aceasta precizează că liceul va avea în final, cu clasa de seral, circa 90-100 de elevi în acest ciclu. Numărul elevilor înscriși este însă în scădere, spune directoarea liceului.

Timeea Gavrilescu crede că la nivelul municipiului Turda va fi nevoie în viitor de o reformă a sistemului de învățământ liceeal. Nu exclude și posiblitatea desființării unui liceul tehnologic. ”Poate că trei licee e totuși prea mult pentru Turda și dacă se păstrează doar două, unul de servicii și unul tehnic, vor fi suficiente”, mai adaugă aceasta.

Situația la Colegiul Tehnic Dr Ioan Rațiu este similară. Până acum s-au înscris doar 10 elevi în cele două clase una de zi și una de profesională, toate cu profil de industrie alimentară. Ca să compenseze, conducerea colegiului a venit cu o nouă propunere de școlarizare, două clase postliceale una de tehnician nutriționist, alta de ghid turistic. Directoarea Marinela Nemeti spune că soluția de viitor ar fi o evalurea a planului de școlarizare și nu crede că desființarea unui liceu ar schimba lucrurile. ”Și până acum au funcționat aceste licee așadar nu cred că desființarea vreunuia e o soluție. A apărut o problemă nouă, însă. Au fost tăiate clasele de seral de clasa a XI-a”, spune Marinela Nemeti. Practic, cei care termină școala profesională, în clasa a X-a au dreptul să se înscrie în clasa a XI-a de seral pentru încă trei ani de studiu. Deși toate liceele tehnologice din Turda au cerut clase de seral, a fost aprobată doar o singură clasă, la Colegiul Tehnic. În aceste condiții doar un sfert din absolvenții de școlară profesională vor mai putea să-și termine studiile liceeale.

La Colegiul Tehnic Turda situația pare mai bună dar și aici se înregistrează o scădere a numărului de elevi. ”Cred că numărul de elevi o să scadă sub 800 anul acesta”, mărturisește directorul Dumitru Mateescu. La Colegiul Tehnic vor fi două clase de liceu – tehnician în activități economice și una de electronist- și două clase de profesională, una de mecanic auto și alta de tehnician echipamente hidraulice și pneumatice. Pâă acum s-au înscris doar 30 de elevi pe cele aproape 100 de locuri disponibile. Directorul liceului spune că agenții economici din Turda se plang de faptul că tinerii fug de învățământul tehnologic. ”Am avut discuții cu cei de la Sonaca, MMM Parts , Frankische. Sunt cu toții interesați de un plan de școlarizare orientat spre învățământul tehnologic. Clasa de tehnicieni echipamente hidraulice a apărut la cererea lor”, explică Dumitru Mateescu.

Directorul Colegiului Tehnic cred că se impune o re-evaluare a planului de școlarizare din oraș. ”Să ai 8 clase de liceu teoretic într-un oraș precum Turda, e totuși prea mult. Nimeni nu mai vrea să muncească sau se pregătească într-o meserie de nivel mediu. Toată lumea vrea să facă studii teoretice”, spune Mateescu. Acesta crede că oamenii au o idee greșită: ”Și de la un liceul tehnologic poți merge la o facultate tehnică. Cei care merg la matematică, medicină ori drept, da, să urmeze licee teoretice dar restul ar trebui să se gândească la discipline tehnice. Anul acesta, la Liviu Rebreanu s-a intrat cu media 7 o notă care în anii trecuți era la noi”, mai spune directorul turdean.

Cele două viziuni, cea a reducerii numărului de licee din oraș și cea de remodelare a planului de școlarizare vor să răspundă la aceeași problemă,reducerea numărului de elevi, de la un ciclu de învățământ, la altul.

Deși încearcă să păstreze tonuri optimiste, directorii liceelor din Turda sunt conștienți de faptul că învățământul liceeal din oraș trece print-o criză și se confruntă cu o serie de probleme. Scăderea numărului de elevi, dotările tehnice uzate moral sau chiar inexistente dar și concurența tot mai acerbă a liceelor din Cluj sunt câteva din problemele pe care autoritățile locale din oraș ar trebui să le rezolve în următorii câțiva ani.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.