Liberalii sesizează gestionarea ineficientă a unui proiect european. PSD: am făcut mai mult ca ei

Liberalii sesizează  gestionarea ineficientă a unui proiect european. PSD: am făcut mai mult ca ei by aprilie 14, 2016 0 comments

Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane- Organismul Intermediar Vest va verifica modul de derulare a proiectului european Vest-Nord-Vest-StartUp, de la Câmpia Turzii. Proiectul cu o valoare totală de 5,5 milioane de lei, finanțat din Fondul Social European are, în urma unei evaluări preliminarii, fonduri ne-eligibile de 2,1 milioane de lei.

Subiectul va fi unul ce va fi folosit în campania electorală împotriva PSD-ului și actualului președinte Petre Pop, managerul acestui proiect.

Liberalii spun că gestionarea proiectului s-a făcut cu incompetență și într-un stil pompieristic și îi cer primarului Radu Hanga să precizeze public cine se este responsabil de modul în care proiectul a fost realizat.

Petre Pop, mangerul de proiect spune, la rândul său  că liberalii bat câmpii, nu știu despre ce vorbesc și că, oricum, proiectul e o realizare pentru oraș.

Existența unor suspiciuni de nereguli și declanșarea unei misiuni de control pentru proiectul european destinat tinerilor antreprenori din Câmpia Turzii au fost confirmate de către Ioan Bitea, ofițer de presă al Organismului Intermediar Vest al Autorității de Managemen pentru Programul Operațional Sectorial, cu sediul la Timișoara. ”Va fi o misiune de control în următoarele două săptămâni”, a punctat Ioan Bitea. Acesta a explicat însă că verificările post-proiect ale  organismelor ce supervizează proiectele europene, sunt totuși acțiuni obișnuite.

Proiectul de la Câmpia Turzii ce urmărea promovarea culturii antreprenoriale și finanțarea tinerilor întreprinzători s-a derulat pe parcursul a circa un an, din februarie 2015 până în luna decembrie 2015. Proiectul prevedea printre altele, înființarea a 40 de firme noi în zona nord-vest, instruirea a 400 cursanti pregatiti pentru initierea unei afaceri, din care minim 50% să fie femei, înființarea a cel puțin 80 de locuri de muncă. Indicatorii proiectului au fost însă mult mai numeroși și au fost priviți cu suspiciune, în momentul lansării, de specialiștii în proiecte europene. ”Se bănuia încă de atunci că acești indicatori nu pot fi atinși, cel puțin nu la Câmpia Turzii”, spune unul din speciaștii ce a participat în 2015 la lansarea proiectului, chestionat de InfoAries.ro

Proiectul de la Câmpia Turzii a fost derulat printr-un parteneriat al Primăriei Câmpia Turzii cu Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, filiala Arad.  Președintele acestui organizații este Mircea Purcaru, consilier județean, fost lider în cadrul Partidului Conservator la Arad și actual co-președinte ALDE Arad. Mircea Purcaru spune că știe despre fondurile ne-eligibile de la Câmpia Turzii dar că lămuri pot oferi cei implicați în derularea proiectului. ”Lucrurile s-au făcut, cum s-au făcut”, spune președintele CNIPMMR Arad care precizează că informații suplimentar pot fi furnizate de către Mihaela Breaz, director executiv CNIPMMR Arad.

InfoAries.ro a întrebt-o pe Mihaela Breaz cum se explică procentul de circa 40% fonduri ne-eligibile în proiectul de la Câmpia Turzii și dacă vor fi contestate rapoartele de audit. ” La această întrebare vă poate răspunde doar Primăria Câmpia Turzii, aceștia fiind semnatarii contractului de finanțare”, a precizat inițial Mihaela Breaz. Directorul executiv al CNIPMMR Arad, partener în proiect a precizat totuși că o imagine finală și o decizie privind finanțarea proiectului pot să vină doar după ce Organismul Intermediar Regional POSDRU de la Timișoara analizează alte două cereri de rambursare. ” E devreme să mă pronunț, pentru că mai avem două cereri de rambursare depuse la OIR POSDRU- Vest. Abia după verificarea acestora consider că vom putea lua o decizie”, a mai adăugat Mihaela Breaz.

Viceprimarul Dorin Lojigan spune că gestionarea proiectului a fost defectuoasă

Dacă gestionarii proiectului de la Câmpia Turzii nu au încă o imagine finală asupra situației, viceprimarul Dorin Lojigan și liberalii cred că e vorba de incompetență. Într-o conferință de presă, organizată joi, 14 aprilie, cei doi co-președinți PNL, Dorin Lojigan și Cristian Haiduc au declarat că procentul de circa 40% fonduri ne-eligibile este inadminisibil de mare. ”Vorbim de circa 21 de miliarde de lei vechi. Întrebarea care ne-o punem e ce se întâmplă dacă se constată că trebuie înapoiate și celelalte 30 de miliarde”, a declarat Dorin Lojigan.

Lojigan i-a cerut primarului Radu Hanga să răspundă la întrebarea cine e responsabilul direct de modul de derulare a proiectului. Cum managerul de proiect a fost Petre Pop, președintele PSD, deci adversar politic al liberalilor și al lui Lojigan, e de așteptat ca aceștia să nu facă uitat acest subiect.

Dorin Lojigan a catalogat proiectul de la Câmpia Turzii drept unul pompieristic cu indicatori ireali ce nu puteau din start să fie respectați. ”Se vorbea de instruirea a 400 de persoane, de înființarea a 40 de firme, au fost doar 27 dintre care doar 9 din Cluj și una din Câmpia Turzii. S-au promis participanților niște subvenții de 25.000 de euro ce nu au mai fost acordatate. Am fost întrebat de un participant pe cine ar trebui să dea în judecată”, mai spune Dorin Lojigan.

Petre Pop: Liberalii bat câmpii, habar nu au ce vorbesc

Petre Pop, manager de proiect și ținta reproșurilor PNL spune că declarațiile lui Dorin Lojigan sunt neîntemeiate. ”Liberalii bat câmpii , habar nu au ce vorbesc.Proiectul a avut acei indicatori ce par mari, deoarece aceia erau indicatorii minimali. Dacă nu erau cuprinși în proiect, nu se primea finanțarea. Proiectul a avut două etape, una de cultură și euducație antreprenorială, ce s-a desfășurat fără probleme și o a diua etapă în care urmau să fie acordate subvenții de 25.000 de euro unor firme nou înființate. Acea subvenție a fost declarată ne-eligibilă datorită unei întârzieri de 2 săptămâni”, explică Petre Pop. Acesta a mai spus că nu e vorba de bani cheltuiți de Primărie ce ar trebui returnați, ci e vorba de bani ce nu au mai venit din fondurile de finanțare. ”Vom câștiga în instanță aceste subvenții, acum am cerut un punct de vedere oficial al Comisiei Europene”, a declarat Petre Pop. Acesta a mai precizat că în ansamblu, proiectul s-a realizat în proporție de circa 73%. ”Un procent de 73% înseamnă mai mult decât nimic, cât a realizat Lojigan”, a comentat Pop.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.