Liberalii cer eliminarea taxei pentru apei meteorică, dublarea burselor școlare și transparență decizională

Liberalii cer eliminarea taxei pentru apei meteorică, dublarea burselor școlare și transparență decizională by decembrie 20, 2017 0 comments

Administrația locală ar trebui să respecte principiile de transparență decizională iar primarul Cristian Matei ar trebui să-și onoreze promisiunile din campania electorală referitoare la modul în care va cheltui banii turdenilor, au apreciat ieri consilierii locali din PNL Turda.

Liberalii au anunțat, într-o conferință de presă, că vor cere în continuare eliminarea taxării apei meteorice, dublarea burselor școlare și transparență decizională.

Conducerea liberală mai spune că ”larga deschidere și transparență” promisă de primarul Cristian Matei nu există și menționează faptul că primarul refuză să publice rapoartele Curții de Conturi și nu face publice cheltuielile din bugetul local, așa cum este obligat de o hotărâre a Consiliului Local.

Poziția critică a liberalilor la adresa administrației locale controlată de PSD  vizează două paliere, unul cel al colaborării din Consiliul Local, altul referitoar la transparența deciziilor luate.

În 2013, Consiliul Local Turda a aprobat HCL 228 care prevede că achiziţiile directe până la suma de 500 Euro- echivalent în lei, se efectuează pe bază de act justificativ şi se afişează în ternen de 3 zile pe site-ul Primăriei municipiului Turda. Decizia luată de Consiliul Local la inițiativa consilierului Cristian Felezeu urmărea să completeze prevederile legale privind achizițiile publice cu o normă locală, care să aducă mai multă transparență. Ultima actualizare a listei de cheltuieli a fost în mai 2016. ”Din punctul de vedere al nostru și al cetățeanului, toate aceste cheltuieli trebuie să fie făcute publice. Sunt cheltuieli publice iar publicul trebuie să aibă acces la tot ce înseamnă aceste cheltuieli”, a declarat Cristian Felezeu. Consilierul local a criticat modul în care funcționează Comisia de buget finanțe a Consiliului Local în care proiectele de hotărâre ajung cu 10 minute înainte de ședința comisiei. ”Nu poți să votezi pe execuție, pe buget pe rectificare sau pe ce se prezintă acolo făcând o citere simplă a proiectului. Am rugat în câteva rânduri să se respecte regulamentul Consiliului Local cu cel puțin trei zile înainte să avem aceste proiecte de hotărâre. Bugetul orașului și tot ceea ce ține de comisia de buget finanțe sunt lucruri foarte importante”, a mai comentat Felezeu. Liberalii vorbesc despre refuzul primarului de a publica rapoartele Curții de Conturi, documentele care pot face lumină asupra modului în care administrația locală cheltuie bani. Felezeu îi cere primarului Cristian Matei ca să sesizeze autoritățile dacă în rapoartele Curții de Conturi au fost menționate încălcări ale legii. Anterior, într-o ședință a Consiliului Local. primarul s-a justificat prin faptul că Primăria a contestat în instanță câteva o seri de constatări ale Curții de Conturi. Cristian Matei le-a spus consilierilor locali că va face publice documentele, după ce procesele se vor încheia. Explicația nu i-a mulțumit pe consilierii PNL care suspectează că primarul ascunde deliberat documentele referitoare la control.

Liberalii cer mărirea burselor școlare, eliminarea taxei pentru apa de ploaie și un buget participativ

Consilierii liberali au anunțat și care vor fi țintele lor politice pentru perioada imediat următoare. Aceștia vor cere dublarea burselor școlare în bugetul anului viitor și vor cere primarului să demareze un proiect pilot pentru un buget participativ. Pe lista liberalilor se mai află rediscutarea taxei pentru transportatori, eficientizarea Companiei de Apă și mărirea sumelor de bani alocate sănătății. ”Bugetul participativ poate fi inițiat sub forma unui proiect pilot, nu cred că acum poate fi aplicat pentru toate cartierele Turzii”, a declarat consilierul local Ciprian Rigman.

Consilierii PNL vorbesc despre nevoia de a pune ordine în cheltuielile pe care Primăria le face, în condițiile în care Turda riscă să rămână fără bani în buget. Cristian Felezeu a precizat că administrația locală nu a venit încă cu proiectul privind taxele și impozitele pentru anul următor.

Proiectul privind stabilirea impozitele şi taxelor locale ar trebui să fie supus dezbaterii publice. În același timp, dacă actul normativ are impact asupra mediului de afaceri sau mediilor economice trebuie transmis și asociațiilor profesionale sau altor asociații interesate.

Critici la adresa administrației PSD, liberalii stau acum în așteptare. Bugetul Turzii poate să piardă din reducerea impozitului pe venit circa 10 milioane de lei care, teoretic, ar trebui să fie compensate și cu majorări de impozite și taxe locale.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.