Liberalii au votat Legea irigațiilor la presiunea fermierilor

Liberalii au votat Legea irigațiilor la presiunea fermierilor

Liberalii au votat Legea irigațiilor la presiunea fermierilor

by octombrie 14, 2015 0 comments

Deputaţii au adoptat azi, proiectul legislativ privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, aşa-numita Lege a irigaţiilor, prin care se alocă peste un miliard de euro în perioada 2016-2020 pentru reabilitarea sistemului naţional de irigaţii. Proiectul a fost adoptat cu 307 pentru şi un singur vot împotrivă.
O noutate a acestei legi este dată de introducerea abonamentului de irigații și desecare pentru a se întreține sistemele de irigat, pentru paza lor, pentru modernizări. Federațiile care au preluat infrastructura pot încasa abonamentul și vor trebui să justifice cum cheltuiesc banii. Cuantumul abonamentului va fi public, va fi afișat în Monitorul Oficial și va trebui fixat până la 30 decembrie. Banii colectați care nu se folosesc se reportează pe anul următor.Organizațiile de udători pot prelua în proprietate sistemele secundare de irigații, în baza unui contract cu clauze rezolutorii.Acestea se referă mai ales la modernizările și investițiile pe care fermierii și le asumă că le vor realiza, în special cu fonduri europene nerambursabile.

”Greutatea momentului la votul final l-au dat cei peste 30 de mari fermieri ai României care au fost prezenţi în plenul Camerei Deputaţilor astfel încât, membrii PNL nu au mai făcut jocuri impardonabile şi au votat la rândul lor Legea irigaţiilor propusă de Co-preşedintele ALDE, d-nul ministru Daniel Constantin. Pot să afirm cu tărie că acum, după votul de azi, putem cu toţii să percepem o Românie din ce în ce mai productivă şi mai competitivă, atât pe plan naţional cât şi pe plan internaţional, din punct de vedere agricol. Refacerea întregului sistem naţional de irigaţii, atrage după sine o serie de beneficii majore: productivitate crescută a fermierilor, eficienţa muncii, competitivitate pe toate pieţele, dezvoltarea şi consolidarea unei clase de mijloc. Se reglementează pentru perioada 2016-2020 un program în valoare de 1,015 miliarde de euro pentru reabilitatrea infrastructurii de irigații. Pentru 2016 sunt prevăzute 145 de milioane de euro de la bugetul de stat urmând ca apoi, suma să crească anual cu 17%, astfel încât să se atingă plafonul adoptat. Sumele neutilizate până la finele anului se reportează pe anul următor”, a declart deputatul ALDE, Mircea Irimie.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.