Legea grațierii i-a scos până și pe turdeni în stradă

Legea grațierii i-a scos până și pe turdeni în stradă by ianuarie 30, 2017 0 comments

Circa 10.000 de clujeni și 30 de turdeni au protestat aseara împotriva ordonanței de Guvern ce prevede grațieri și amnistii ale mai multor categorii de infractori. Dacă în Cluj Napoca apelurile la manifestații au ecou rapid și aduna mari mase de oameni, în Turda amenii se mobilizează extrem de greu. “E grav daca problemele au reusit sa ii scoata din casa pana si pe turdeni, care foarte greu se mobilizeaza”, a declarat un pensionar ce trecea prin centrul municipiului la orele serii, cand protestatarii scandau lozinci. La această oră a început deja dezbaterea de la Ministerul Justiției privind legea grațierii.

În jur de 5.000 de oameni s-au strâns duminică seara, în jurul orei 17:00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a protesta împotriva proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, iar pe parcursul marșului numărul acestora s-a dublat. Manifestaţiile au avut loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor privind graţierea şi modificarea legilor penale. Majoritatea participanţilor in Cluj erau tineri, iar unii dintre ei purtau asupra lor steaguri tricolore. Aceştia s-au adunat la începutul manifestării în jurul statuii lui Matei Corvin, după care au pornit în marş pe Bulevardul Eroilor, continuat apoi pe Calea Dorobanţilor, spre cartierul Mărăşti, iar apoi au continuar marșul pe Memorandumului spre sediul Primăriei. De la Primărie, protestatarii au mers în fața Casei de Cultură a Studenților. Protestul s-a încheiat în Piața Lucian Blaga, dupa peste 3 ore de proteste. Duminica trecută, peste 5.000 de persoane au participat la un protest similar în Cluj-Napoca.

DSCN1216

Și turdenii au ieșit duminică în stradă. Aproximativ 30 de persoane au protestat în centrul municipiului, la statuia lui Avram Iancu, circa o oră și jumătate. “E grav dacă problemele au reușit să îi scoată din casă până și pe turdeni, care foarte greu se mobilizează”, a spus un pensionar aflat în trecere prin centrul Turzii.

La dezbaterea de la Ministerul Justiţiei, care a început la ora 10.00, s-au prezentat peste peste 200 de persoane, lucrările urmând să aibă loc, cel mai probabil, în două serii, din cauza capacităţii limitate a sălii. Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Potrivit Digi 24, Ministrul Justiției Florin Iordache a precizat în deschiderea dezbaterii publice privind legea grațierii că de prevederile acestui proiect de lege nu vor beneficia „nici violatorii, nici criminalii, nici cei care sunt acuzați de fapte de corupție, nici cei care sunt recidiviști”.

„Un proiect al legii grațierii, de acest proiect vreau să fac precizarea că nu vor beneficia, în forma pe care noi am inițiat,-o nici violatorii, nici criminalii, nici cei care sunt acuzați de fapte de corupție, nici cei care sunt recidiviști și condiția pe care noi am pus-o este de recuperare a prejudiciului”, a spus ministrul.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.