Legea Dieteticienilor inițiată de deputatul Mircea Irimie a fost votată în Parlament

Legea Dieteticienilor inițiată de deputatul Mircea Irimie a fost votată în Parlament

Legea Dieteticienilor inițiată de deputatul Mircea Irimie a fost votată în Parlament

by octombrie 8, 2015 0 comments

Profesia de dietetician a fost reglementată ca profesie liberală. În data de 7 octombrie 2015, la votul final din Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a trecut cu 278 de voturi pentru, 7 abţineri şi 4 voturi împotrivă, se arată într-un comunicat al biroului parlamentar al deputatului ALDE.

În urmă cu 2 ani, deputatul Mircea Irimie a depus în Parlament o propunere legislativă de reglementare a profesiei de dietetician şi de înfiinţare a Colegiului Dieteticienilor. La zece zile după depunerea initiaţivei legislative, şi deputatul Florin Buicu de la Târgu Mureş a depus la rândul său o iniţiativă asemănătoare, având ca obiect reglementarea acestei profesii.
Această lege este primul proiect de lege pe care deputatul din Turda l-a inițiat singur. Deputatul ALDE a mai participat în sesiunea din 2014, ca inițiator sau co-inițiator, la introducerea în Parlament a 31 de proiecte legislative.
”După 2 ani de muncă, întâlniri şi dezbateri cu dieteticieni, cadre universitare şi reprezentanţi ai Asociaţiei Dieteticienilor din România şi Asociaţiei Române de Nutriţie şi Dietetică, cele 2 propuneri au fost armonizate iar în urma fuziunii celor 2 variante a rezultat forma finală acceptată şi susţinută de toată lumea”, a declarat deputatul turdean.
Anul trecut la Turda, la iniţiativa deputatului turdean, s-a organizat prima dezbatere naţională cu privire la reglementarea legislativă a profesiei de dietetician.
”Peste 50 de persoane, reprezentanţi importanţi ai mediului academic, politic şi medical, au discutat punctele esențiale cu privire la profesia de dietetician, scopul fiind formularea variantei finale a Propunerii legislative privind organizarea si exercitarea profesiei de dietetician. S-a căzut de acord asupra nivelului minim de studii necesar pentru obținerea titulaturii de dietetician, necesității reglementării profesiei de dietetician ca profesie liberală și implicit a formării Colegiului Dieteticienilor și, nu în ultimul rând, a necesității includerii în proiectul de lege a locațiilor unde se pot înființa posturi de dietetician”, se mai arată în comunicatul de presă al deputatului Mircea Irimie.
Dieteticianul este persoana calificată în nutriție și dietetică ce aplică știința nutriției în alimentația și educația grupurilor sau a indivizilor în stare de sănătate sau boală, având un rol esențial în prevenirea și managementul bolilor asociate nutriției.
În momentul actual, numeroase universități din țară oferă studii la nivel de licență și masterat în domeniul nutriției și al dieteticii, existând anual 250 de absolvenți. În acest context, reglementarea profesiei de dietetician și alinierea la standardele europene era o necesitate.
Asociația Dieteticienilor din România este principala organizație profesională de profil, compusă exclusiv din dieteticieni licențiati, afiliată Federației Europene a Asociațiilor de Dieteticieni. Scopul său este de a crea un cadru legal propriu, specific profesiei de dietetician și de a asigura un nivel superior de calitate a serviciilor de nutriție și dietetică.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.