Județul Cluj sub ploaie, vânt și grindină

Județul Cluj sub ploaie, vânt și grindină by august 2, 2016 0 comments

Cod galben de ploi, vânt și descărcări electrice a fost anunțat pe județul Cluj în intervalul 1 august – 2 august, ora 18. Avertizarea meteo nu s-a lasat mult așteptată și, ca în fiecare an, canalizările subdimensionate, strazile neasfaltate sau pline de gropi, nerealizarea toaletării arborilor pe marginea drumurilor și nerespectarea condițiilor meteo în trafic și-au spus cuvântul. Doar în privința grindinei oamenii și autoritățile locale au o scuză: acolo nu ai cum sa previi, poți doar evalua pagube, dar în privința ploilor întotdeauna se pot lua măsuri preventive, mai ales într-o zonă mai ferită, cum e județul Cluj. Cu toate acestea, ploile iau prin surprindere an de an.

A fost rupere de nori la Cluj, unde a plouat minute în şir. Bucăți mari de grindină, de până la cinci centimetri, au căzut inclusiv pe Autostrada 3.

Pe șosea s-a acumulat foarte multă apă, între localitățile Gilău și Câmpia Turzii, iar traficul a fost îngreunat timp de aproape o oră. În plus, vântul puternic a smuls un acoperiș al unui bloc din Cluj-Napoca.

În Turda, canalizarea n-a făcut față căderilor masive de apă, ploaia a măturat străzile neasfaltate și, în gropile din asfalt a lăsat în urmă lacuri ce trebuie trecute cu cizme de cauciuc sau cu barca. Primarul Turzii, Cristian Matei scria luni seara, pe pagina sa de Facebook:

“Toate instituțiile abilitate aflate în subordinea Primăriei, pompierii și echipele de intervenție ale Companiei de Apă Arieș, sunt în teren în acest moment pentru remedierea în cel mai scurt timp posibil a tuturor problemele cauzate de vremea nefavorabilă. La ora actuală ne confruntăm cu câteva situații extreme cum ar fi copaci căzuți sau panouri publicitare doborâte de vântul puternic precum și suprasolicitarea sistemului de canalizare. Vă asigur că municipalitatea depune toate eforturile posibile pentru evitarea situațiilor nedorite și remedierea problemelor cu care se confruntă cetățenii.”

De asemena, Compania de Apă Arieș a transmis luni seara prin comunicate de presă:

“În urma ploilor căzute în ultimele ore în Turda sistemul de canalizare a fost suprasolicitat iar Compania de Apă Arieș intervine pentru evacuarea apei pe străzile cu probleme. Echipele de intervenție ale CAA sunt în teren acționând preventiv pentru remedierea în cel mai scurt timp posibil a tuturor avariilor care ar putea aparea.
De asemenea, se intervine în zonele unde sunt solicitări. Compania de Apă Arieș informează cetățenii că face toate diligențele necesare pentru a preîntâmpina situațiile nedorite cauzate de precipitațiile abundente și pentru a remedia în cel mai scurt timp posibil avariile.”

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de instabilitate atmosferică, valabilă în toată țara. Informarea intră în vigoare marți, 2 august, la ora 18 și este valabilă până miercuri, 3 august, la aceeași oră.

Sunt așteptate averse, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 15-20 și izolat 30-40 l/mp.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.