Judeţul Cluj nu se teme de legea “supermarketurilor”

Judeţul Cluj nu se teme de legea “supermarketurilor” by iulie 13, 2016 0 comments

Legea care protejează produsele româneşti şi comercianţii authtoni au dat peste cap gândirea marilor retailieri din ţară şi a adus valuri de nemulţumiri şi declaraţii protestatare. cu toate acestea, legea a fost votată luna trecută în parlament şi promulgată de preşedintele ţării acum două zile. Reprezentanţii Agro Cluster Transilvania consideră că legea este una de bun augur, dar că “mai trebuie făcuţi paşi pentru ca, în realitate, micii producători locali să fi ajutaţi.

Potrivit proiectului de lege, “lanţul scurt” de aprovizionare este un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică la nivel local şi regional şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi”.

Proiectul de lege prevede: “comercianţii – persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare.

Nerespectarea prevederilor se sancţioneaza cu amendă dela 100.000 la 150.000 lei.

Practic, modificările legislative se referă doar la produsele pe care, oricum, consumatorii le preferă proaspete şi doar atâta timp cât există sezon pentru ca ele să poată fi comercializate proaspete. Supermarketurile nu sunt obligate să-şi limiteze vânzarea produselor de import, dar sunt obligaţi să ofere acelaşi spaţiu de vânzare şi produselor româneşti.

Ciprian Morcan, consultant în cadrul Agro Transilvania Cluster, a declarat pentru Infoarieş.ro că această lege este un prim pas spre susţinerea agriculturii româneşti, dar care a prins agricultorii şi comercianţii autohtoni pe picior greşit.

“Este foarte greu de a concura pe acelaşi segment cu importurile şi în consecinţă dificil să se ofere cantitate constantă pe o perioadă lungă a anului, la acelaşi prţt, de către producătorii locali. Altfel spus, în acel lanţ integrat despre care tot vorbim, credem că, odată cu aceste modificări legislative se vor resimţi şi mai mult problemele deja cunoscute: lipsa unor centre de colectare-depozitare-ambalare şi care să vină în sprijinul producătorilor locali, pe de o parte, dar şi dificultatea dezvoltării unor astfel de proiecte, fără un parteneriat public-privat solid, pe de alta parte.”

Acesta a mai spus că sprijinirea comercializării producţiei locale prin aceste modificări legislatie poate fi câştigătoare pe termen lung, după efortul de adaptare şi organizare a producătorilor locali.

“Producătorii văd în sfârşit luminiţa… adică existenţa unei pieţe accesibile care să le justifice eforturile pe care ar trebui să le facă. Până atunci, cum întotdeauna cineva suportă şi financiar unele modificări legislative, este probabil ca în prima etapă clientul final să fie acela şi mai puţin marile magazine… Totuşi, în lupta pentru pieţe şi sub constrangerea legislativă, poate vom avea surprize şi vom vedea mutări interesante în piaţă, nu doar ameninţări cu închiderea unor magazine”, a mai spus Morcan.

Clusterul agricol clujean a încercat, înaintea apariţiei legii să apropie producătorii locali de marii retailieri.  “Transilvania acasă!” este un proiect al AgroTransilvania Cluster prin care se urmăreşte operaţionalizarea obiectivului de creare şi dezvoltare a unor entităţi pentru promovarea şi desfacerea produselor locale pe piaţa clujeană. Astfel,  din anul 2013, au fost deschise mai multe magazine în incinta hipermarketurilor sau standuri în mari magazine în Cluj Napoca şi nu numai, în care producătorii locali şi-au expus marfa pentru cumpărători.

Primele etape ale celor două proiecte pilot “Transilvania Acasă” s-au încheiat, iar membri clusterului sunt pregătiţi să ofere asistenţă atât magazinelor, cât şi producătorilor locali pentru a putea colabora eficient şi pentru a depăşi problemele care se pot ivi.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.