ÎPS Andrei: postul este mai mult decât abținerea de la mâncare

ÎPS Andrei: postul este mai mult decât abținerea de la mâncare by februarie 27, 2017 0 comments

Mii de credincioși ortodocși din România au intrat astăzi în postul Paștilor. Postul Pastelui este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante din an şi de aceea se mai numeşte şi postul mare. În acest post, care a început luni şi durează 40 de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor, sunt numai două dezlegări la peşte, în 25 martie de Buna Vestire şi în 9 aprilie, de Florii.

În prima săptămână din post, de luni până joi, în fiecare seară au loc slujbe speciale cunoscute sub numele de Canonul cel Mare sau Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Acest canon, care are 250 de strofe, este citit integral în cea de-a cincea miercuri din post.

În perioada Postului Mare, începând din 4 martie, prima sâmbătă din post, şi până în 8 aprilie, Sâmbăta lui Lazăr, vor fi oficiate slujbe de pomenire a morţilor.

Motivul principal al postirii era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezati de Paşti şi să intre în biserică. În timp, Postul Paştelui a devenit o perioadă de pregătire spirituală pentru ca toţi creştinii să sărbătorească Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a declarat duminică, că postul este mai mult decât abținerea de la mâncare.

”Vreau să afirm că pentru noi, credincioșii care îl iubim pe Isus Hristos, postul nu-i o povară, ci o șansă. Încă o șansă de mântuire pe care Dumnezeu ne-o pune în față (…). Este limpede: dorim să ne lămurim sufletele și să ne curățim trupurile. Între suflet și trup este o legătură indestructibilă. Doar atunci când Dumnezeu aduce clipa să ne mutăm în eternitate se desfac, pentru o perioadă, unul de celălalt. Însă, petrecând în această viață împreună. Împreună trebuie să și postească, pentru că nu e vorba numai de postul trupului, ci și de postul integral. Să postim, precum de bucate, așa și de toată răutatea. Sigur că primul pas este postul de bucate, dar la postul de bucate trebuie să adăugăm și postul de răutate. La postul trupesc – postul duhovnicesc. Pentru că, altfel, postul nu-i primit de Dumnezeu”.

În urma Sinodului I ecumenic de la Niceea, din anul 325, în Biserica de Răsărit s-a stabilit ca durata postului să fie de şapte săptămâni, durată care a rămas valabilă până în zilele noastre.

În calendarul bizantin, postul mare începe în lunea de după Duminica izgonirii lui Adam din rai, iar în cel latin, cu Miercurea Cenuşii.

Postul înseamnă alimente fără carne, brânză, lapte, ouă şi peşte. Vin şi ulei se consumă câte puţin, sâmbăta şi duminica.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.