Înmormântarea unde poți aștepta primăvara, râzând

Înmormântarea unde poți aștepta primăvara, râzând

by februarie 28, 2015 0 comments

imageSâmbătă, 28 februarie, a avut loc la Rîmetea sărbătoarea anuală a maghiarilor, Farsang temetés, ce marchează venirea primăverii. La evenimentul din acest an ce a debutat la ora 14 au participat peste 400 de persoane, printre care și turdeni.
Veți spune că Îngroparea Fărșangului este fără îndoială, în primul rând o sărbătoare tradițională a maghiarilor, și aveți în mare parte dreptate. Dincolo de asta e, însă, o sărbătoare a unei întregi comunități, deci și a românilor ce trăiesc în Rîmetea.

Înainte de defilarea alaiului, oamenii se agită prin sat. O vânzătoare de dulcețuri, unguroaică glumește cu șeful de post, vorbind în română, despre gălăgia insuportabilă făcută de turiști în noaptea precedentă. „Am lăsat geamul deschis la baie, și tu nimic”, spune femeia râzănd. Gluma are însă alt sens decât primul care ne vine în minte. „Așa ai tu grijă de sat? Pe unde ai umblat”, mai adaugă femeia, tachindu-l pe polițist cu reproș, că nu i-a calmat pe petrecăreți. Polițistul dă din cap, râde, „Lasă-mă că azi noapte s-a auzit până sus la post, toată noaptea am umblat prin sat, de-aia am venit de la patru pe-aici”, mai spune omul. Grupul se desparte și polițistul pleacă la ale lui.

Îimagen decor apar alte trei femei și un bărbat ce vorbesc tot în română despre gulaș cu ceapă.
Grupuri de turiști, majoritatea maghiari, se impletesc pe drumul principal cercetând tarabele cu produse tradiționale. Printre ei adolescenți din sat, amesecați, maghiari și români.

Râmetea, pare din amestecul etnic, un fel de Cluj la scară liliputană, plasat între doi munți, având aerul liniștit al unui moșneag de la țară. Sunt și foarte mulți turdeni. Vin la Rîmetea de mai bine de 4 ani, an de an pentru a evada din oraș.

Cineva spunea că maghiarii și românii se înțeleg bine la Rîmetea deoarece acolo soarele răsare de două ori, odată pentru maghiari și odată pentru români, primul răsărit, cel ce aduce lumina, apoi, ce-l de-al doilea când soarele se ridică deasupra Pietrei Secuiului.
Nu știu dacă e așa, cu singuranță însă, Rîmetea e unul din locurile în care poți intra în primăvară, râzând.

Înmormântarea Fărșangului, vechi ritual al fertilității și bucuriei
Fărșangul este în sine o perioadă de bucurie și de petrecere, ce începe la Bobotează și se încheie la prinderea postului Paștelui. În acest interval, băieții se duceau la fete, le făceau curte, petreceau în serile lungi de iarnă. Odată cu înmormântarea fărșangului se face o trecere de la iarnă la primăvară, de la rău la bine.
Alaiul popular este compus exclusiv din feciorii satului, deghizați în personaje ale comunității: miere, mireasă, holteiul, babele nemăritate, bocitoare, draci. O particularitate ce face legătura cu vechile ritualuri ale fertilității este gestul „babelor nemăritate” de a trage după ele un truchi de copac despicat, semn al sterilității. Alaiul e însoțit de haiduci ce pocnesc din bice, iar în jurul lor sunt copii îmbrăcați în costume hidoase ori haioase. Potrivit cercetătorilor ce au studiat acest obicei, acesta a fost adus de sașii ce au format o colonie minieră la Rîmetea, iar apoi obiceiul a primit influențe maghiare.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.