Indrei Rațiu : ”Trăim un timp în care buna guvernare tinde să dispară”

Indrei Rațiu : ”Trăim un timp în care buna guvernare tinde să dispară” by mai 10, 2018 0 comments

Centrul Rațiu pentru Democrație (CRD) și Rațiu Family Foundation (RFF) în cooperare cu Societatea Academică din România (SAR) și Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), alături de Asociația “Ține de Noi” organizează astăzi, de la ora 14.00 lansarea cărții “În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție?” semnată de către Alina Mungiu-Pippidi. Evenimentul va avea loc la Cluj, la Facultatea de Științe Politice, str. Minerilor, nr. 85, sala T1, de la ora 14.00

Evenimentul este organizat de către Centrul Rațiu pentru Democrație în contextul a 100 de ani de la Marea Unire, explică Indrei Rațiu, membru în board-ul CRD.

Buna Guvernare, potrivit algoriei lui Lorenzetti,  stă sub semnul Justiției, condusă de Înelepciune și echilibrată de Concordie.

Buna Guvernare, potrivit algoriei lui Lorenzetti, stă sub semnul Justiției, condusă de Înelepciune și echilibrată de Concordie.

Trăim un timp în care buna guvernare tinde să dispară. Am văzut cartea d-nei Pippidi, pe copertă am recunoscut o alegorie dintr-o frescă. O reproducere după fresca Buna și Reaua Guvernare a artistului Ambrogio Lorenzetti. Mi-am amintit că am văzut fresca în tinerețe. Eram cu niște prieteni, studenți, și am zis, haideți să mergem să vedem fresca lui Lorenzetti, din Palatul Public din Siena, în Italia. Imaginați-vă că această frescă a fost făcută în anii 1300 când Republica din Siena era foarte puternică.

Buna guvernare stă sub semnul Justiției a cărei talere sunt reglate de Concordie. Deasupra Justiției stă Înțelepciunea. Am rămas impresionat de această alegorie realitată în secolul XIV. Cum arată un oraș al păcii, cum arată buna guvernare al cărui scop trebuie să fie ”Common Good ” -binele comun? M-am gândit că un răspuns poate fi dat și de cartea d-nei Pippidi. Sunt 100 de ani de la Marea Unire și atât memorandistul dr.Ioan Rațiu dar și tatăl meu, Ion Rațiu au fost preocupați de buna guvernare”, spune Indrei Rațiu.

Cartea Alinei Mungiu Pippidi, a cărei versiune originală a aparut la Cambridge University Press în 2015, analizează felul în care evoluează societățile până la punctul în care integritatea devine regulă și corupția devine excepția în gestionarea afacerilor publice și alocarea resurselor publice. De ce unele societăți reușesc să controleze corupția în așa masură încât aceasta se manifestă doar ocazional, pe când alte societăți ramân sistematic corupte și care sunt lecțiile de învățat din experiențele istorice și din cele contemporane privind controlul coruptiei, sunt câteva din întrebările la care cartea își propune să răspundă.

Alina Mungiu-Pippidi a analizat două sute de țări contemporane, un mare număr de studii de caz istorice și șapte țări care au evoluat spre o bună guvernare în timpurile noastre (Estonia, Georgia, Chile, Uruguay, Botswana, Taiwan si Coreea de Sud) pentru a răspunde la aceste întrebări.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.