Inchiziție la CNMV. Acuzată de imoralitate pentru că a recomandat vizionarea unui film cu scene gay

Inchiziție la CNMV. Acuzată de imoralitate pentru că a recomandat vizionarea unui film cu scene gay by mai 30, 2017 0 comments

Povestea amoroasă dintre poeții francezi Rimbaud și Verlaine, care scandaliza cercurile literare ale Parisului la 1870, scandalizează în 2017, comisia de disciplină a celui mai renumit liceu din Turda, Colegiului Național Mihai Viteazu.

O profesoară a Colegiului Național Mihai Viteazu din Turda a fost găsită vinovată de o comisie de disciplină a liceului pentru că ar fi încălcat ”normele de comportare” și ”a dăunat intereselor învățământului și prestigiului instituției”.

Profesoara Adela Stan, care predă limba și literatura română a fost găsită vinovată de comisia de disiciplină a liceului în urma unei plângeri formulate de un părinte care i-a reproșat că le-a recomandat elevilor să urmărească filmul Eclipsă Totală, cu Leonardo di Caprio. Fimul produs în 1995, ilustrează atmosfera boemă și decadentă de la sfârșitul secolului al XIX-lea epocă în care apărea simbolismul. Subiectul filmului care include și relația homosexuală dintre poeții Arthur Rimbaud și Paul Verlaine, l-a deranjat pe tatăl unui elev.

În mod ironic, profesorii de la Turda au sancționat recomandarea de a privi filmul despre doi poeți francezi după care au fost denumite mai mult de 40 de licee din întreaga lume, cu precădere din Franța.

Timp aproape un deceniu, profesoara Adela Stan le-a recomandat ocazional elevilor de liceu să urmărească filmul Eclipsă totală, o peliculă care spune povestea relației tumultoase dintre poeții Paul Verlaine și Arthur Rimbaud.

Până în 2017, profesoara nu a avut nicio plângere din partea vreunui părinte iar fimul, urmărit de unii ori sărit de alții, a fost considerat ceea ce și este în acest caz, o lecție de istorie a literaturii care ilustrează atmosfera boemă, decandentă a sfârșitului de secol XIX, atmosferă în care s-a născut unul din cele mai importante curente din literatura universală, simbolismul.

În 2017, un părinte al unui elev de clasa a X-a a fost scandalizat de recomandarea profesoarei și a depus o plângere.

”Doamna profesoară de limba română , Stan Adela, le-a dat temă pentru acasă să vizioneze filmul Total Eclipse, un film cu homosexuali, cu scene de sex și săruturi între bărbați, chiar dacă în film joacă actori celebri. Consider că prin acest film și prin metode pedagogice subtile aplicate de profesoara de limba română, copii sunt îndrumați spre homosexualitate. Consider că fiul meu din clasa a X-a nu este pregătit pentru astfel de scene, nu doresc ca școala să-l educe sau să-l orienteze spre astfel de lucruri împotriva naturii umane (așa văd eu situația cu homosexualii)… prin educația pe care eu am primit-o acasă și în societatea turdeană nu pot să gândesc așa de libertin încât să accept homosexualitatea în casa mea și educația copiilor mei ”, scrie părintele în plângerea formulată.

Adela Stan a explicat în fața comisie de disiciplină că filmul nu a fost vizionat la școală. 

” Recomand acest film, opțional, de ani de zile. Am recomandat vizionarea filmului Eclipsă totală în primul rând ca o refererire la o epocă decadentă boemă și recunoscută pentru excentricitățile ei. E pur și simplu o recomandare făcută pentru acasă, locul unde părinții au posibilitatea și obligația să-și supravegheze și să-și restricționeze copii, conform principiilor morale și religioase în care cred. Vorbim de un film care ilustrează atmosfera boemă și decadentă în care se naște un nou val al poeziei moderne și care e evaluat prin normele CNA drept un film ce poate fi vizionat sub vârsta de 18 ani. Dacă vorbim despre scenele de sex care sunt discrete în film, atunci se cuvine să amintim că literatura de clasa a X-a include scene sexuale. Ion și Ana se iubesc pe cuptor în prezența tatălui, țăranul Petre Petre o violează pe Nadina, personajele lui Camil Petrescu discută despuiate filozofie iar Arghezi scrie poezii despre sex”, explică profesoara Adela Stan. ”


O comisie disiciplinară formată cu membri din Primărie și cadre didactice a concluzionat însă că profesoara se face vinovată de încălcarea obligațiilor de serviciu ce îi revin conform fișei postului constând în ”selectarea de modele sociale relevante pentru sistemul de valori al societății și identificarea și valorizarea posibilităților de învățarea ale elevilor”. Comisia a concluzionat că propunerea pentru vizionare este considerată ”nepotrivită vârstei, dezvoltării morale și psihologice a elevilor din clasa a X-a”. Sancțiunea aplicată este aceea de observație scrisă.

Profesoara Adela Stan spune că pentru ea ideea că ar fi încălcat modelele relevante din sistemul de valori al societății este una revoltătoare. ”Practic spun în mod mascat că promovez imoralitatea. Nu pot accepta acest lucru. Dacă e să ne referim la subiectul homosexualității, trebuie să spunem că vorbim totuși de un lucru care există în societate. Minoritățile sexuale sunt protejate în România. Să spui că a aduce în discuție un astfel de subiect încalcă sistemul de valori al societății, sună a discriminare. Avem elevi homosexuali în liceele din Turda. Să-i alungăm din oraș?”, mai adaugă profesoara de limba română.

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a precizat  că a aflat de situația creată la Turda pe canale neoficiale. Inspectorul școlar Amalia Gurzău, purtător de cuvânt al ISJ Cluj a explicat că rezolvarea oricărei plângeri a unui părinte cade inițial în sarcina școlii. ”A fost o decizie luată de conducerea liceului care are astfel de competențe potrivit legii. E o decizie ce nu ne-a fost adusă încă la cunoștință. Dacă vom fi sesizați, va fi numită o comisie printr-o dispoziție a inspectorului șef pentru a verifica legalitatea acelei decizii. În acest moment nu putem să formulăm nicio o opinie, deoarece nu există vreo sesizare”, explică Amalia Gurzău.

Prof.univ Sanda Cordoș, șef de catedră în cadrul Departamentului de Literatură Română şi Teoria Literaturii, din cadrul Facultății de Litere a Universităţii “Babeş-Bolyai” numește incidentul de la Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda drept „ o confuzie grosolană între artă şi realitate” făcută de cei din comisia de disciplină.

”Fireşte, e o confuzie grosolană între artă şi realitate, şi acesta e lucrul cel mai bun, eufemistic, care se poate spune despre întreaga situaţie. E clar că dvs. aţi utilizat o modalitate înaltă pentru a-i apropia pe elevi de disciplina pe care o predaţi, de cultură, în general. Asta pentru că dvs. sînteţi foarte bine pregătită, inteligentă şi pentru că vă pasă (de materie şi de elevi). Tot pe atît de clar e că părintele, primarul, cei din consiliul de administraţie sînt obtuzi şi făţarnici. Pentru că imoralitatea, Dumnezeule, înseamnă altceva, se află peste tot în lumea nostră şi nu avem cum să-i ferim pe elevi de ea, de imoralitatea agresivă, care umblă pe străzi, din zilele noastre. Făţărnicia face parte din ea. Fireşte că n-aţi greşit recomand vizionarea unui film despre doi mari poeţi ai lumii. Dar e imposibil să explici unor oameni obtuzi că marii poeţi ai lumii au scris marile lor texte, care durează cît lumea, dintr-o margine a existenţei” , scrie conf. dr. Sanda Cordoș într-o scrisoare de suținere trimisă profesoarei de la Colegiul Național Mihai Viteazu.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.