Închiderea Colegiului dr.Ioan Rațiu, motivată prin modificarea rețelei școlare

Închiderea Colegiului dr.Ioan Rațiu, motivată prin modificarea rețelei școlare by ianuarie 18, 2016 0 comments

Decizia de închidere a Colegiului Tehnic Dr. I. Rațiu, inițiată de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj (ISJ) în decembrie 2015 și anulată doar o lună mai târziu, în 13 ianuarie,  scoate la iveală o altă realitate după care funcționează învățământul local: scheme și calcule pragmatice despre cine și cum supraviețuiește în rețeaua școlară.

Autoritățile locale, fie că ne referim la cele administrative ori la conducerea școlii, puteau anticipa decizia de închidere a Colegiului Dr. I. Rațiu încă de acum 2 ani, dacă e să ne luăm după explicațiile ISJ Cluj. Posibilitatea ca liceul să se închidă era ca o un fel de ghilotină, dar despre care nu se știa dacă sau când o să pice.

În toamna lui 2012, Inspectoratul Școlar demara o serie de întâlniri cu factori implicați în procesul educațional de la nivelul județului. Scopul era acela de a stabili cum va fi modificată rețeaua școlară. Au avut loc întâlniri cu parlamentarii clujeni (19 octombrie 2012), cu directorii colegiilor tehnice și liceelor tehnologice (16.10.2012), cu directorii liceelor teoretice (23.10.2012), cu asociațiile de părinți (30.10.2012), cu reprezentanții mediului de afaceri (08.11.2012) și cu reprezentanți ai Consiliului Județean al elevilor (20.11.2012). ”Unul dintre principiile cu care au fost de acord toți factorii implicați a fost acela al afectării actului educațional de faptul că în același spațiu școlar se regăsesc elevi de ciclul primar și gimnazial și elevi de liceu, hotărându-se ca, pe cât posibil, acest lucru să fie evitat mai ales în cazul colegiilor și liceelor tehnice – o măsură susținută în același timp de principiul întăririi învățământului tehnic și profesional considerată la momentul acela și astăzi una dintre prioritățile dezvoltării învățământului clujean”, explică Valentin Cuibus, inspectorul școlar general.

Inspectorul șef spune practic că liceele tehnice, deci și Colegiul Dr Ioan Rațiu, nu ar mai trebui în viitor să funcționeze cu clase de gimnaziu. La nivelul județului Cluj, se arată într-o adresă a ISJ; nu există niciun liceu tehnic, cu excepția liceului turdean, care să aibă nivel gimnazial sau primar, datorită diferențelor de vârstă dintre elevi și a specificului abordării acestora în procesul instructiv-educativ.

ISJ Cluj a anunțat astfel public, în urmă cu 3 ani, că unul dintre principiile reformării rețelei școlare de la nivelul județului Cluj – inclusiv la Colegiul Tehnic ,,Dr. I. Rațiu” Turda, este elimanrea nivelelor gimanzial și primar .Eliminarea gimnaziului din liceele tehnice a demarat astfel în urmă cu 2 ani.

În decembrie 2012, Inspectoratul Școlar Județean calcula astfel că la Colegiul Dr. Ioan Rațiu erau 235 de elevi de liceu. Legea Educației Naționale, nr 1 din ianuarie 2011 precizează că unităţile de învăţământ de stat au personalitate juridică dacă se organizează şi funcţionează cu un număr minim de 300 de elevi.

În fapt, în dosarul prezentant la Inspectoratul Școlar Județean, conducerea Colegiului Tehnic dr. I Rațiu preciza că are 431 de elevi, din care 235 de elevi de liceu, circa 111 elevi din ciclul gimnazial și restul elevi de seral.

Trebuie precizat că ciclul gimnazial a ajuns la Colegiul Rațiu după desființarea Școlii Potaissa în februarie 2010, la cererea administrației locale și cu aprobarea ISJ Cluj.

Mariana Piper, directoarea Colegiului dr.Ioan Rațiu spune că a aflat de desființarea liceului în 9 decembrie, cu circa o săptămână înainte ca hotărârea Consiliului Local să fie luată. ”Mi s-a spus la inspectorat că deja Consiliul Local Turda a aprobat, dar nu era adevărat iar eu știam asta”, spune directoarea Mariana Piper.

Pe 15 decembrie 2015, Consiliul Local Turda ia notă de adresa ISJ și aprobă desființarea colegiului. Înainte de ședința Consiliului Local, 30 de profesori de la Colegiul dr. Ioan Rațiu semnează o adresă către Consiliul Local, adresă ce nu a mai fost prezentată consilierilor turdeni.

Miercuri, 13 ianuarie, Consiliul Local Turda revoca hotărârea de desființare a Colegiului Dr. Ioan Rațiu, tot la propunerea Inspectoratului Școlar Județean, care de această dată calcula numărul de elevi integral, 431 de elevi.

Directoarea Colegiului Rațiu pune întreaga situație pe seama jocurilor de culise, prin care fiecare liceu din Turda luptă pentru păstrarea numărului de elevi.

Excepție cele două licee teoretice, Liviu Rebreanu și CNMV, spune Mariana Piper, celelalte trei licee din Turda, Colegiul Tehnic, Colegiul Negruțiu și Dr. Ioan Rațiu duc anual o luptă pentru supraviețuire. “S-a spus că avem elevi de gimnaziu și că diferența de vârstă afectează procesul educativ. Colegiul Național Mihai Viteazu are gimnaziu la rîndul lui și acolo se înregistrează diferențe de vârstă între elevi, dar nu am auzit ca logica aceasta să fie folosită. Pe de altă parte, la Colegiul Tehnic, trei sferturi sunt clase de seral, noi avem doar câteva. Ca și specializări, noi cele trei licee tehnice din Turda nu suntem concurente, o concurență apare doar la numărul de elevi”, explică directoarea Mariana Piper.

Timeea Gavrilescu, directoarea Colegiului Emil Negruțiu spune că în ceea ce o privește nu e vorba de o concurență. „La discuția despre închiderea Colegiului Dr. Ioan Rațiu, inspectoratul a precizat că nu se justifică funcționarea a trei licee tehnologice în Turda. Logica lor spunea că Emil Negruțiu e singurul liceu cu profil agricol din județ iar Colegiul Tehnic e cu cel mai mare număr de elevi din Turda. Inspectoratul școlar a propus ca cele patru clase de la Dr. Ioan Rațiu să fie împărțite. Clasele cu profil de servicii ar fi urmat să fie preluate de Colegiul Negruțiu iar cele tehnice de către Colegiul Tehnic”, spune Timeea Gavrilescu.

Oricum ar fi, situația Colegiului Rațiu e pe muchie de cuțit. Din 2013m numărul de elevi scade de la an la an cu circa 50 de noi înscriși. În 2013 erau 648 elevi, în anul 2013-2014 se înregistrau 572 de elevi, în 2015 erau 501 iar în anul 2015-2016 sunt 431 de elevi .

Colegiul a scăpat de la desființare în acest an doar fiindcă ISJ Cluj nu a respectat procedurile legale iar conducerea liceului dar și presa locală a reacționat virulent la închiderea celei mai vechi școli de meserii din oraș. Calculele arată că având două clase aprobate pentru 2016-2017, Colegiul Dr. Ioan Rațiu ar puta face circa 331 de elevi, asta doar dacă nu se vor înregistra transferuri de elevi. Va rezista Colegiul Dr. Ioan Rațiu până la anul? Directoarea Mariana Piper spune că da, dar asta doar dacă liceul nu va fi sabotat. ”Va depinde foarte mult și de factorul politic și strategia viitoare a ISJ”, a mai adăugat Piper.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.