În 2017, românii au dat mai mulţi bani pe băutură şi tutun, decât pe educaţie

În 2017, românii au dat mai mulţi bani pe băutură şi tutun, decât pe educaţie by ianuarie 10, 2018 0 comments

Institututl Naţional de Statistică (INS) a publica, în această dimineaţă, o situaţie privind veniturile şi cheltuielile gospodăriilor pe trimestrul III al anului 2017. Potrivit acesteia, în trimestrul III 2017, veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie au fost de 3426 lei, iar cheltuielile totale au fost, în medie de 2885 lei lunar pe o gospodărie. Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în medie, de 2885 lei lunar pe gospodărie (1101 lei pe persoană) şi au reprezentat 84,2% din nivelul veniturilor totale.

ins venituri

Sursa foto: http://www.insse.ro

Veniturile medii ale familiilor au depăşit doar cu puţin salarul minim net de persoană pe familie, mediul de rezidenţă influenţând diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural. Astfel, în mediul urban, veniturile s-au situat la 1555,69 de lei/lunar/persoană, pe când în mediul rural veniturile au ajuns doar la 1019,04 lei/lunar/persoană.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). Acolo unde puterea de cumpărare se vede, în cheltuielile de investiţii, românii au alocat extrem de puţin în anul care a trecut. Potrivit INS, cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,7%).

stuctura cheltuieli

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.