Impozitele și taxele locale rămân neschimbate. Liberalii au cerut reducerea lor

Impozitele și taxele locale rămân neschimbate. Liberalii au cerut reducerea lor

Impozitele și taxele locale rămân neschimbate. Liberalii au cerut reducerea lor

by decembrie 20, 2016 0 comments

Liberalii și social-democrații au avut astăzi o viziune diferită asupra politicilor fiscale ce vor afi aplicate în 2017, la Turda.

Administrația locală condusă de primarul Cristian Matei a propus Consiliului Local păstrarea taxelor și impozitelor locale, pentru 2017, la nivelul celor aplicate în acest an. Liberalii au cerut însă reducerea lor. În timp ce liberalii cereau reducerea taxelor și impozitelor, primarul Cristian Matei a anunțat datoriile imense pe care municipalitatea le are: peste 22,89 de milioane de lei

Legea prevede niște valori minime și maxime pentru fiecare categorie de impozit aplicat persoanelor fizice și juridice, dar în același timp dă posibilitatea Consiliilor locale să majoreze cu până la 50% valorile maxime. În anul trecut, în timpul administrației primarului Tudor Ștefănie, s-au propus valorile majorate cu 50%. În acest an, administrația locală a propus pentru 2017 aceleași valori de impozitare ca cele propuse anul trecut. De această dată, liberalii au fost cei care au cerut reducerea impozitelor locale.

Consilieri PNL, prin vocea lui Cristian Felezeu au propus în ultima ședință a Consiliului Local, aplicarea unor valori minime de impozitare atât la impozitul pe clădiri, persoane fizice cât și la impozitele pentru persoanele juridice. Liberalii au făcut aceste propuneri de relaxare fiscală din considerentul că pe de-o parte, ponderea încasărilor din impozite și taxe reprezintă mai puțin de 35% din totalul bugetului local iar pe de alta datorită faptului că turdenii ar avea de plătit mai puțin. ”Prin reducerea fiscală va crește gradul de colectare a taxelor și impozitelor” , a apreciat consilierul local Cristian Felezeu.

Administrația locală, condusă de primarul Cristian Matei a propus însă aceleași valori de impozitare cu care fostul primar liberal Tudor Ștefănie venea în fața Consiliului Local, în 2015. Direcția imozite și taxe a Primăriei Turda a avertizat că reducerile de impozit ar duce la o diminuare cu circa 774.000 de lei doar în cazul unui singur capitol bugetar. ”Vedeți că rămânem fără bani în buget”, a exclamat consilierul local Doru Anca (PRM), președintele Comisiei de buget finanțe a Consiliului Local. Potrivit unei estimări , reducerile de impozit ar fi dus la o dimininuare cu peste 1,3 milioane a sumelor încasate la buget. Social-democrații au apreciat că diminuarea încasărilor ar fi dus la o reducere a proiectelor ce ar urma să fie finanțate din bugetul local.

Primarul Cristian Matei a anunțat că datoriile municipiului Turda generate în ultimii 4 ani, în urma diferitelor procese, se ridică la peste 22,89 milioane de lei. ”Trebuie să ne păstrăm o rezervă bugetară”, a apreciat primarul.

Reducerile la impozite au fost susținute la vot de către consilierii UDMR în timp ce consilierii ALDE și PMP au susținut propunerile social-democraților, aceea de a păstra taxele și impozitele la nivelul anului trecut. În final au fost adoptate propunerile inițiale, ale executivului condus de Cristian Matei.

Puteți vedea nivelul  impozitelor locale aici.

Putei vedea cuantumul taxelor locale aici.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.