Împăratul Suleiman, Suprema, Scufița Roșie și Pinochio, liderii de poveste ce conduc Turda

Împăratul Suleiman, Suprema, Scufița Roșie și Pinochio, liderii de poveste ce conduc Turda

Împăratul Suleiman, Suprema, Scufița Roșie și Pinochio, liderii de poveste ce conduc Turda

by septembrie 23, 2015 0 comments

DEX-ul definește cuvantul “poreclă” ca un supranume dat unei persoane, de obicei în bătaie de joc.

Acest editorial nu este într-atâta legat de oameni și cei pe care o să îi menționez, cât este legat de un mod de a gândi, de un mod de raportare la un sistem.

Dacă a fost relativ ușor să înțelegeți că Împăratul, Suleiman, ori pur și simplu Împăratul este porecla primarului Tudor Ștefănie, cu Suprema ori Scufița Roșie s-ar putea să fiți în derută.
Alexandru Graur in volumul “Nume de persoane” spunea că cel mai adesea, în antichitate, un individ nu era desemnat prin numele care i s-a dat la naștere și prin numele familiei sale, ci printr-un cuvânt care într-un fel oarecare s-a legat de persoana sa. De multe ori porecla se refera la o calitate, se leaga de un succes al individului, dar de multe ori “noul nume” se refera la un defect, la o actiune greșită sau necinstită. De la porecla s-a ajuns la “supranume”. “Daca porecla data cuiva de către o persoană este repetată și de alșii la adresa aceleiași persoane, ea devine supranume” (Aurelian Candrea, Poreclele la romani, Bucuresti 1895).

Se presupune că administrația locală este guvernată de cetățeni, prin delegare atribuțiilor de conducere unor lideri, în acest caz către Primar și consilierii locali. Se mai presupune că liderii, carismatici sau nu, trebuie să cumuleze o serie de calități care să îi ridice în ochii oamenilor.
Regele Ferdinand I, spre exemplu, a primit porecla ”cel Loial”, deoarece a refuzat să se alieze cu propria sa casă dinastică, a urmărit interesele României și a declarat război Germaniei.
Fiecare lider marcant și-a pus într-un fel sau altul amprenta asupra imaginarului colectiv. Am avut de-a lungul timpului voievozi ”cel Cumplit”, ”Viteazu”, ”cel Bătrân”.

În Turda anului 2016, liderul orașului este, mai ironic spus Suleiman, ori mai afectuos și cu admirație și chiar frică spus, ”Împăratul”.
Faptul că Tudor Ștefănie e supranumit așa nu semnifică neapărat că ar conduce orașul cu aroganță, de undeva de pe Everest, în timp ce muritorii de rând stau topiți de admirație, aplaudând, spre exemplu, apariția la vreun eveniment a agustului lider local. Poate Tudor Ștefănie nu e deloc așa. Oricum ar fi, porecla ce i-a fost dată de angajații Primăriei și preluată și răspândită apoi de inamicii politici arată că primarul este perceput în acest mod.
Tudor Ștefănie are fie o problemă cu acțiunile sale în calitate de lider, fie cu modul în care este perceput de colaboratorii săi.

Ca cireașă de pe tort, mai trebuie spus că primarul în exercițiu al Turzii s-a ales în mediile politice ostile sau doar în cercurile unor nemulțumiți cu o poreclă și mai dură: ”primarul Țepănie”.
Ca om politic cu experiență politică majoră, dar și ca edil ce a schimbat fața Turzii, primarul Tudor Ștefănie ar trebui să-și pună în sinea sa câteva semne de întrebare. Aceasta cu atât mai mult cu cât realizările din mandatele sale au însemnat un salt uriaș pentru Turda, față de cele ale primarilor anteriori.

Suprema nu e cine ați crede. Porecla asta i-a fost acordată dnei Denisa Napău, șefa Serviciului de Asistență Socială, pentru aerul….suprem pe care îl degajă.

Imaginați-vă pentru o clipă cum funcționează o administrație locală, în care liderul mandatat direct de oameni e poreclit ”Împăratul” iar ”șefa săracilor” e poreclită Suprema. Fie ceva e greșit în atitudinea acestor lideri, fie modul în care aleg să comunice e eronat.
În ceea ce îi privește pe Pinocchio și Scufița Roșie ei sunt complementari în toată această paradă de basm ce bântuie coridoarele Primăriei Turda.
Pinocchio sau Piticot este poreclit administratorul public Radu Crișan. Inițial avea ce-a de-a doua poreclă, deoarece era mic de statură. Ulterior folclorul popular l-a upgradat la supranumele ”Pinocchio”.
Cât despre Scufița Roșie spunem doar că e porecla ce a primit-o d-na consilier Dora Arion,din partea colegilor, datorită toaletelor pe care le îmbracă, la care culoarea roșie e predominantă.
Administrația locală din Turda, tinde să se se transforme într-una bântuită de personaje colorate, coborâte parcă din basme ciudate.
Dacă în anul 2016, într-o țară din UE, poreclele liderilor de la Turda sunt Împăratul și Suprema, ar fi de bun simț să ne punem întrebarea, în raport cu ei, cine suntem noi, ceilalți, cetățenii, cei de rând.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.