Ilegalități în Primăria Turda. Bugetul din 2018 a fost întocmit cu încălcarea prevederilor legale

Ilegalități în Primăria Turda. Bugetul din 2018 a fost întocmit cu încălcarea prevederilor legale by august 5, 2019 0 comments

Administrația locală de la Turda a încălcat o serie de prevederi legale la întocmirea bugetului orașului, pentru anul 2018 arată un raport al Curții de Conturi, după auditul din această primăvară.

Administrația condusă de Cristian Matei a încălcat, potrivit auditorilor, o serie de prevederi ale Legii 273 privind finanțele publice locale dar și Ordinul Ministrului Finanțelor Publice 980 din 2005.

Ilegalitățile imputate edililor de la Turda de inspectorii Curții de Conturi fac referire la principiile de transparență fiscală, prevăzute de Legea finanțelor publice locale.

Prin Hotărârea Consiliului Local 31/ februarie 2018, Consiliul Local Turda a aprobat proiectul de buget redactat la inițiativa primarului Cristian Matei. Inspectorii Curții de Conturi au consemnat faptul că nu s-au respectat prevederile din actele normative care reglementează modul de elaborare a bugetului de venituri și cheltuieli.

Potrivit art. 19 , al 1. din legea 273/2006 privind finanțele publice locale,institutțiile publice care se află în subordinea consiliului local trebuie să funcționeze în baza unui buget aprobat de Consiliul Local. În proiectul de buget nu a existat nicio anexă prin care să fie detaliate bugetele de venituri și cheltuieli ale Serviciului Public de Asistență Socială, Poliția Locală, Teatrul Municipal, Spitalul Municipal, Serviciul Public Parc Zoologic și Agrement. La acestea se adaugă lipsa bugetelor pentru cele 16 unități preuniversitare. Inspectorii Curții de Conturi au costatat că lipsesc orice referințe în notele de fundamentare cu privire la alocările bugetare pentru aceste servicii dar s-a constatat că ulterior serviciile publice au fost înștiințate câți bani primesc.

Brambureală în privința investițiilor

Auditul Curții de Conturi constată că nu au fost respectate cerințele legale de aprobare și prezentare a investițiilor publice, în condițiile în care pentru fiecare obiectiv cuprins în programul de investiții trebuiau prezentate informații financiare și nefinaciare. Nu au fost prezentate informații cu privire la strategia în domeniul investițiilor care să cuprindă în mod obligatoriu prioritățile investiționale și legătura dintre diferitele proiecte, se arată în raportul Curții de Conturi. Lipsesc criteriile de analiză care să explice finanțarea obiectivelor noi în detrimenul celor în derulare, descrierea proiectelor, stadiul fizic al obiectivelor, graficul de finanțare pe surse și ani, corelat cu graficul de execuție.

Veniturile nu au fos detaliate pe capitole și subcapitole iar cheltuielile nu au fost detaliate nici măcar la nivel de subcapitol.

Deși în art 26 al 4 din Legea 273 se precizează că ”numărul de personal, permanent și temporar, precum și fondul salariilor de bază se aprobă distinct, prin anexa la bugetul fiecărei instituții publice iar numărul de salariați nu poate fi depășit”, Primăria nu a prezentat un astfel de document Consiliului Local.

Lipsa de transpareță a administrației locale deschide poarta pentru abuzuri

Administrația locală de la Turda a prezentat în mod repetat, în fața Consiliului Local, documente incomplete sau greșite. Poate fi o pură întâmplare, dar în același timp acest mod de lucru deschide poarta unor abuzuri.

În anul trecut, opoziția locală a atras atenția că administrația lui Cristian Matei încalcă legea. Au fost criticate modul în care API srl cheltuie banii sau modul de atribuire a banilor pentru o serie de investiții publice.

Conducerea API srl a efectuat cheltuieli fără aprobarea Consiliului Local. Primăria Turda a făcut și ea cheltuieli fără aprobarea Consiliului Local. La finalul anului 2018, municipalitatea cumpăra19 difuzoare Axis C3003- E cu suma de 71440 de lei. Anunuțul a fost publicat în 24 decembrie, în Ajun de Crăciun iar ofertantul a fost firma Green Security, furnizorul predilect al administrației locale

Difuzoarele ar urma să fie montate prin oraș, doar că valoarea mare a achiziției face ca acestea să fie considerate investiții. În 2018, Consiliul Local nu a aprobat pe lista de investiții cumpărarea de difuzoare.

De ce sunt grave abaterile consemnate de Curtea de Conturi?

Primăria Turda a evitat să prezinte transparent bugetul unităților subordonate inclusiv a școlilor. În absența unor date clare și bine precizate, banii – pentru cheltuieli materiale și nivestiții, pot fi ulterior împărțiți după bunul plac al ”Șefului”.

Nu au fost prezentate distinct fondurile de salarii, numărul de personal permanent și temporar. Se permite ulterior sangajări după ureche.

Nu au fost descrise prioritățile de investiții. Alocarea banilor nu se face programat ci după criterii subiective.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<