I-au interzis să vorbească apoi l-au dat afară. PSD-ALDE și PMP au blocat înscrierea la cuvânt a turdeanului Daniel Doboș

I-au interzis să vorbească apoi l-au dat afară. PSD-ALDE și PMP au blocat înscrierea la cuvânt a turdeanului Daniel Doboș

I-au interzis să vorbească apoi l-au dat afară. PSD-ALDE și PMP au blocat înscrierea la cuvânt a turdeanului Daniel Doboș

by martie 29, 2018 1 comment

Consiliul Local Turda a decis astăzi, în premieră, să refuze solicitarea unui cetățean de a lua cuvântul în plenul Consiliului Local.

Daniel Doboș, cunoscut mai ales pentru implicarea civică anterioară în cadrul Asociației T9,  s-a înscris la cuvânt pentru a transmite public, în fața Consiliului Local, o serie de observații cu privire la proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului API srl, firma care se ocupă de administrarea parcărilor  și a patrimoniul imobiliar din Turda.

Doboș era decis să critice faptul că noua organigramă a API srl prevede 7 șefi, la 20 de angajați dar și cheltuirea în exces a banilor încasați din chiriile pe terenuri și imobile cu angajarea rudelor consilierilor locali. În fapt, API are 18 angajați direct productivi și 9 persoane indirect productive. 

La solicitarea președinteului de ședință, Daniela Pârlea prin votul consilierilor PSD-ALDE-PMP lui Daniel Doboș i s-a interzis să vorbească. Consilierii PNL au votat în favoarea solicitării. În urma replicilor acide ale lui Doboș, președintele de ședință a cerut evacuarea acestuia din sală.

Administrația locală de la Turda, controlată de către PSD și aliații săi se apropie tot mai mult de modelele din sudul țării.

Până acum, cetățenilor Turzii le era era permis să se adreseze Consiliului Local, în cadrul ședințelor publice. Votul pentru o astfel de încuviințare, cerut consilierilor în plen, era o pură formalitate. S-au adresat Consiliului Local Turda, de-a lungul timpului, cetățeni cu diverse probleme. Uneori intervențiile erau temperate, alteori cetățenii erau revolați iar cererile erau formulate pe un ton imperios. În ședințele Consiliului Local au venit de-a lungul timpului cetățenii revoltați din Cartierul Primăverii, locuitorii de pe străzile Bariți și Dragalina, persoane cu probleme economice sau sociale. Uneori, în plen, au fost chiar  și intervenții inedite. În anul 2017, o turdeancă le-a pus consilierilor locali zgomote de papagali, înregistrate pe telefonul mobil. Femeia reclama în fața Consiliului Local faptul că zgomotul păsărilor e insuportabil iar autoritățile nu iau măsuri. Aleșii locali i-au permis femeii să deruleze înregistrarea cu papagalii gălăgioși, deși faza în sine le stârnea râsul. 

Sub administrația PSD, lucrurile se schimbă la Turda. E pentru prima dată când Consiliul Local instituie cenzura, după 15 ani de la epoca primarului Virgil Blasiu. Daniel Doboș, implicat în acțiuni civice a dorit să sesize ceea ce numește o risipă a banilor publici. De această dată PSD și aliații săi au votat împotriva încuviințării luării de cuvânt.

Astfel de situații s-au întâlnit recent în sudul țării, în alte orașe cu administrații local controlate de către social-democrați. 

Edilii din Constanţa aplică modelul celor din Bucureşti privind participarea cetăţenilor la şedinţele publice de consiliu local. Acestora le-a fost interzis să ia cuvântul cu obiecţii la ordinea de zi, pe motivul lipsei de timp.”, scria în 31 ianuarie,  ziarul Adevărul care relata o situație similară și la București, sub conducerea Gabrielei Firea.

Daniel Doboș: ”E vorba despre banii turdenilor, le lipsește decența”

Escortat de polițiștii locali, Doboș a contestat gestul consilierilor locali.  ”Să le fie rușine. Am vrut să le atrag atenția că mai mult de jumătate de milion de lei merge pe salariile angajaților API”, a apreciat Doboș, care a criticat faptul că API srl a devenit un loc de anagajare a neamurilor consilierilor locali. 

I-au interzis sa ia cuvantul in sedinta Consilului Local

Uploaded by Info Aries on 2018-03-29.

Acesta a atras atenția că la un număr de 20 de angajați, figurează șapte persoane în posturi de conducere. Printre anagații companiei publice se numără și rudele unor consilieri locali. ”Măcar unul din consilierii locali (Adrian Sălăgean- nn) a avut decența să se abțină de la vot. Dl Nap (Adrian Nap-PMP, nn), nu”, a comentat Daniel Doboș. Cei doi consilieri locali au frații angajați la API iar angajările au survenit după alegerile locale din 2016, când cei doi au ajuns în Consiliul Local. Asupra angajărilor a comentat după ședință și liderul PRM, Doru Anca. ”Le-am spus că greșesc, sunt angajări politice”, a comentat consilierul Anca.

Daniel Doboș a invocat în solicitarea sa o prevedere a Legii 52/2003 privind transparența decizională. Potrivit art. 9 al legii, ”Preşedintele de şedinţă care prezidează şedinţa publică oferă invitaţilor şi persoanelor care participă din proprie iniţiativă posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi”. Legea nu este însă foarte explicită și lasă loc de interpretări. Avocatul Nicolae Roș spune că Legea 52 este o lege specială ce se referă mai ales la procedurile privitorare la actele administrative cu caracter normativ (adică care impun norme în comunitate, precum regulamentele locale ori stabilirea taxelor și impozitelor) și nu al hotărârile cu caracter individual. ”Legea e neclară, permite interpretări”, a comentat Nicolae Roș jr, consilier PSD.

API criticată pentru cheltuieli excesive și întârzierea investițiilor. Bogdan Ursuleanu: ”Suntem peformanți”

Conducerea firmei Administrarea Patrimoniului Imobiliar srl a fost criticată și de către consilierii PNL. Aceștia au remarcat că API a majorat tarifele la parcări, a crescut sumele plătite pe salarii, dar nu a finalizat lista de investiții de anul trecut deși au primit bani de la bugetul local.

În contrapartidă, Bogdan Ursuleanu,  directorul API srl, a precizat că societatea a avut un grad crescut de eficiență, prin creșteri a volumului încasărilor în special în urma activității eficiente și nu din cauza majorării tarifelor la parcare. Potrivit lui Bogdan Ursuleanu, gradul de ocupare a parcărilor de reședință a ajuns la 80,86% față de luna martie 2017 când se înregistra o cifră de ocupare a parcărilor de 74,85%. API a anunțat o creștere a veniturilor din parcări cu 18% față de 2016 și 17% creșterea veniturilor din chirii și redevențe.

Raport al directorului API Turda

Uploaded by Info Aries on 2018-03-29.

Consilierii liberali nu s-au lăsat convinși de prestația directorului API și l-au întrebat care e valoarea dividentelor ce au fost virate Consiliului Local.

Situația API srl va mai obiectul criticii opoziției și la finalul lunii mai, când societatea cu capital public își va depunde situațiile financiare iar execuția bugetară pe 2017 va fi prezentată Consiliului Local.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. pascu
    #1 pascu 30 martie, 2018, 08:18

    Este adevarat ca sunt 18 productivi si 9 indirect productivi,domnule director API?Adica pe banii obtinuti din avutul public(parcari ,etc),banii turdenilor, aveti 1 SEF LA 2 MUNCITORI?
    Sa nu va auda nimeni de performanta,!Sunteti de rasul lumii!

    Reply this comment


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<