Hotărâri controversate privind fondul forestier. PNL va cere intervenția prefectului de Cluj

Hotărâri controversate privind fondul forestier. PNL va cere intervenția prefectului de Cluj by iulie 1, 2019 0 comments

Două inițiative ale administrației locale, adoptate joi, în ședinaț ordinară sunt contestate de către PNL Turda. Hotărârile fac referire la fondul forestier al orașului iar liberalii spun că au fost adoptate cu încălcarea Codului Silvic și cu încălcarea legii administrației publice locale.

Primăria vrea să transforme toată pădurea de protecție din Băile Sărate în pădure-parc, inclusiv bretelele de arboret din zona alunecărilor de teren de lângă str. Agriculturii.

Un teren misterios de 350 de mp din Băile Sărate este scos din circuitul silvic fără avize silvice. Hotărârea votată pecizează că terenul este situat în ”UP VIII Turda, UA 30D=3,1 hectare, titlul de proprietate 27533/22.06.2017. Este un teren de lângă lacul Csiki sau un teren de lângă lacul Tarzan?,se întreabă politicienii din Turda.

Primarul pare lovit de confuzie si semnează un document diferit de conținutul hotărârii pentru care cere votul Consiliu Local.

 

41 de hectare transformate din pădure de protecție în pădure-parc. Decizie ce pote fi riscantă pentru turdeni

Versantul stâng al dealului figurează cu arboret de protecție. Va deveni ”parc-pădure”

Versantul stâng al dealului figurează cu arboret de protecție. Va deveni ”parc-pădure”

Primăria Turda vrea să schimbe categoria de destinația a terenului silvic din Băile Sărate, din două motive, odată pentru că se vor obține mult mai usor aprobările pentru amenajarea zonei (care e sit Natura 2000), apoi  pentru că  poate schimba mult mai ușor destinația terenurilor.  Codul Silvic prevede, spre exemplu, faptul că dacă e demarată o investiție în proximitatea fondului forestier, trebuie constituită o garanție financiară către Ocolul Silvic. Garanția urmează să fie folosită pentru reabilitarea zonei. În cazul pădurilor-parc, această garanție nu se mai plătește.

Primăria vrea să construiască la Lacul Tarzan un centrul social pentru tineret. Zona este însă și în sit-ul Natura 2000 este și pădure. Pentru a depăși dificultățile birocratice legate de avize au găsit această soluție: pădurea de protecție devine pădure-parc. Principalele riscuri care apar la transformarea unei păduri în pădure-parc, spun specialștii, țin de transformarea excesivă a mediului înconjurător prin dezvoltarea unei infrastructuri și a unor amenajări care pot să diminueze beneficiile pădurii naturale. Hotărârea Consiliului Local se referă la aprobarea unui Addendum- o anexă la studiul de bază privitor la gestionarea pădurilor Turzii. Addendum-ul nu a fost prezentat ca anexă la Hotărârea Consiliului Local. Așadar nu se știe  ce prevede acest addendum.

Problema autorităților locale este că au aprobat schimbarea categoriei din pădure de protecție în pădure-parc, în grabă și fără o evaluare. Spre exemplu, latura sud-vestică a perimetrului, în zona Durgău-str. Agriculturii, unde se înregistrează alunecări de teren, figurează cu teren silvic arboret, cu rol de protecție.

La fel, pădurea de deasupra lacului Tarzan este în categoria ”pădure de protecție” deoarece este amplasată pe o zonă colinară sărăturată cu alunecări de teren. Administrația locală a hotărât să transforme toate terenurile forestiere din Băile Sărate din păduri de protecție a solurilor în păduri-parc.

La proiectul de hotărâre nu au fost atașate avize sau aprobări ale autorității centrale de silvicultură și nici conținutul addendum-ului aprobat de către Comisia tehnică de silvicultură, un organism națioanal. PNL Turda spune că schimbarea de categorie presupune și schimbarea angajamentului silvic ( studiul pe 10 ani privitor la gestionarea pădurilor Turzii). Potrivit Codului Silvic, amenajamentele silvice și modificările acestora sunt aprobate prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de silvicultură. În acest caz aprobările lipsesc. Juriștii Primăriei Turda susțin că autoritățile locale au aprobat doar un aviz de principiu iar documentațiile tehnice și aprobările se vor obține ulterior. Liberalii spun că în proiect scrie ”se aprobă aprobarea Addendu-mului” așadar e vorba de o aprobare nu de un aviz de principiu.

Teren misterios de 350 de mp scos din circuitul silvic, fără avize. Primarul Cristian Matei lovit de confuzie

Primăria Turda a propus scoaterea din circuitul silvic a unui teren de 350 de mp din Băile Sărate. Terenul a fost identificat silvic și cadastral, ca fiind situat în ”UP VIII Turda, UA 30D%=3,1 hectare , înscris în Titlul de proprietate 27533/22.06.2017” . Nu există identificarea administrativă a terenului. Aveți ideea unde e UPVIII Turdam UA 30D%?  Nici consilierii locali care au votat proiectul nu știu unde se ascunde acest teren.

Problema scoaterii din circuitul forestier al acestui teren este aceea că s-a făcut fără aprobarea Gărzii Forestiere Cluj.

Consilierii PNL spun că nu știu dacă e vorba de un teren concesionat sau de un teren pentru o investiției publică. Dacă e o locuință sau o casă de vancață, Codul Silvic prevede că suprafața maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcția, accesul și împrejmuirea, este de maximum 250 mp în cazul proprietăților forestiere mai mari de 5 ha. Primăria a scos 350 de mp. Situația i-a luat prin surpindere de reprezentanții coaliției PSD-ALDE-PMP-PRM-UDMR din Consiliul Local. ”Atunci să faceți două proiecte, de 100 și 150 de metri pătrați”, a remarcat consilierul PRM, Doru Anca.

Cel de-al treilea proiect face referire la compensarea a 900 de mp de teren de la Pepiniera Mihai Viteazu. Autoritățile locale vor să construiască acolo pista pentru biciclete în cadrul proiectului de mobilitate urbană. Vor să preia 900 de metri de la pepineră și ofertă 2700 de metri teren în schimb.  Problema e că proiectul de hotărâre include informații derutante.

Primarul Cristian Matei pare lovit de confuzie și semnează o expunere de motive de scoatere din circuitul silvic. Expunerea de motive a subordonaților să vorbește  despre cu totul altceva compensarea de teren. Hotărârea de Consiliul Local e în final pe un alt subiect decât cel pentru care primarul a semnat. 

PNL spune că nu a fost cvorumul necesar votării proiectelor dar Paula Mic, secretarul municipiului spune că proiectele au fost votate corect. Legea prevede că e necesar votul a două treimi din consilierii în funcție pentru problemele de patrimoniu. În mod normal, asta înseamă 14 consilieri. În urma demisiei consilierului Ciprian Rigman sunt doar 20 de consilieri în funcție asta înseamă 13,32 consilieri. PNL susține că deși au votat 13 consilieri pentru proiecte era nevoie de votul pentru a 14 aleși locali. Juriștii Primăriei susțin că cifra se rotunjește în jos și 13 e numărul corect.

În 2016, Prefectua Vrancea a dat aviz negativ de legalitate pentru trei proiecte de hotărâre votate în condiții similare cu cele de la Turda. Prefectura Vrancea a concluzionat că 13 consilieri nu reprezintă cvorumul legal de vreme ce două treimi însemnă 13, 32.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.