Hotărârea care o să-i enerverze la culme pe turdeni. De ce nu o aplică Primăria?

Hotărârea care o să-i enerverze la culme pe turdeni. De ce nu o aplică Primăria? by ianuarie 15, 2019 0 comments

Administrația locală de la Turda ar trebui să transmită din acest an decizii de majorare cu 500% a impozitului pentru casele deteriorate. Cei mai afectați urmează să fie proprietarii de imobile în vârstă sau cei cu venituri modeste.

Municipalitatea evită însă să aplice o hotărâre ce a fost susținută chiar de primar și care e adoptată  în principal pentru a goli de bani buzunarele turdenilor.

Hotărârea Consiliului Local de majorare cu 500% a impozitului pe clădirile degradate a fost adoptată în noiembrie 2017. Se intenționează ca impozitele să fie majoate în cazul imobilelor degradate, dacă proprietarii nu le repară în termen de un an. Evaluatori ai Primăriei ar urma să meargă prin  Turda și să evalueze imobilele din oraș, adică starea zidurilor, a acoperișurilor, a hornurilor și a gardurilor. În 2017 urma să fie înființată comisia de evaluare și să fie făcute primele evaluări.  În 2018 administrația locală ar fi trebuit să demareze primele acțiuni concrete și să someze proprietarii să își repare casele. În caz contrar, prin hotărâri individuale aprobate de Consiliul Loca ar fi urmat să se impună majorări de 500% a impozitului pe imobile. Nu doar casele ar urma să fie supraimpozitate ci și imobilele comerciale și grădinile neîngrijite. Până acum nu a fost făcut public un calendar oficial al acțiunii.

Primarul Cristian Matei a făcut o referire vagă la activitatea comisiei, înttr-o ședință publică a Consiliului Local, de la finalului anului trecut anunțând că se ”lucreză din greu” Oficial nu a fost făcut public un calendar al acțiunii.

Hotârârea de majorare cu 500% a impozitului este una discriminatorie și lacunară. Nu face referire în mod expres dacă va fi aplicat în egală măsură blocurilor și caselor ori clădirilor industriale. Dacă va fi aplicat doar caselor, măsura e discriminatorie. Dacă va fi aplicat și blocurilor, atunci începe marea brambureală deoarece e greu de crezut că locatarii unui un bloc se vor putea mobiliza în câteva luni pentru a demara lucrări mari de reabilitare, care să fie gata într-un an.Pe de altă parte grila de evaluare adegradărilor nu este uniformă, se referă la garduri acoperiș sau burlane. Blocurile nu au așa ceva, astfel că proprietarii de case se pot trezi cu ușurință supraimpozitați dar proprietarii de apartamente, nu.

E HCL-ul de supraimpozitare a proprietăților o armă politică?

Problema secundară a hotărârii Consiliului Local este modul de impunere a majorării. Pentru fiecare caz în parte e nevoie de o hotărâre a Consiliului Local care să fie adoptată în ședință publică. Anii 2019 și 2020 sunt ani electorali. E greu de crezut că administrația locală va veni în Consiliul Local cu proiecte individuale de majorare cu 500% a impozitului. O astfel de măsură ce va provoca un circ de rigoare și multe nemulțumiri e pur și simplu o sinucidere politică.

Este hotărârea Consiliului Local Turda o armă politică, un fel de sperietoare de scos din când în când pentru persoane din mediul privat sau e doar o decizie impulsivă și insuficient gândită? Un răspuns în acest sens vom avea doar  comisiei de evaluare va veni  cu primele rezultate, în urma muncii intesive.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<