Harababură cu patrimoniul public. Zeci de hectare de teren nu sunt înregistrate valoric în conturi

Harababură cu patrimoniul public. Zeci de hectare de teren nu sunt înregistrate valoric în conturi by august 13, 2019 0 comments

Zeci de hectare, suprafețe de teren diverse din oraș date în administrarea API srl și către Salina Turda nu sunt evidențiate valoric în conturile contabile, au constatat auditorii Curții de Conturi.

În plus, obiectele de inventar din patrimoniul Hotelului Potaissa la momentul preluării lui, în 2010 nu sunt evidențiate contabil, neavând o valoare. Ulterior hotelul a fost renovat cu tot cu obiectele de inventar ne-evidențiate. 

Situațiile confuze privind patrimoniul public al Turzii sunt preluate de la vechea administrație și perpetuate de actuala administrație locală. Zeci de parcele de teren din oraș nu sunt evidențiate ca valoare în conturile contabile.

În 2010 și ulterior în 2017, Salina Turda primea în administrare 32,89 hectare de teren, suprafață care din punct de vedere contabil nu este înregistrată în cont în afara bilanțului. Terenul nu are atribuită o valoare de inventar. În aceeași situație se află 3000 de metri pătrați pe strada Stadionului fn, unde e bazinul de înot.

Bunurile primite în administrare sunt reprezentate de imobile construcții și terenuri aferente dar Curtea de Conturi a constatat că nu se evidențiază valoric terenurile primite în administrare. Primăria nu are o valoare a terenurilor aferent Hotelului Potaissa și Centrului de Informare Turistică.

Abaterea s-a produs ca urmare a funcționării necorespunzătoare a sistemului de control intern din Primărie, a nerespectării reglementărilor legale și ca o consecință a faptului că funcționarii din Primăria Turda nu au comunicat informațiile către Salina Turda.

În plus, obiectele de inventar din patrimoniul Hotelului Potaissa la momentul preluării lui de Salina Turda, în 2010 nu sunt evidențiate contabil, neavând o valoare. Ulterior hotelul a fost reabilitate iar obiectele de inventar au fost schimbate.

Practic, nu se cunoaște scriptic care e valoarea terenurilor din patrimoniul public ce au fost date în administrare.

Situația este identică la Administrarea Patrimoniului Imobiliar.

Terenurile aferente locurilor de parcare și a garajelor închiriate unor persoane fizice, inclusiv terenul aferent Cabanei de Vânătoare Șoimul de la Valea Ierii sunt cuprinse în inventar în unități naturale și nu au fost evaluate conform prevederilor legale.

Concluzia auditorilor Curții de Conturi e una tranșantă și poate stârni râsul: autoritățile locale de la Turda dar și firmele care administrează bunurile imobile ale orașului nu știu valoarea reală a terenurilor pe care le au în administrare.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.