Handbalul va primi 3,1 milioane de lei din bani publici

Handbalul va primi 3,1 milioane de lei din bani publici ianuarie 30, 2017 0 comments

Echipa de handbal va fi finațată în 2017 cu o sumă lunară de 260.000 de lei lunar, respectiv 3,1  milioane de lei pe întreg anul 2017. Banii vor veni din bugetul Turzii dar și dintr-o susținere financiară a Salinei Turda,  care va obține statutul de asociat cu drepturi depline al Asociației ”Handbal Club Potaissa Turda”. Decizia va fi luată de către  Consiliul Local Turda, în ședința publică de luni 30 ianuarie, de la ora 13.00.

proiect-handbal-2-790x400_c (1)

Primarul Cristian Matei susține finanțarea handbalului cu 3,1 milioane de lei anual, sume alocate din bugetul local și de la Salina Turda.

Primarul Cristian Matei a decis să păstreze finanțarea echipei de handbal dar la o valoare mai scăzută decât cea acordată de administrația lui Tudor Ștefănie, președintele onorific al Asociației de handdbal. Bugetul local va plăti 160.000 de lei iar Salina Turda va deveni asociat în Asociația Handbal Club Potaissa Turda și va păti din bugetul propriu alți 100.000 de lei.

Proiectul de hotărâre care va fi supus astăzi dezbaterii Consiliului Local stârnește nemulțumiri chiar și în rândul coaliției PSD-ALDE din Consiliul Local.

Suma anuală de 3,1 milioane de lei este considerată prea mare de către unii consilieri locali. Handbalul de la Turda primește din bugetul local o sumă de bani mai apropiată de  întregul capitol ”Sănătate” din bugetul anului 2016. Pentru capitolul Sănătate, administrația locală a făcut plăți în 2016 în valoare de 3.2 milioane de lei. 

Sumele alocate handbalului turdean, de la bugetul local sunt de circa 10 ori mai mari decât cheltuielile de capital (cheltuieli efectuate din bugetul public cu lucrari de investitii, achizitii de utilaje si echipamente) ale capitolelor sănătate (99.348 lei), învățământ (880.000 lei), servicii și dezvoltare publică (941.381 lei).

Flaviu Sâsiac, președintele Asociației de Handbal a precizat de-a lungul timpului că echipa turdeană a reușit performanțe în Liga Națională, peste finanțările de care dinspun. În ultimii trei ani Potaissa Turda a obținut un loc trei și de două ori locul patru. Deasemenea peste 300 de copii din Turda practică acest sport ca urmare a promovării handbalului pe plan local.

Administrația locală a încercat de-a lungul timpului să găsească soluții de diminuare a finanțărilor din bani publici a echipei de handbal, dar cu succese modeste. Ultima încercare a fost în septembrie 2016 când primarul Cristian Matei a sprijinit o întâlnire cu oamenii de afaceri turdeni. Scopul a fost acela de a găsi o soluție pentru degrevarea de cheltuieli a bugetului local, prin preluarea unei părți a cheltuielilor clubului de handbal, AHC Potaissa Turda, de către mediul de afaceri local.

Adoptarea proiectului de hotărâre ar putea îmtâmpina și probleme juridice. Potrivit Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale nicio cheltuială din fonduri publice locale nu poate fi angajată, ordonanţată şi plătită dacă nu este aprobată, potrivit legii, şi dacă nu are prevederi bugetare şi surse de finanţare. În acest moment, Turda nu are bugetul de venituri și cheltuieli aprobat. O soluție de compromis ar putea fi renunțarea la articolul privitor la alocațiile bugetare publice și păstrarea în proiectul de hotărâre doar a mențiunilor privind asocierea Salinei și finanțarea ce va fi asigurată din bugetul companiei publice.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.