Guvernul vrea să suspende angajările la stat și telefoanele șefilor din primării

Guvernul vrea să suspende angajările la stat și telefoanele șefilor din primării by august 7, 2019 0 comments

Ministerul Finanțelor propune adoptarea unui proiect de Ordonanță privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, prin care vrea să reducă cheltuielile din bani publici. Ordonanța are aceeași rezonanță și scop ca vechea ordonanță a Guvernului Boc, prin care se încerca reducerea cheltuielilor din sectorul publicc.

Propunea Ministerului Finanțelor Publice este lansată în procedură de dezbatere publică pe site-ul ministerului. Se dorește reducerea cu 50% a secretarilor de stat. ”În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, se vor supune Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative prin care numărul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și de funcții asimilate funcțiilor de secretar de stat și subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum şi a celorlalte instituţii şi autorităţi publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor se va reduce cu 50%”, sună propunerea din proiectul de act normativ.

Nici primăriile nu sunt scutite de restricții. Se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, cu excepții pentru domeniile sănătății, ordine publică și siguranță națională și învățământ.

Prin excepţie ordonatorii de credite pot aproba ocuparea prin concurs sau examen posturi vacante conform principiului: ”unu la trei” din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Se poate naște astfel un fenomen de epurare a funcționarilor publici pentru a face loc clientelei de partid.

Autoritățile publice nu mai pot achiziţiona din fonduri publice servicii de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepția personanelor care ocupă funcții de demnitate publică. Proiectul de ordonanță nu explică foarte clar dacă e vorba de viitoare achiziții de telefonie sau va suspenda abonamentele de telefonie ale funcționarilor publici. Dacă este ultima variantă, în cazul autorităților locale vor putea păstra telefoane de serviciu doar primarul, viceprimarul și consilierii locali care au funcții de demnitate publică, în timp ce directorii de servicii nu ar mai beneficia de acest drept.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.