Guvernul a aprobat finanțarea programului Rabla și Casa Verde

Guvernul a aprobat finanțarea programului Rabla și Casa Verde by martie 30, 2016 0 comments

Guvernul a aprobat astăzi bugetul de venituri și cheltuieli al Fodului de Mediu, în care sunt incluși banii alocați programului Rabla și Casa Verde precum și finanțări pentru rețele de canalizare, re-împăduriri și piste de biciclete. Sunt estimate venituri de 836,46 milioane de lei și cheltuieli în valoare de 838,66 milioane lei iar deficitul de 2,2 milioane de lei urmează să fie acoperit din excedentul anilor anteriori.

În acest an, Guvernul a ales diminuarea fondurilor repartizate programului Rabla și creșterea sumelor destinate programului Casa Verde astfel că vor putea fi înlocuite cu circa 5000 mai puține mașini ca în 2015.

 Finanțarea programelor și proiectelor din sectorul protecției mediului au finanțarea asigurată în 2016, prin intermediul Fondului pentru Mediu, în baza unui act normativ adoptat astăzi de Guvern. Noutățile din acest an se referă la programul “Casa Verde”, care va fi completat de noul program “Casa Verde Plus”, iar Programul de stimulare a înnoirii parcului auto (Rabla) va fi suplimentat cu programul ”Rabla Plus”, dedicat autovehiculelor electrice și hibride. Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2016 al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu.

Potrivit actului normativ, în buget s-au estimat venituri totale în sumă de 836,46 milioane de lei și cheltuieli în valoare de 838,66 milioane lei, deficitul de 2,2 milioane de lei urmând a fi acoperit din excedentul anilor anteriori.

Guvernul își propune să finanțeze, pentru anul 2016, proiecte și programe pentru protecția mediului în valoare de 790,1 milioane lei, această sumă fiind destinată atât pentru onorarea contractelor în vigoare, cât și pentru încheierea unor noi contracte de finanţare.

 Programul de stimulare a înnoirii parcului auto național prin care, în anul 2015, au fost scoase din uz 25.423 de autovehicule cu o vechime mai mare de 8 ani, și au fost alocate 220 milioane lei, primește în acest 145 de milioane de lei pentru scoaterea din uz a  20.000 de autovehicule.  Pentru programul de stimulare a achiziționării de mașini noi electrice și hibride (Rabla Plus) s-au alocat 75 milioane de lei;

Programul „Casa Verde” privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoane fizice, demarat în 2011, primește în acest an 44,5 milioane lei pentru finanțarea contractelor în vigoare și 94,7 milioane lei pentru contracte noi. Din sumele alocate pentru acest an se estimează că în jur de 15.500 de persoane fizice vor beneficia de finanțare. Spre comparație, în  perioada 2011 – 2015, în jur de 25.000 de persoane fizice au beneficiat de finanțare prin acest Program.  Programul „Casa Verde” este completat de „Casa Verde Plus” pentru care au fost alocate 45 milioane de lei, din care vor fi finanțate materiale ecologice, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse.

Programul “Sisteme integrate de alimentare cu apă, canalizare, stații epurare“ în cadrul căruia există contracte în derulare până în 2018. Pentru acest program s-au alocat 275,5 milioane de lei în acest an pentru efectuarea de plăți in cadrul cadrul contractelor existente;

Pentru împădurirea terenurilor degradate s-au alocat 20 de milioane de lei pentru efectuarea de plăți aferente contractelor în derulare și 50 de milioane de lei pentru semnarea de noi contracte.

Pentru gestionarea deșeurilor s-au alocat 100 de milioane lei pentru semnare de noi contracte pentru finantarea unor programe de preventie si reciclare, in vederea sustinerii economiei circulare.

Pentru realizarea pistelor pentru bicicliști s-au alocat 30 de milioane de lei pentru semnarea de contracte noi

Pentru Programul de educație și conștientizare a publicului privind protecția mediului s-au alocat 30 milioane lei.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.