Găurile din bugetul local. Primăria pierde anual sute de mii de lei, plătiți pentru imobile închiriate

Găurile din bugetul local. Primăria pierde anual sute de mii de lei, plătiți pentru  imobile închiriate by iunie 6, 2017 0 comments

”Avem 10 miliarde de lei (vechi-nr) de plătit doar Bisericii Reformate, care nu s-au plătit de către administrația trecută, nu se plătesc de 7 ani”, spunea în martie, primarul Cristian Matei. Primarul Turzii făcea refererire la contractele de închiriere pe care administrația locală le-a încheiat cu Biserica Reformată pentru clădirile cu destinații școlare.

Anual însă, bugetul local cheltuie circa 500.000 de lei cu imobile închiriate. În 26 mai, administrația condusă de Cristian Matei a aprobat închirierea unor terenuri private în incinta Liceului Liviu Rebreanu. Între timp, Cristian Matei procedează ca fostul primar: nu plătește la timp.

Unele din contractele de închiriere încheiate de admnistrația locală din Turda sunt o necesitate, altele dau impresia unor afaceri ascunse între decidenții politici și proprietarii de terenuri. Mizele închirierilor de imobile sunt amestecate, financiare și politice, deopotrivă. Noua administrație locală acționează însă exact ca cea dinainte: amână plata la timp a chiriilor, continuă cu închirierea de imobile și nu dă semne că ar găsi soluții de diminuare a acestor cheltuieli din bugetul local.

În 2016, Dana Adace, directorul economic al Primăriei Turda confirma pentru InfoAries.ro faptul că municipalitatea are 4 contracte de închiriere pentru diverse imobile. Două dintre acestea erau pentru clădirea asistenței sociale de pe strada Dacia și închirierea clădirii pentru liceul maghiar Jósika Miklós. Dana Adace a evitat însă să precizeze care sunt sumele plătite din bugetul local dar și să ofere alte detalii cu privire la celelalte contracte de închiriere. Printre acestea, putem doar bănui că se numără închirierea clădirii unde funcționează Serviciul de Evidență a Persoanelor și o parte a terenului Liceului Liviu Rebreanu.

Istoria închirierilor de terenuri din Turda începe acum un deceniu. Nu toate închirierile sunt chiar niște afaceri păguboase pentru bugetul local, dar majoritatea dau impresia unor afaceri negociate cu ușile închise.

În 2006, Primăria Turda cumpăra 80 de module de tip container, dintre care 72 locuințe și 8 de tipul grupuri sanitare le-a amplasat pe Nicolae Teclu cu destinația de locuințe sociale. Inițial terenul a fost oferit de către Axa Câmpia Turzii care obținea scutirea de impozitul pe teren. Din 2015, societatea a trebuit să plătească impozit și pentru terenul care era închiriat pentru funcțiuni sociale. Consiliul Local a aprobat în 2016 plata unei chirii lunare de 1117,4 lei. În acest caz, putem vorbi de o cheltuială rezonabilă.

În 2010, municipalitatea transfera dreptul de administrare asupra imobilului cu destinaţia şcoală edificat asupra terenului înscris în CF 14942 Turda, în favoarea Liceului Josika Miklos. Terenul fusese retrocedat Bisericii Reformate, dar școala era încă în litigiu în instanță. Biserica Reformată avea să câștige și clădirea în urma unui proces, în 2014. Din 2008, Primăria Turda nu a mai plătit chiria către Biserica Reformată.

”Primele contracte de închiriere cu administrația locală datează din 2005. Valoarea chiriei este stabilită prin Hotărâre de Guvern, nu o stabilim noi. Primim chiar mai puțini bani deoarece folosesc o suprafață mai mare de teren, decât s-a declarat inițial, e dacă vreți un bonus cu care noi am fost de acord pentru școală. Primăria nu plătit niciodată chiria lunar, așa cum a fost convenit prin contract. Au fost 7 ani în care nu au plătit deloc. Am câștigat procesele iar din februarie 2016 am așteptat să se facă plata. Dupa un an de la terminarea celor trei procese Parohia a trecut la executare. In această fază am avut discuții cu Dl. primar în legatură cu reînnoirea contractelor, fiind dispuși să suspendăm executarea și cu o eșalonare a datoriei, dar timpul a trecut și executarea a fost finalizată”, explică pastorul reformat Nagy Albert. Acesta mai spune că administrația condusă de primarul Cristian Matei procedează la fel ca cea a predecesorului său, Tudor Ștefănie. Primăria tot nu plătește contractele de închiriere la timp. Mai mult, contractele dintre municipalitate și Biserica Reformată au încetat în luna noiembrie 2016 iar Primăria Turda nu dă semne că vrea să le reînnoiască. ”Mai sunt neplătiți 3 ani dintr-un contract și 1,5 ani din alt contract. Contractele au expirat din noiembrie iar acum se merge pe principiul de tacită relocațiune dar nici acum nu plătesc chiria la zi”, mai spune pastorul Nagy Albert

Consilierii liberali au criticat continuarea politicii de închirieri

Înainte de anul 1700, satul Cristiș este vândut familiei Halacy de către principele Mihai Apafi al II-lea, trecând mai apoi în posesia unor familii de armeni. Din anul 1904, până în anul 1940, proprietarul domeniului a fost evreul Lazar Mendel.

Drepturile de proprietate asupra unor terenuri din vechiul domeniu Cristiș au fost cumpărate de către Gheorghe Poponeț, fost director la moara Baciu (Prodpan SA), socrul avocatului turdean Adrian Popescu. Gheorghe Poponeț, împreună cu alți membri ai familiei a ajuns în posesia terenurilor din curtea Liceului Liviu Rebreanu. Astfel s-a ajuns în situația în care Primăria Turda a închiriat patru terenuri de circa 6200 de metri pătrați: două terenuri libere de circa 830 mp fiecare, un teren de sport betonat de 1775 mp și terenul de sport cu iarbă, de 2987 mp. Directoarea Liceului Liviu Rebreanu spune că terenurile închiriate sunt folosite de școală. ”Pe terenul cu iarbă fac antrenamente cei de la secția de atletism. Tot acolo se desfășoară și celelalte ore de sport”, spune prof. Angela Candrea.

În 26 mai 2017, Consiliul Local a aprobat închirierea acestor terenuri la un preț de 16845 de lei lunar. Pentru terenurile de sport de la Liceul Liviu Rebreanu se plătesc din bugetul local circa 202.140 lei anual.

Consilierii PNL au cerut administrației locale să ia în calcul proceduri de cumpărare a terenurilor și clădirilor sau renunțarea la contractele de închirire. ”Terenurile de la Liceul Liviu Rebreanu nu sunt libere de sarcini, sunt țevi de gaz în subsol. Pot să fie cumpărate. Nu văd de ce trebuie să plătim sutem de mii de lei anual pentru astfel de chirii”, spune consilierul liberal Cristian Felezeu. Liberalii spun că se impune fie cumpărarea imobilelor, fie relocarea serviciilor publice și se referă atât la terenurile liceului Liviu Rebreanu cât și la celelalte clădiri închiriate unde funcționează servicii precum asistenta socială. Liberalii se mai întreabă de ce nu ar putea fi declanșată o procedură de expropiere în interes public. Insistența consilierilor PNL pe acest subiect al terenurilor închiriate vine și din faptul că nu pot fi investiți bani pentru modernizarea unor bunuri care nu sunt în proprietate publică. ”Terenurile de sport de la Colegiul Liviu Rebreanu nu pot fi modernizate cu bani din bugetul local sau din fonduri europene deoarece nu sunt în proprietate publică”, a mai explicat Cristian Felezeu.

În 2016, fostul primar Tudor Ștefănie vorbea despre posibilitatea ca fosta clădire a Securității să fie modernizată și să găzduiască asistența socială. Acest lucru ar fi redus din banii plătiți pentru chirii. Despre un astfel de proiect, administrația locală de acum nu mai pomenește nimic.

Închirierile de imobile au fost preluate ca o afacere bătută în cuie, de la un primar la altul, cu sute de mii de lei ce se scurg din bugetul public, în buzunarele unor proprietari de terenuri.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<