Găurile bugetelor locale. Sute de mii de lei cheltuiți anual pe chiria unor spații

Găurile bugetelor locale. Sute de mii de lei cheltuiți anual pe chiria unor spații by ianuarie 18, 2016 0 comments

În fiecare an, bugetele locale din Câmpia Turzii și Turda cheltuiesc sute de mii de lei pentru plata chiriei unor imobile. Închirierile sunt făcute pentru unități școlare ori servicii publice și sunt percepute fie ca rezultat al unor trocuri politice mai vechi ori pur și simplu rezultatul unor situații ce nu au putut fi altfel rezolvate.

Consiliul local din Câmpia Turzii aproba în prima ședință din acest an, în 8 ianuarie, o hotărâre prin care se vor plăti lunar 5465 de lei pentru chiria imobilului în care funcționează grădinița Armonia de pe str. Andrei Mureșanu 7. Banii urmează să fie plătiți Parohiei Reformate iar chiria a fost mărită față de anii precedenți. Proiectul de hotărâre a adus în atenția publică o altă problemă cu care se confruntă autorităților locale, cea a sumelor de bani ce se scurg din bugetele locale spre diverse chirii. Sunt aceste sume, de ordinul sutelor de mii, pierderi din buget ce ar trebui stopate? E o întrebare ce încă așteaptă un răspuns de la administratorii celor două orașe, mai ales un răspuns al Consiliilor locale.

Atât cei care dețin puterea administrativă, cât și cei care doresc să o obțină recunosc că sumele plătite pentru chirii sunt bani irosiți din bugetele locale iar situația trebuie rezolvată.

La Câmpia Turzii, pe lângă cele 5465 de lei pentru grădiniță, autoritățile mai plătec circa 7600 de lei, chirie lunară pentru spațiul în care funcționează Evidența Populației, precizează Mariana Lazăr, directorul economic al Primăriei Câmpia Turzii. Aceasta recunoaște că, din punct de vedere economic, chiriile plătite sunt niște găuri negre. “Evident că din punct de vedere economic e o idee mai bună să se cumpere imobilele sau să fie construite altele noi, decât să se plătească la nesfârșit chirii”, spune Mariana Lazăr. Directorul economic de la Câmpia Turzii a mai precizat că adminstrația locală are în vedere o serie de soluții.

“Sunt demersuri avansate la București să preluăm clădirea veche a Administrației Financiare  iar Evidența Populației să fie mutată acolo”, spune Mariana Lazăr.

Viceprimarul Dorin Lojigan are o părere diferită față de cea a administrației condusă de Radu Hanga. Lojigan spune că investiția în noul sediu al serviciului impozite și taxe, de peste drum de Primărie, e o greșeală. ” Le-am propus să construim corpul trei al Primăriei, deasupra biroului investiții și al biroului administratorului public. Acest lucru ar fi adus împreună impozitele și taxele, evidența populației iar cetățenii nu erau nevoiți să se tot plimbe”, spune viceprimarul din Câmpia Turzii. Lojigan a criticat predispoziția administrației locale de a construi hale agro-alimentare în locul unor obiective pe care el le consideră mai importante pentru oraș. “Hala aceea agro-alimentară de pe strada Mureșului a fost construită fără respectarea normelor de urbanism și nu era o investiție strict necesară acuma. În cazul grădiniței cred că e  și un troc politic al fostului primar cu UDMR-ul”, spune Lojigan.

Directorul economic al Primăriei Turda, Dana Adace a confirmat la rândul său faptul că municipalitatea din Turda are patru contracte de închiriere a unor imobile. Două dintre acestea sunt închirierea clădirii asistenței sociale de pe strada Dacia și închirierea clădirii pentru liceul maghiar Jósika Miklós. Dana Adace a evitat însă să precizeze care sunt sumele plătite din bugetul local.
Consilierul local Sorin Bichiș, membru al Comisiei de buget finanțe din Consiliul Local spune că nu știe care sunt sumele plătite din buget pentru chirii. Bichiș a precizat că o soluție pentru o rezolvare parțială ar fi folosirea clădirii fostei Securități ce a fost dată în administrare Primăriei Turda.
Primarul Tudor Ștefănie a precizat pentru InfoArieș că autoritățile din Turda au în vedere două soluții majore. Potrivit primarului, în 2016 va demara reabilitarea clădirii fostei Securități și există un proiect de reabilitare și recompartimentare a vechii Case de Cultură de pe strada Avram Iancu. ” Serviciile de asistență socială se pot muta fie în clădirea fostei Securități, fie în clădirea Casei de Cultură, dar asta doar după reabilitare și recompartimentare”, explică primarul Turzii. Tudor Ștefănie spune că situația liceului maghiar e mai complicată dar nu imposibil de rezolvat. “Funcționarea liceului magiar acolo e un fel de tradiție iar chiria nu e mare. Oricum, e încă un proces pe rol prin care noi am revendicat o parte de teren și clădire, parohia o altă parte. Rămăne de văzut cum se va încheia procesul”, explică primarul Turzii.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<