Gaură în bugetul Turzii. 8,5 milioane de lei pagubă prin cooperarea politică dintre Matei și Ștefănie

Gaură în bugetul Turzii. 8,5 milioane de lei pagubă prin cooperarea politică dintre Matei și Ștefănie by ianuarie 31, 2018 0 comments

Tribunalul Cluj a dat câștig de cauză Societății de Transport Public într-un proces rezultat dintr-o decizie administrativă greșită a fostului Consiliu Local Turda.
În 2012, la propunerea lui Tudor Ștefănie și cu sprijinul PSD, Consilul Local Turda aproba diminuarea valorii abonamentelor pensionarilor. Atunci, STP a tras un semnal de alarmă și a cerut administrației locale să reviziuiască decizia.
Președintele de ședință de atunci a fost actualul primar Cristian Matei. Cu votul și cu sprijinul politic al acestuia, președinte al PSD Turda, proiectul de hotărâre a trecut la vot. După ce USL a câștigat alegerile, în 2012, administrația locală de la Turda a inițiat prin conlucrarea dintre PSD și PNL mai multe decizii administrative care impuneau restricții celor de la STP și, separat, favorizau Alis Grup. Una dintre aceste ințiative a fost cea a actualului primar ce propunea alocarea de stații gratuite pentru autobuzele Alis.
Potrivit sentinței Tribunal Cluj, STP va primi peste 8,5 milioane de lei reprezentând diferenţele de tarif la gratuităţi pentru pensionarii cu vârsta de peste 65 ani aferente perioadei aprilie 2012-februarie 2016. Suplimentar STP a primit circa 2 milioane de lei cu titlu de penalități și alte peste 2300 lei pe zi penalități pentru fiecare zi de întârziere.
Dacă va rămâne această sumă, gaura în bugetul Turzii va fi de peste 10 milioane de lei. Este în acest caz suficientă doar răspunderea politică? Ori ar trebui ca fostul primar, actualul primar și Consilierii Locali să vină cu bani de acasă pentru a acoperi găurile rezultate prin deciziile administrative proaste?

Sunt consilierii locali buni de plată?
Potrivit legii, cosilierii locali răspund în nume propriu, pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, precum şi solidar, pentru activitatea consiliului din care fac parte şi pentru hotărârile pe care le-au votat..Procedura de tragere la răspundere a aleșilor locali este însă una complicată. Cert este că Societatea de Transport Public a avertizat administrația locală că încalcă prevederile contractuale.
Procesul dintre STP și administrația locală nu e încă încheiat. Urmează decizia Curții de Apel. La dosar sunt mai multe expertize iar cea mai mică face referire la o sumă de circa 3 milioane de lei.
Oricum ar fi, aventura administrativă a lui Tudor Ștefănie și Cristian Matei, președinții celor două partide ce controlau Consiliul Local, costă bugetul orașului milioane de lei.

Cât de mare e gaura?
Dacă cifrele rămân la fel, bugetul orașului va suferi o serioasă lovitură. Celor 10 milioane de lei în minus se mai adaugă sumele de bani pierdute în favoarea Bisericii Reformate plus penalitățile din procese și cheltuielile de judecată. Doar cu experții, administrația de la Turda a cheltuit sute de mii de lei.
Este în acest caz, în care bugetul local pierde circa 12 milioane, suficientă doar răspunderea politică? Ori ar trebui ca fostul primar, actualul primar și Consilierii Locali să vină cu bani de acasă pentru a acoperi găurile rezultate prin deciziile administrative proaste? Rămâne de văzut.
Pentru a ascunde o parte din gaura produsă Primăria Turda a recurs la un truc. Nu a formulat în procesul cu STP-ul cerere pentru cheltuieli de judecată. Așa, administrația lui Cristian Matei a ascuns cu cât a plătit avocații. Nici Consiliul Local Turda nu știe, deoarece în hotărârile de Consiliu Local nu au fost trecute sume. Municipalitatea a recurs și la o situație inedită, care poate să-i creeze probleme cu Curta de Conturi. A plătit o casă de avocatură pentru a asigura reprezentarea inclusiv în fața Curții de Apel. Ulterior, Primăria Turda și-a concediat primii avocați și a plătit pentru a doua casă de avocatură. Problema în acest caz este că administația locală a plătit de două ori pentru același serviciu.

In total, la acest început de an, Turda pierde peste 28 de milioane de lei, circa 12 milioane din procese și 16 milioane din reducerea impozitului pe venit. Este echivalentul întregului buget de dezvoltare pentru 3 ani.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.