Galerii Foto
Imagini din jurul tăuDe ce nu are și Turda legiunea ei?
Din Sardinia în Spania, la Blanes, tot pe coasta Mediteranei, până chiar în îndepărtatul nord, la Sankt Petersburg, oameni pasionați de istorie păstrează memoria unei legiuni romane. E Legiunea a V Macedonica, despre care majoritatea turdenilor știu că a fost cantonată și la Potaissa.
Ce i-a determinat pe acești oamneni să o aleagă tocmai pe aceasta, din lista celor aproximativ 50 de legiuni romane? Ar putea fi povestea Legiunii a V-a Macedonica un punct major de atracție turistică pentru Turda?
În 2007 a apărut pe ecrane filmul The Last Legion, un scenariu ce amesteca istoria și ficțiunea și care făcea referire la Legiunea a IX Hispanica. În scenariul filmului aceasta a fost ”legiunea pierdută” ce a supraviețuit destrămării Imperiului Roman. De fapt, Legiunea a IX-a a supraviețuit doar până în jurul anilor 120, după Hristos.Filmul reda numai un scenariu imaginar, romanțat
Potrivit unor inscripții ce datează din anii 635 sau 636, Legiunea a V-a Macedonica a supraviețuit până înaintea cuceririi Egiptului de către arabi. Cum această legiune a fost constituită în anul 43 înainte de Hristos, se pare că a slujit Imperiul timp de 680 de ani fapt care o transformă în legiunea romană cea mai longevivă, cunoscută de istorie. Faptul că Legiunea a V-a Macedonica , ”ultima legiune” a Imperiului a fost cantonată și la Potaissa, sau eventual povestea romanțată a acesteia, ar putea fi pe viitor un subiect interesant pentru turiștii care vizitează Turda.
”A V-a Macedonica e pentru noi legiunea-simbol a Imperiului Roman” spune coordonatorul grupului din Spania
În Spania, pe malul Mediteranei, circa 50 de persoane au păstrat vie imaginea Legiunii a V-a Macedonica. Sunt din localitatea Blanes. Se mândresc să sunt din vechea provincie Tarraconensis a Hispaniei așa cum era denumită de latini Peninsula Iberică. ”Suntem dintr-o provincie cucerită și pacificată de romani, relativ de timpuriu. Am ales să reconstituim Legiunea a V-a deoarece ne-a impresionat istoria acesteia și deoarece a fost activă atât de mult timp. A V-a Macedonica e pentru noi legiunea-simbol a Imperiului Roman. Asociația noastră are cam 50 de membri și ne-am început activitatea acum 16 ani”, povestește Frank, unul din responsabilii grupului din Blanes. Fiecare membru al grupului îndeplinește diverse roluri, spune spaniolul. Un echipament complet, spune responabilul grupului din Spania, se ridică la circa 1000 de euro. Poate fi găsit cu ușurință pe internet dar spaniolul mai sublinează că trebuie să fii atent la calitate și la preț.
Dacă cei din Spania au ales ca însemn ale legiunii vulturul, simbol ce se regăsește pe o monedă emisă de împăratul Gallenius pentru a celebra LVM, în nord, la Sankt Petersburg însemnul ales este taurul. Grupul din Sankt Petersburg este format la rândul lui din 50 de persoane și a început să funcționeze din 2012, spune Alexey Tolkachev. Motivul pentru care au ales LVM este același: cea mai longevivă legiune a Imperiului Roman.
Reconstituirea unei legiuni, hobby și arheologie experimentală
Reconstituirea parțială a unei legiuni este mai mult decât un hobby iar activitățile au un caracter atât didactic ba chiar și artistic. La Rovigo, în nord-vestul Italiei, s-a format un grup ce reconstituie Legiunea I Italica, o legiune care e legată și de istoria noastră: a construit podul de peste Dunăre și a participat la războaiele dacice. Grupul format ca o asociație de arheologie experiementală a participat la peste 100 de evenimente culturale și festivaluri ce comemorează sau își propun să reconstuie evenimente din istoria Imperiului Roman. Au realizat chiar și fimulețe video profesioniste, de promovare.
Poate organiza Turda un ”festival antic”? La Constanța se organizează un astfel de eveniment care include nu doar o secțiune de istorie ci și secțiuni culturale cu piese de teatru ale poeților antici. Astfel de evenimente sunt organizate la Bacău, Sibiu, Alba Iulia ori Sarmizegetusa.
Aproape fiecare oraș care a avut o veche așezare antică, grecească sau romană, are acum un festival antic. Turda, nu. Posibilitatea organizării unui festival antic la Turda poate să apară odată cu reabilitarea castrului roman.
Municipiul Turda are acum doar două evenimente importante anuale, Festivalul ”Teatru pe Drumul Sării”, inițiat în timpul primarului Tudor Ștefănie și Zilele Turzii, aceasta din urmă organizat cu cheltuieli record ce au ajuns în 2017 la circa 500.000 de lei. Turdenii mai au norc cu cei de la Salina Equines și competițiile lor ecvestre.
În 2016 Salina Turda a avut 600.000 de vizitatori. În minivacanța de 1 mai, Salina Turda a fost vizitată de 15.000 de turiști în timp ce, la rândul lor, locuitorii orașului turistic Turda și-au închis porțile și au plecat și ei în excursie.
Se poate considera Turda un oraș turistic câtă vreme are într-un an doar două evenimente, o petrecere de 3 zile care costă 500.000 de lei și un festival de teatru iar centrul rămâne pustiu timp de 3 zile când sunt 15.000 de potențiali clienți în oraș? E o întrebare la care ne putem răspunde singuri, cu toții.
Related photo galleries
Galleries from the same categoryPortret, expoziție a artiștilor plastici din Câmpia Turzii
martie 13, 2015 / 9 photos
View Gallery