Găinile din Câmpia Turzii vor putea fi vândute doar ”la negru”

Găinile din Câmpia Turzii vor putea fi vândute doar ”la negru” by septembrie 21, 2016 0 comments

Păsările vii nu vor mai putea fi vândute în Câmpia Turzii, în obor. Măsura va fi luată din această toamnă, după ce, timp de un an, autoritățile locale și județene au închis ochii la un ordin al Autorității Naționale Sanitar Veterinare.

Ordinul ANSV 77 emis în iulie 2015, a fost transmis spre aplicare primarului Radu Hanga (PSD) sub semnătura șefului Direcției Sanitar Veterinare Cluj, Ioan Olelelu, (membru al PSD Cluj), în septembrie 2015.

Direcția Sanitar Veterninară și pentru Siguranața Alimentelor a dispus în 29 septembrie 2015 ca Primăria din Câmpia Turzii să aplice prevederile ordinului ANSV  77. Prin ordonanță, DSV a dispus interzicerea vânzării de păsări vii în târgul din Câmpia Turzii. Prin aceeași ordonanță se interzicea și vânzarea în târg a pisicilor și câinilor.

Municipalitatea condusă de Radu Hanga a amânat în septembrie anul trecut aplicarea deciziei și a întocmit un memoriu justificativ la care a lucrat până în 16 mai 2016. La opt luni de când DSV a interzis vânzarea păsărilor vii și la zece luni de când ANSV a emis ordinul de interdicție,  administrația locală a finalizat dosarul cu dovezi în favoarea vânzării găinilor în oraș.

În iulie 2016, la un an de când autoritățile sanitar-veterinare de la București dispuneau măsurile restrictive, administrația locală din Câmpia Turzii a fost înștiințată definitiv de către DSV că totuși  vânzarea păsărilor vii în obor este interzisă.

Primarul Dorin Lojigan a declarat astăzi că municipalitatea a fost somată să respecte ordinul ANSV și va fi obligată să oprească comercializarea păsărilor în târg.

Autoritățile locale ar avea o variantă de compromis, dar și aceasta în afara legii. ”Ni s-a spus că am putea amenaja o expoziție de păsări vii, un loc separat. Nici acolo însă nu se pot vinde legal păsări, ar vinde fiecare proprietar pe răspunderea lui”, spune primarul Lojigan. Acesta a precizat că nu poate aproba o investiție într-un loc în care comercializarea păsărilor ar fi tot ilegală. ”Le recomand oamenilor să facă petiții către DSV. Dacă vor vedea mai multe petiții poate vor modifica ordinul”, a mai spus primarul din Câmpia Turzii.

Dorin Lojigan a promis și faptul că împreună cu viceprimarul Robert Szabo vor solicita parlamentarilor să facă interpelări pe marginea normelor restrictive. PNL și UDMR dețin președinția Comisiei pentrua gricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice prin deputații Nini Săpunare și Kelemen Attila. 

Normele restrictive impuse de ANSV urmăresc siguranța sanitară a populației

Normele restrictive impuse de către ANSV în 2015 și aplicate la Câmpia Turzii în 2016, urmăresc atât siguranța sanitară a populației cât și a animalelor. ANSV a impus restricții considerând că la nivel național sunt riscuri de extindere a unor boli, unele dintre ele transmisibile la om, explică Ioan Olelegu, directorul DSV Cluj. ”Nu e vorba de interdicții puse de Uniunea Europeană. E un ordin tehnic, cei de la ANSV au considerat că la nivel național e un risc de extindere a unor focare de infecție”, spune Ioan Oleleu. Prin interzicerea comercializării de păsări vii în târguri se urmărea și riscul de extindere a unor boli care se pot transmite la om, precum salmoneloza. Măsurile restrictive are putea fi însă ridicate, mai adaugă șeful veterinarilor din județ, dar asta depinde de legiuitor, de către ANSV, fie direct, fie la presiune parlamentară.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.