FC Ariesul SA- „bidonul” prin care autoritățile locale au girat deturnarea banilor publici

FC Ariesul SA- „bidonul” prin care autoritățile locale au girat deturnarea banilor publici

by aprilie 28, 2015 0 comments

Consiliul Local Turda înființa în vara anului 2007, SC Fotbal Arieșul Turda SA, societate pe acțiuni cu capital majoritar public care ar fi trebuit să asigure finanțarea echipei de fotbal a orașului. După mai bine de 7 ani și operațiuni financiare dubioase, Consiliul Local, acționarul majoritar este chemat să îngroape întreaga afacere.

Proiectul de hotărâre privind dizolvarea firmei SC Fotbal Club Arieșul SA va arunca o ceață definitivă asupra modului în care autoritățile locale din Turda, cu sprijinul Consiliului Local au furnizat bani publici pentru echipa de fotbal prin intermediul unei societăți ce nu a fost niciodată verificată în mod public cu privire la operațiunile de gestiune și financiare.

Filmul prin care banii s-au topit începe în momentul constituirii societății. În încheierea 21176/31.08.2007, a Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Cluj cu referire la Dosarul 49994/11.07.2007, dar și în statutul SC Fotbal Club Arieșul SA, acționarii au prevăzut un auditor statutar: Maria Cazac, reprezentanta firmei de audit Cazacus Expert. Mandatul acestui auditor era pe durată nedeterminată. Firma de audit confirmă însă că nu a semnat niciodată vreun contract de furnizare a serviciilor de audit și nici nu a fost consultată în mod expres cu privire la înscrierea lor ca auditori statutari ai Fotbal Club Ariesul SA. „Societatea Cazacus Expert SRL nu a avut niciun contract de audit sau de alta natura cu SC Fotbal Club Ariesul SA Turda si ca urmare nu a prestat niciun serviciu acestei entitati. „, spune auditorul Maria Cazac, ce a precizat că nu știe în ce condiții a ajuns să fie menționată în statutul și actul juridic de constituire a societății pe acțiuni.

Potrivit Camerei Auditorilor Financiari din România, la constituirea societății pe acțiuni nu trebuie prezentat un contract de audit, dar auditorul trebuie să își dea acceptul cu privire la înscrierea lui ca auditor statutar. Este posibil însă ca acționarii să fi decis ulterior numirea unor cenzori, dar acest aspect nu rezultă din documentele depuse către Consiliul Local.

Odată înființată,  această societate la care  Consiliul Local Turda are peste 90% din acțiuni,  devine un „bidon” pentru depozitarea banilor publici. Prin hotărâri ale Consiliului Local, repetate, se decide majorarea capitalului social al companiei.
Hotărârea 101/iulie 2008, HCL 43 din 2008, HCL 150 din 2008, dispun succesiv plata a 250.000 de lei, 507.848 lei, respectiv 500.000 de lei pentru majorarea capitalului social până la valoarea de 2,6 milioane de lei. Capitalul social inițial al societății a fost de circa 1 milion de lei, sumă la care Consiliul Local Turda a contribuit cu 300.000 lei.
Prin HCL 172 din 2011, Consiliul Local aprobă lichidarea societății, măsură ce nu a fost aplicată, cel mai probabil datorită harababurii din actele contabile ale SA-ului controlat de Consiliul Local.
Printre acționarii societății pe acțiuni se numără și consilierul local Dorel Corpodean, care a uită însă să precizeze acest lucru în declarația de avere și de interese.

Potrivit bilanțurilor depuse la Ministerul Finanțelor Publice, Fotbal Club Arieșul SA figura în anul 2009 cu un capital social subscris și vărsat de 2,5 milioane de lei, cu cheltuieli de 24 de lei și venituri zero.
Bilanțul din 2013 indică creanțe de 10.500 de lei, datorii de 3780 de lei și un capital subscris și vărsat de 1, 072 milioane de lei.
Cum și unde a dispărut capitalul social al unei societăți pe acțiuni, societate cu capital public, nimeni nu știe cu siguranță. Doi dintre primii administratori ai societății, Maria Turceanu și Ioan Corcheș, spun că firma nu mai avea conducere din 2009 când mandatul lor a expirat.
Maria Turceanu spune că diminuarea capitalului social s-a făcut prin transformarea acestuia într-un împrumut nerambursabil. Care este modalitatea legală prin care o societate pe acțiuni cu capital public, despre care se prepuspune că urmărște rentabilitatea, a împrumutat nerambursabil o asociație sportivă e neclar la această dată.
Nici directorul economic al Primăriei Turda, cea care a virat banii, nu știe mai multe. „Noi am virat banii în baza unor hotărâri ale Consiliului Local. Nu aș putea să vă spun cum s-a diminuat capitalul social, cred că dl Radu Crișan v-ar putea spune, e o problemă jurdică”, spune Daniela Adace, directorul economic al Primăriei Turda.
Administratorul public al Primăriei Turda nu a putut fi contactat.

Țeapă dublă pentru bugetul local
Pe lângă topirea a cel puțin un milion dintr-o societate cu capital public, consilierii locali se pregătesc să fie păcăliți a doua oară. Li se cere să voteze lichidarea societății fără un audit financiar și fără să fie făcută  vreo verificare a datoriilor existente. Potrivit proiectului de hotărâre, dizolvarea și lichidarea societății se va face pe seama bugetului local.
Fotbal Club Arieșul SA are însă cel puțin un datornic. Traian Bogdan, șeful Departamentului Juridic al SC Turism Felix SA confirmă că firma la care e acționar CL Turda are datorii către  Turism Felix SA.  „E vorba de circa 1300-1500 de lei datorii. Cred că procesul s-a terminat prin 2013. Era o sentință cu executare, dar nu ne-am recuperat niciodată banii”, spune șeful Departamentului Juridic al SC Turism Felix SA.

Autoritățile locale au încercat deja să scape de firma fantomă prin intermediul cărora au plimbat bani publici pentru fotbal. În 2013, societatea a cerut demararea procedurii de dizolvare-lichidare, prin faliment. Deschiderea procedurii insolvenței a fost respinsă de Tribunalul Comercial Cluj. Prin Hotărârea 2050 a Curții de Apel, cererea SC Fotbal Club Arieșul SA a fost respinsă, deasemenea. Autoritățile au ajuns astfel într-un punct mort. Acesta e motivul real pentru care se solicită din nou un acord al Consiliului Local de demarare a procedurilor de lichidare. Cu toate acestea, din materialele de ședință lipsesc cele două hotărâri ale instanței de judecată.

„Monstrul” pe care autoritățile locale l-au înființat în 2007, cu girul Consiliului Local rămâne încă în viață.  După aproape 8 ani, alt  Consiliu Local trebuie să scoată castanele din foc. Vor accepta aleșii locali să voteze lichidarea unei companii publice fără un audit financiar? Acest lucru îl vom afla joi, 30 aprilie.

Fără un exercițiu transparent în ceea ce privește modul în care a fost gestionată această societate cu capital public – lipsa unui audit, a deciziilor AGA, a exercitiilor financiare, luând în calcul și diminuarea capitalului social, se naște suspiciunea plauzibilă că FC Ariesul SA a functionat ca un „bidon” de deturnare a banilor publici.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.